Nieuws

'Chaotische' demonstratie voor deur nieuwe Tweede Kamergebouw, meerdere arrestaties verricht

DEN HAAG - Voor de deur van het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag wordt geprotesteerd tegen onder andere de coronamaatregelen. Zo'n tweehonderd tot driehonderd mensen hebben zich daar verzameld. De politie zegt meerdere arrestaties te hebben verricht, hoe veel is niet bekend.
Volgens een Omroep West-verslaggever is de situatie vooral heel chaotisch. 'Er is hier voor dit gebouw geen demonstratieplek en de stoep is ook nog opengebroken, dus er is weinig ruimte waar de demonstranten kunnen staan.' Volgens de gemeente zijn demonstranten verwezen naar een grasveld tegenover het tijdelijke Tweede Kamergebouw. Daar zou ruimte zijn voor zo'n tweehonderd demonstranten.
Politie stuurt demonstranten weg uit de middenberm van de Bezuidenhoutseweg
Politie stuurt demonstranten weg uit de middenberm van de Bezuidenhoutseweg © Omroep West
Volgens de gemeente staken demonstranten bewust de drukke Bezuidenhoutseweg over. 'Daarom heeft de politie nu aan de overkant hekken neergezet, om dat oversteken tegen te gaan', zegt de verslaggever. 'De politie stuurt ze ook steeds weg van de middenberm.' Ook hebben demonstranten zich via het Centraal Station verplaatst naar andere plekken in de stad.

Politie heeft veel mensen op de been

De politie is met veel manschappen op de been, zowel lopend, te fiets als te paard. Ook de ME is erbij. De demonstranten protesteren tegen coronamaatregelen. 'Ze hebben spandoeken bij zich en borden met allerhande teksten, zoals 'Stop kindermisbruik', 'Prikpolitie' en 'Geef ons onze vrijheid terug'.
De demonstratie was niet van te voren aangemeld. Eerder beschreef de Haagse burgemeester Jan van Zanen de mogelijkheid tot demonstreren bij het tijdelijke Tweede Kamergebouw als 'rete-ingewikkeld'. 'Het is door de fysieke omstandigheden niet makkelijk.' De burgemeester gaat in gesprek met de Tweede Kamer om te kijken of er toch meer mogelijkheden zijn voor demonstraties in de buurt.