Noordwijkers bedenken oplossing voor golfers die plastic de natuur in slaan

NOORDWIJK - Overal ter wereld liggen golfbanen in de mooiste natuurgebieden waar golfers plastic of houten tees de natuur in slaan. Dit is verre van milieuvriendelijk of duurzaam. Noordwijkers Henk Hazenoot en Marco Kempen bedachten daarom een composteerbare variant: de 'Greentee'.
Een tee is een houten of plastic pinnetje waarop een bal geplaatst kan worden als hulpmiddel voor het afslaan van een bal. 'Vanaf dat punt sla je de bal zo ver mogelijk weg', vertelt Henk Hazenoot, zelf fanatiek golfer en lid van de Noordwijkse Golfclub. Hij en zakenpartner Kempen stoorden zich in toenemende mate aan de vele plastic tees op de golfbaan.
Marco Kempen en Henk Hazenoot bedachten Greentee
Marco Kempen en Henk Hazenoot bedachten Greentee © Hilde Verweij
De mannen zijn ervan overtuigd dat het ook anders kan en gaan op zoek naar geschikt materiaal om sterke én composteerbare tees te maken. Bij Vitrite Middelburg wordt het HemCell-materiaal gevonden: een 100% koud composteerbaar sterk bio-plastic, gemaakt van afgevallen palmbladeren en melkzuur. Door de samenstelling valt de tee binnen maximaal twee jaar volledig uit elkaar tot compost en blijven er geen resten en milieuvervuilende stoffen in de natuur achter.

Indiase boeren

Omdat er wereldwijd 50 miljoen golfers actief zijn worden houten tees niet als alternatief voor plastic gezien. 'Dan heb je heel wat bossen nodig om alle golfers te voorzien', vertelt Hazenoot. 'De Indiase boeren waar de palmbladeren vandaan komen zouden deze bladeren anders laten liggen of verbranden. Het is dus een afvalproduct en nu verdienen ze er nog wat mee.'
In het clubhuis - 'de Noordwijkse' heeft een clubhuis en geen kantine, zo wordt de verslaggeefster vriendelijk doch streng op haar vingers getikt - vertellen de heren over hun toekomstplannen. Het liefst zouden ze veel meer van dit materiaal gaan vervaardigen. 'Maar we beginnen klein. Over vier tot zes weken verwachten we dat de tees in de golfshops liggen. In binnen- en buitenland.'