PostNL komt 'thuis' en verhuist naar centrum van Den Haag

DEN HAAG - 'Wij zijn er heel erg blij mee. En ik denk ook voor de medewerkers dat dit een topplek is', zegt de Haagse burgemeester Jan van Zanen. Hij opende maandag samen met topvrouw Herna Verhagen het nieuwe hoofdkantoor van PostNL. Het bedrijf is daarmee officieel verhuisd van de Groene Toren in het Beatrixkwartier naar het centrum van Den Haag.
Daarmee komt het bedrijf 'thuis, zoals het zelf zegt. Want een voorloper, de PTT, was ooit gevestigd in dit Stationspostgebouw, vlak achter station Hollands spoor.
Voor het zover was, moest het monument wel grondig worden verbouwd. In de dikke betonnen vloeren, die ooit de zware machines droeg, werden enorme gaten gezaagd, zodat er vides ontstonden waardoor nu licht van boven naar beneden kan stromen.

Gevel mocht niet aangepast

Dat is echter niet alles. Omdat het pand een Rijksmonument is, mocht er aan de kenmerkende gevel met de glazen stenen niet veel worden aangepast. Daarom werd er als het ware een compleet nieuw gebouw binnen het bestaande gerealiseerd. Dat betekent dus ook dat het nu dubbele gevels heeft en er geen geluid van voorbij komende treinen naar binnen kan komen.
In het gebouw is plek voor ongeveer 2500 werknemers van PostNL. Ondanks dat het gaat om een enorm pand, lijkt dat van binnen niet zo, merkte ook Van Zanen toen hij een rondleiding kreeg van CEO Verhagen. 'Aan de buitenkant is het groot', erkende hij. 'Maar ik kwam boven op de achtste etage en liep uit de lift en het is meteen intiem. Dus ik vind het heel goed gelukt. Hier kunnen mensen heel plezierig werken.'

'Heel mooi gebouw'

Dat vindt ook Verhagen zelf. 'Ik vind het een heel mooi gebouw', zegt zij, om daar ook het woord 'intiem' aan toe te voegen. Bovendien is het volgens haar functioneel. 'Het is heel erg gericht op het hybride werken. Dus we kunnen in iedere vergaderzaal fysiek vergaderen, maar ook samen met mensen die thuis werken digitaal. We hebben ook het nieuwe werken heel erg in dit gebouw geïntegreerd. Dat maakt mij gewoon trots.'
Het Stationspostgebouw werd tussen 1940 en 1949 gebouwd. In het verleden werden er posttreinen van PTT Post geladen en gelost. In 2011 werd het door PostNL verlaten. Daarna was het een combinatie van kantoor- en bedrijfsruimte, maar de laatste jaren stond het vooral leeg.

Pionier in dit gebied

Voor de gemeente Den Haag is de komst van PostNL naar dit gebied erg belangrijk. Het bedrijf wordt een soort pionier in een gebied dat de komende jaren een grote verandering ondergaat. De bedoeling is dat er rond station Hollands Spoor duizenden woningen bijkomen. Daarnaast gaat het gebied plek bieden aan nog meer bedrijven. Tegelijk moet het groener worden, met een soort park op de plek waar nu nog de Waldorpstraat loopt.
Vlakbij liggen de kwetsbare delen van de stad: de Schilderswijk en Laakkwartier. Volgens Verhagen is de vestiging hier geen toeval. Het bedrijf wil graag een rol spelen in de maatschappij, zegt zij. 'Daar geloven wij heel erg in. Wij zijn de verbinder. En we geloven ook dat we in een gebied als dit verbindend kunnen zijn.' Daarom gaat het bedrijf onder meer een samenwerking aan met buurthuis de Mussen. 'Dus die verbinding leggen we ook gewoon heel letterlijk. En ja in dit gebied denken we ook echt dat we een toegevoegde waarde kunnen hebben.'