Noordwijk onderhandelt over ex-eigendom krottenkoning

Het Vuurtorenplein in Noordwijk
Het Vuurtorenplein in Noordwijk © Omroep West
NOORDWIJK - De gemeente Noordwijk onderhandelt met bouwbedrijf Adriaan van Erk Groep over de toekomst van voormalig eigendom van krottenkoning Ronnie van de Putte. Dat schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Maandag berichtte het FD dat het bouwbedrijf voor tientallen miljoenen euro's bezit van Van de Putte in Noordwijk heeft overgenomen.
Uit gegevens van het kadaster blijkt dat de koop van de percelen officieel is ingeschreven op 13 april van dit jaar. Het gaat onder meer om het zwaar verloederde Vuurtorenplein en het al jaren braakliggende Palaceplein. Van Erk is geen onbekende. Eind vorig jaar voorkwam het bedrijf dat bezit van de krottenkoning gedwongen werd geveild door de omstreden vastgoedondernemer een hypotheek te verstrekken. Nu blijkt dat hij het bezit zelf heeft gekocht.
De gemeente Noordwijk schrijft aan de gemeenteraad dat gewerkt wordt aan een 'samenwerkingsovereenkomst' met Adriaan van Erk Groep. Dat geldt met name voor zeven stukken grond waar de gemeente 'voorkeursrecht' op heeft geplaatst. Dat gebeurde november vorig jaar in een poging Van de Putte de duimschroeven aan te draaien. Voorkeursrecht houdt in dat als Van de Putte wil verkopen, hij die grond eerst aan de gemeente moet aanbieden.

Onduidelijkheid

Het is vooralsnog onduidelijk hoe de percelen dan toch verkocht konden worden aan Adriaan van Erk Groep. De gemeente Noordwijk kon dinsdag geen antwoord geven op de vraag sinds wanneer de gemeente op de hoogte was van de verkoop en of zij zelf een bod heeft gedaan. Daarover staat ook niets in de brief aan de gemeenteraad. Wel schrijven burgemeester en wethouders op de hoogte te zijn van de verkoop.
Ronnie van de Putte frustreerde de ontwikkeling van het boulevardgebied in Noordwijk al jaren door niets te doen met grond die hij daar bezat. Hierdoor kon de ontwikkeling, die de gemeente graag zag, nooit doorgaan. Toen bekend werd dat Adriaan van Erk Groep zich ermee ging bemoeien zei wethouder Roberto ter Hark daarover: 'Een nieuw en ook gerenommeerd bedrijf. Ik ben benieuwd naar wat dat betekent voor de ontwikkeling van het Palaceplein.'