Instellingen

Datalek in Zoetermeer: gemeente stuurt namen aanvragers Tozo-regeling per ongeluk door

Ter illustratie
Ter illustratie © ANP

ZOETERMEER - De gemeente Zoetermeer heeft per ongeluk mailadressen van aanvragers van een Tozo-regeling gelekt. Bij het versturen van een e-mail naar 180 ondernemers die een aanvraag deden, werden de andere aanvragers in de zichtbare cc gezet, in plaats van in een bcc waarbij de adressen niet zichtbaar zouden zijn. Dat meldt de gemeente Zoetermeer in een brief aan de gemeenteraad.

Door het foutje is een datalek ontstaan. De mail werd op 19 augustus gestuurd, meldt de gemeente donderdag. 'De e-mail is zo snel mogelijk ingetrokken, dit heeft echter niet kunnen voorkomen dat de mailadressen bekend zijn geworden bij een aantal ontvangers', aldus de gemeente.

Na het ontdekken van het datalek en het intrekken van de e-mail is opnieuw een e-mail gestuurd naar de ontvangers, waarin is uitgelegd wat er is gebeurd en waarin excuses worden gemaakt door de gemeente. Het datalek is wel gemeld bij de functionaris gegevensbescherming van de gemeente, maar niet bij de Autoriteit Persoonsgegevens. 'Na zorgvuldige afweging is besloten het incident daar niet te melden omdat de nadelige gevolgen van het datalek als beperkt worden ingeschat.' Wel 'betreurt' de gemeente dat het is gebeurd. Ook zegt de gemeente zich in te zetten om herhaling te voorkomen.