Van vervallen timmerfabriek tot Theaterbakkerheij: 'Een droom komt uit'

Podium
Podium © De Theatrbakkerheij
GOUDA - 'Dat Muppetshow-balkonnetje heb ik gemaakt tijdens de eerste lockdown.' In Theaterbakkerheij in Gouda geeft Ruud Bakker een rondleiding voor Eruit op de Buis. Het TV West programma start woensdag met een serie van vier nieuwe afleveringen waarbij we worden rondgeleid in theaters in de regio.
Bakker is het theater in 2018 samen met John de Heij begonnen. 'Dat was altijd een droom van me'. Hij was in het dagelijks leven directeur bij een grote slagersorganisatie toen hij met De Heij de Titanic, een groot muziektheaterstuk op de planken bracht.
Vervolgens maakten de twee de zelfgeschreven musical Troje. 'Een spektakel met 80 spelers, 50 decorstukken en een live band.' De productie werd bij de jaarlijkse Amateur Musical Awards tot Beste Nieuwe Musical van Nederland bekroond. 'We zijn zo trots als een aap met twaalf lullen', sprak Bakker in zijn dankwoord.

Oude Timmerfabriek

De volgende dag belde hij De Heij: 'Ik denk dat we maar een theater moeten beginnen.' En zo kwamen de twee bij de oude timmerfabriek op de Gouderaksedijk terecht, die Bakker kocht. En na heel wat geklus was Theaterbakkerheij een feit.
De Handsome Poets vierden in 2019 hun tienjarig bestaan met een optreden in het theater. 'De jongens repeteren hier ook regelmatig en komen hier graag', legt Bakker trots uit terwijl hij verder gaat met de rondleiding.

Zakkende bodem

Plannen voor de toekomst zijn er voldoende. Voor het 750 jarig bestaan van Gouda komt er in 2022 een muziektheaterstuk 'Gouda op sterk water'. Het verhaal gaat over de eeuwenlange strijd van de stad met de zakkende bodem en het stijgende water.
Meer zien? Kijk naar: Eruit op de Buis
Woensdag vanaf 17.00 uur, herhaling ieder uur.

Eruit op de Buis:

  • 8 september: De TheaterBakkerheij, Gouda
  • 15 september: Korzo, Den Haag
  • 22 september: Koninklijke Schouwburg. Den Haag
  • 29 september: Leidse Schouwburg