Den Haag onderzoekt verplaatsing coffeeshops naar bedrijventerreinen

Een bezoeker van een Haagse coffeeshop rookt een joint | Foto ANP
Een bezoeker van een Haagse coffeeshop rookt een joint | Foto ANP
DEN HAAG - Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag gaat onderzoeken of coffeeshops kunnen worden verplaatst naar bedrijventerreinen. Zo moeten de gebieden waar er nu veel zitten iets worden ontlast. De mogelijke verhuizing van een coffeeshop naar de Oude Haagweg in de wijk Nieuw Waldeck gaat niet door. Daarvoor is geen steun in de politiek, bleek woensdag tijdens een debat in de Haagse politiek over het coffeeshopbeleid.
Van Zanen eiste tijdens dat debat duidelijkheid over zijn speelruimte in de gemeenteraad. 'Ik wil hom of kuit', sprak hij. Want al jaren wordt in de raad gevraagd om een aanpak van de overlast van de problemen in gebieden met veel coffeeshops.
Sommige partijen spraken daarom duidelijk hun ongeduld uit. Maar de burgemeester constateerde echter dat hij al bijna twee jaar geleden een brief over zijn voornemens aan de raad had gestuurd, maar dat de politieke partijen vervolgens zelf nog geen tijd hadden vrijgemaakt om erover te praten. 'We hadden dit ook veel eerder kunnen doen', zei een geprikkelde burgemeester.

Politiek is het maar één ding eens

Tijdens het debat dat dan woensdag eindelijk wel werd gevoerd bleek dat de politieke partijen in Den Haag het eigenlijk over slechts één ding eens zijn. En dat is dat de overlast op plekken waar veel coffeeshops bij elkaar zitten moet worden aangepakt. Daarbij gaat het vooral om het Zeeheldenkwartier en de Weimarstraat.
Bewoners van die gebieden maakten woensdag ook duidelijk dat de problemen daar volgens hen groot zijn. Dubbel geparkeerde auto's van mensen die snel wat komen halen, scooters die over de stoep crossen, geluidsoverlast, de geur van wiet. Het - en nog veel meer - kwam allemaal voorbij. 'En dan krijg je een grote mond als je er iets van zegt', constateerde een van de buren van een coffeeshop. 'Het is niet te harden.'

Politie doet te weinig

Bewonersorganisatie Zeeheldenkwartier vindt dat de politie te weinig doet tegen die overlast. 'Het beeld is dat die bevriend is met de eigenaren van de shops', ziet de voorzitter. Agenten zouden een oogje dichtknijpen bij overlast. 'Dit is toch geen bananenrepubliek?'
Een van de mogelijke oplossingen is verplaatsing van coffeeshops naar bedrijventerreinen. Burgemeester Jan van Zanen is bereid om uit te zoeken of dat mogelijk is, liet hij dus al in 2020 in een reactie op een aangenomen motie van Hart voor Den Haag weten. Hij wil daarvoor 'de mogelijkheden verkennen', maar wil daarvoor wel steun in de raad. Uiteindelijk liet een meerderheid woensdag weten daar wel iets voor te voelen.

Bedrijventerreinen tegen komst

Daarom gaat hij nu in overleg met de bedrijventerreinen, in de wetenschap dat dit lastig is. Want die zitten niet te wachten op de komst van coffeeshops. Zo liet een vertegenwoordiger van het Forepark weten 'er alles aan te doen' om dat tegen te houden. De voorzitter van Stichting Bedrijventerreinen Haaglanden herinnerde aan oude afspraken waarin staat dat als die een andere 'functie' krijgen er overleg moet worden gevoerd. En zijn leden zijn niet enthousiast. Van Zanen had het ook gehoord en weet dus dat hij - in zijn eigen woorden - een 'beweging moet forceren'.
Een andere mogelijkheid is een verplaatsing van coffeeshops naar andere delen van de stad. Maar dat blijkt in de praktijk heel moeilijk, omdat Den Haag een van de gemeenten in Nederland is met de strengste regels. Daardoor is het in de praktijk heel lastig om een geschikte plek te vinden. Een zaak is bereid om vanuit de Weimarstraat naar de Oude Haagweg te gaan. Dat zou volgens de eisen moeten kunnen. Maar de buurt is tegen. Bewoners overhandigde woensdag ruim 1600 handtekeningen tegen dat plan aan de burgemeester.

'Draagvlak is belangrijk'

Dat is voor veel partijen in de raad ook reden om niet te willen meewerken aan die verhuizing. 'Wij vinden draagvlak heel belangrijk', zegt bijvoorbeeld Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag. Dat leidde weer tot kritiek van andere - vooral linkse partijen - die erop wezen dat door dit soort criteria te hanteren de situatie in de Weimarstraat en het Zeeheldenkwartier niet kan worden opgelost.
Ook Van Zanen noemde die opstelling 'een harde boodschap voor de Weimarstraat'. De burgemeester: 'Want dat biedt geen perspectief.' Maar het is wel het enige perspectief waarmee hij nu aan de slag kan.