Henriëtte nieuwe burgemeester Madurodam: 'Ik voel me vereerd'

Henriëtte krijgt de ambtsketen uit handen van burgemeester Van Zanen
Henriëtte krijgt de ambtsketen uit handen van burgemeester Van Zanen © Madurodam
DEN HAAG - De 16-jarige Henriëtte is komend jaar de burgemeester van Madurodam. Ze treedt daarmee in de voetsporen van onder meer prinses Beatrix. Sinds het aftreden van Beatrix in haar kroningsjaar 1980, kiest het Haagse themapark jaarlijks een nieuwe burgemeester: de enige gekozen burgemeester van Nederland.
'Ik voel me vereerd dat ik dit jaar burgemeester van Madurodam mag zijn', reageert de kerverse burgemeester. 'Ik verheug me op de samenwerking met mijn medecollegeleden. Samen gaan wij projecten uitvoeren voor een mooiere samenleving.' Henriëtte werd geïnstalleerd door burgemeester Jan van Zanen, van zustergemeente Den Haag.
Het college van burgemeester en wethouders van Madurodam speelt een belangrijke rol bij de maatschappelijke visie van het park. 'Ook zetten zij zich gezamenlijk in om Nederland samen een beetje mooier te maken, onder meer door middel van hun persoonlijke challenges', zegt Madurodam.

Minder voedsel verspillen

Om gekozen te worden zijn er ieder jaar verkiezingen. De kandidaten presenteren zich en vertellen wat ze willen doen voor de samenleving. Voor Madurodam sprong de uitdaging van Henriëtte eruit. 'Be hero, go for zero.' Daarmee wil ze kinderen inspireren om in de toekomst minder voedsel te verspillen.