Handel aandelen krottenkoning stilgelegd vanwege stille verkoop Noordwijkse gronden

Het 'Gat van Palace'
Het 'Gat van Palace' © Google Maps
NOORDWIJK - De rompslomp met stukken grond aan de Noordwijkse kust duurt voort. Het bedrijf Bever Holding, van de omstreden vastgoedmagnaat Ronnie van de Putte, moet tekst en uitleg geven aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) over de verkoop van bezit in Noordwijk. De vastgoedmagnaat heeft in alle stilte gronden in Noordwijk verkocht aan een andere partij. De AFM legde woensdagmiddag de handel in het aandeel Bever stil totdat duidelijk is wat er speelt bij het bedrijf en er openheid van zaken komt.
Deze week berichtte het FD dat Van de Putte zijn bezit in Noordwijk heeft verkocht aan de Adriaan van Erk Groep. Dat ging in alle stilte. Omdat dit het grootste deel van het bezit van zijn bedrijf Bever Holding is, wil de AFM weten wat er precies aan de hand is. Zolang dat niet duidelijk is, mag er niet worden gehandeld in aandelen van Bever.
'Met zo'n omvangrijke stille verkoop ontstaat er een informatie-ongelijkheid', zegt AFM-woordvoerder Maarten Dijksma. Met de verkoop van het bezit in Noordwijk, verliest Bever een groot deel van de eigendommen in Nederland, en dat heeft gevolgen voor de waarde van het bedrijf. De Autoriteit Financiële Markten eist nu een verklaring van Bever in de vorm van een persbericht. 'En daar moet echt wel iets instaan', zegt de woordvoerder. Het is niet duidelijk op welke termijn Ronnie van de Putte met informatie naar buiten komt. Donderdag stond er nog geen verklaring op de website.

Gemeente op de hoogte van verkoop

De gemeente Noordwijk wist sinds dit voorjaar dat Bever de stukken grond - waaronder het al jaren braakliggende Palaceplein - had verkocht aan ontwikkelaar Adriaan van Erk Groep. Dat is opmerkelijk, want Noordwijk vestigde november vorig jaar zogenoemd voorkeursrecht op grond van Van de Putte om hem onder druk te zetten. Dat voorkeursrecht houdt in dat de gemeente in principe als eerste die grond mag kopen, als zij daar interesse in heeft.
Toch mag een eigenaar van een stuk grond waar een gemeente dat voorkeursrecht op heeft gevestigd, verkopen aan wie hij wil. Hij mag het alleen niet leveren. Tenzij de gemeente dat goed vindt. Een woordvoerder van de gemeente Noordwijk benadrukt nogmaals dat op dit moment wordt onderhandeld met de nieuwe eigenaar over de ontwikkeling van met name het Palaceplein aan de Noordwijkse boulevard.

Toestemming gemeente

Of de gemeente toestemming geeft voor de verkoop, hangt dus af van de onderhandelingen die nu lopen. De woordvoerder laat desgevraagd weten dat de gemeente er vertrouwen in heeft dat Adriaan van Erk Groep iets van de grond krijgt. 'Voor de gemeente is het met name van belang dat de percelen passend worden ontwikkeld', laat de gemeente weten. Noordwijk wil al jaren de kuststrook ontwikkelen, maar dat lukte nooit omdat Ronnie van de Putte weigerde mee te werken.
Aan de inschrijving van de verkoop in het kadaster van de verkoop staat een einddatum vermeld van 13 oktober dit jaar. Als voor die tijd de gemeente geen toestemming heeft gegeven voor de verkoop komt de deal die Adriaan van Erk Groep heeft gesloten in zoverre op losse schroeven te staan, dat Bever Holding eventueel een andere koper kan gaan zoeken en het hele circus weer opnieuw begint. Maar dat hangt ook af van de afspraken die tussen Adriaan van Erk Groep en Ronnie van de Putte zijn gemaakt.
Bever Holding is zowel telefonisch als schriftelijk niet bereikbaar voor commentaar. Bij de Adriaan van Erk Groep was donderdag niemand beschikbaar voor een reactie.