Het is prachtig weer, volle parkeerplaatsen en files richting het strand

REGIO - Overal in de regio is het vandaag prachtig weer. Het kwik stijgt gemiddeld tot 27 graden. Voor liefhebbers van de zon is het dus heerlijk nazomeren, overal in de regio wordt drukte verwacht. Op de Kaag zijn de bootverhuurbedrijven al volgeboekt. Op de wegen naar de stranden aan de westkust van Nederland beginnen er al files te ontstaan.
Op de wegen naar de stranden aan de westkust van Nederland begint het steeds drukker te worden. Onder andere richting Katwijk en Noordwijk staan al files. De vertraging richting de kustplaatsen varieert van tien tot meer dan twintig minuten.
De gemeente Den Haag roept op niet meer met de auto naar Scheveningen te komen, maar met de fiets of het ov te gaan. In Noordwijk zijn de parkeerplaatsen voor auto's al vol. De gemeente van Noordwijk raadt aan om op de fiets te komen of de speciale 'Beachshuttle' bus te nemen.

Dubbele boekingen bij bootverhuurder

Bij bootverhuurbedrijf Van Schie Watersport in Warmond staan alle bootjes al klaar om te varen. Alle boten zijn met dubbele boekingen volgeboekt. Johan van Schie, eigenaar van het verhuurbedrijf, heeft een drukke dag voor de boeg. 'De eerste lichting komt om 09.30 uur, zij huren de bootjes tot 13.00 uur. Om 13.30 uur komt de volgende lichting alweer', vertelt Van Schie.
In Leiden en Leiderdorp zijn ze op het water ook al klaar voor het goede weer. 'Daar staan al hele rijen rondvaartboten klaar om vandaag het water op te gaan', vertelt een verslaggever in West Wordt Wakker op Radio West.
De rondvaartboten waren al vroeg op het water
De rondvaartboten waren al vroeg op het water © Omroep West

'Het krioelt hier van de mensen en bootjes'

Van Schie verwacht vanmiddag een topdrukte op de Kagerplassen. 'Het krioelt hier van de mensen en bootjes op het water, je kan het water zelf niet meer zien.' Voor de mensen die met het lekkere weer veel van de Kaag willen zien, heeft van Schie een tip: 'Doe het met de boot, vanaf het water zie je echt hoe mooi de Kaag is.'
Het bedrijf van Johan van Schie moet het van deze mooie dagen hebben. 'We zijn eigenlijk een soort strandtent, we moeten het echt van die paar dagen in het jaar hebben dat het prachtig weer is. Het enige moeilijke is dat we 12 scholieren in dienst hadden, die de hele zomer niks te doen hebben gehad. Nu wordt het druk en dan zitten ze op school', lacht Van Schie.
Een visser in de vroege ochtend, voor de drukte op de Kaag
Een visser in de vroege ochtend, voor de drukte op de Kaag © Omroep West

Goed insmeren

Voor de mensen die vandaag van plan zijn om lekker op het strand te liggen, en misschien zelfs wel een duik willen nemen: er is een zuidoostelijke landwind van windkracht 3 te verwachten. Dat betekent: uitkijken met drijfmiddelen op zee.
Mensen die vandaag lekker naar het strand gaan om te bakken in de zon wordt geadviseerd genoeg te drinken en tijdig in te smeren, want er wordt zonkracht 5 verwacht.