Zeker 61 schoolklassen in regio alweer thuis vanwege corona: 'Stonden letterlijk voor dichte deur'

Klassen in quarantaine door coronabesmettingen
Klassen in quarantaine door coronabesmettingen © ANP
REGIO - Nu overal de vakantie is afgelopen, zijn scholen meteen weer een belangrijke verspreidingsbron voor het coronavirus. Tientallen klassen zijn kort na de zomervakantie alweer naar huis gestuurd vanwege besmettingen. In onze regio gaat het om zeker 61 schoolklassen die in quarantaine zitten, blijkt uit cijfers van de GGD.
In de regio Haaglanden werden in de eerste week dat de scholen weer open waren 34 basisschoolklassen naar huis gestuurd. Dat zouden er zelfs meer kunnen zijn, omdat een woordvoerster vermoedt dat misschien niet alle scholen dat hebben gemeld.
Basisschool De Driemaster in Voorburg bleef dinsdag helemaal dicht. 'Wij stonden vanochtend letterlijk voor een dichte deur', vertelt Mandy Retèl. Twee zoons van haar zitten op de school. 'Voor mijn man en mij was het ook lastig, want wij kunnen niet thuis werken. Ik werk namelijk in een winkel. Ik heb dagen vrijgenomen en mijn ouders kunnen gelukkig bijspringen. We balen er erg van dat dit weer gebeurt.'

Hele week gesloten

De directie verwacht dat De Driemaster de hele week dicht zal blijven. 'Het geeft voor ons en voor de kinderen gewoon weer heel veel onrust.' Het nieuwe ritme van school was net begonnen en nu gelijk weer alles anders.'
In de regio Hollands Midden telde de GGD tot nu toe besmettingen op 20 scholen. Daar moesten leerlingen van 27 klassen in quarantaine. Volgens een woordvoerder is nog geen sprake van grote clusters in deze regio.

Alleen onder kinderen gestegen

Uit de wekelijkse rapportage van het RIVM blijkt dat het aantal gevallen van coronabesmettingen onder kinderen landelijk flink is gestegen, terwijl het aantal besmettingen in het land bijna gelijk bleef in vergelijking tot de week ervoor.
De toename is het sterkst in de leeftijdscategorie 5 tot en met 9 jaar, waar in de afgelopen week 1708 besmettingen werden gemeld. Dat is 56 procent meer dan de week ervoor. In de leeftijdscategorie 10 tot en met 14 jaar waren er 2075 positief geteste kinderen, een stijging van 42 procent.
In de categorie nul tot 4 jaar was er sprake van een toename van 19 procent met 571 positieve tests. Onder pubers nam het aantal besmettingen afgelopen week juist af, met een daling van 19 procent.

'Een grote uitdaging'

Ook onderwijsvakbond AOb constateert dat er steeds meer onrust ontstaat over corona. 'Ouders begrijpen niet meer wat het beleid is', meent een woordvoerder. Het OMT (Outbreak Management Team) kondigde dinsdag aan dat wat hen betreft vanaf half september het niet meer nodig is dat bij een coronabesmetting een volledige klas naar huis wordt gestuurd. Maar die regels gaan pas over twee weken in.
'Het toenemende aantal besmettingen op scholen is precies waar je bang voor bent', vervolgt de woordvoerder. 'Het tegengaan van de verspreiding van corona is in het onderwijs lastig, onder meer omdat de ventilatie op scholen niet goed geregeld is en omdat op veel plekken de klassen groot zijn.'
De PO-Raad noemt de situatie op scholen 'een grote uitdaging'. De huidige quarantaineregels maken de start van het schooljaar lastig, aldus de koepel van basisscholen. 'Het vraagt veel van schoolleiders en leraren om snel te moeten omschakelen naar online-onderwijs. Zeker aan het begin van het schooljaar maken zij graag een goede start met alle leerlingen op school.'