OM eist veertien jaar tegen Voorburger die nieuwe liefde vriendin doodstak

© Regio15
VOORBURG - Een 41-jarige man uit Voorburg heeft vorig jaar de nieuwe liefde van zijn vriendin doodgestoken. Tijdens de behandeling van de zaak voor de rechter bleek dat de man het niet kon verkroppen dat de vrouw bij het slachtoffer was ingetrokken. Het Openbaar Ministerie eiste daarom een celstraf van veertien jaar met tbs. De vrouw zou met beide mannen een liefdesrelatie hebben gehad.
Aan de steekpartij in de Hoogvlietstraat in Den Haag ging een flinke ruzie vooraf. Buurtbewoners vertelden al dat de verdachte in de weken voor de fatale steekpartij veel voor het huis stond. Eigenlijk vanaf het moment dat de vrouw ingetrokken was bij het 36-jarige slachtoffer.
De verdachte is met een mes naar de woning van het slachtoffer gegaan. Volgens de vrouw stond de Voorburger ineens in de kamer. Op het moment dat het slachtoffer binnenkwam, heeft de verdachte direct op hem ingestoken. De Hagenaar probeerde nog te ontkomen, maar de verdachte ging achter hem aan en stak nog meerdere keren op hem in, waarna het slachtoffer ter plekke overleed.

Nieuwe vlam opruimen

Voor het OM bewijst dit dat de verdachte een vooropgezet plan had om de man te doden. De officier liet ook enkele berichten van de telefoon van de Voorburger zien. Hierin stond dat hij van plan was de nieuwe vlam van zijn vriendin 'op te ruimen'. Hij heeft volgens de officier bewust een mes meegenomen en is vervolgens naar de woning in de Hoogvlietstraat gefietst.
Het OM gaat daarom uit van moord. Wel is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens deskundigen komt dit door een licht verstandelijke beperking, gevoelens van jaloezie en afgunst, en psychotische symptomen, versterkt door drugsgebruik. Ze adviseerden daarom tbs met dwangverpleging op te leggen.

Blackout door drugsgebruik

De verdachte verklaarde zelf dat hij door zijn drugsgebruik een blackout had tijdens de steekpartij en zich niets van het incident kan herinneren. Deskundigen hebben deze verklaring onwaarschijnlijk genoemd, omdat hij verder wel normaal kon functioneren. Ook riep hij tijdens zijn aanhouding nog 'dan had hij mijn wijf maar niet moeten neuken' en 'ik heb hem neergestoken'.
De officier van justitie eiste daarom naast een gevangenisstraf van 14 jaar ook een tbs-behandeling met dwang. De rechter doet op 20 september uitspraak.