Martin Jol en Jeroen Lentze bieden 10 miljoen voor ADO-stadion

Cars Jeans Stadion
Cars Jeans Stadion © Soccrates Images
DEN HAAG - De investeringsgroep van de Haagse vastgoedondernemer Jeroen Lentze en oud-speler en clubicoon Martin Jol biedt 10 miljoen euro voor het ADO-stadion en de omliggende parkeerplaatsen. De gemeente Den Haag, die eigenaar is, zou het stadion voor dat bedrag moeten verkopen aan ADO. Dat staat in het overnamevoorstel van de groep Lentze/Jol dat in handen is van Omroep West. Voor de Chinese aandelen willen de investeerders 500.000 euro betalen.
Sinds twee weken onderhandelt ADO Den Haag alleen nog met de groep Lentze/Jol over een overname van de noodlijdende voetbalclub. En de tijd dringt, want de termijn waarbinnen de partijen eruit zouden moeten komen loopt op zijn einde. Het overnamevoorstel geldt tot vrijdagmiddag 10 september 16.00 uur.
Duidelijk was al dat de groep Lentze/Jol als voorwaarde stelt dat de gemeente Den Haag het stadion verkoopt aan ADO. Uit het overnamevoorstel, dat in totaal bestaat uit veertien punten, blijkt nu dat de investeerders hier 10 miljoen euro voor bieden. Het bod is vrij op naam, dat betekent dat de gemeente de kosten voor de overdracht van de woning, zoals de overdrachtsbelasting, voor haar rekening moet nemen.

Parkeerplaatsen

Voor die 10 miljoen willen Lentze en Jol het stadion, het hoofdgebouw, de Business Club en de drie parkeerplaatsen van in totaal ruim 1400 parkeerplekken. De verkoop zou uiterlijk 31 januari 2022 moeten plaatsvinden.
Het is onduidelijk of 10 miljoen euro de marktwaarde is van het stadion. Volgens bronnen op het stadhuis zou de boekwaarde zeker het dubbele zijn. De bouw van het stadion in het Forepark, die in 2007 was afgerond, heeft de gemeente rond de 40 miljoen euro gekost.
Verder bieden de investeerders 500.000 euro voor de 'gewone' aandelen van de huidige Chinese aandeelhouder United Vansen (UVS). Ook willen Lentze en Jol ingrijpen in de structuur van de club. De aandeelhouders HFC en de Stichting Toekomst ADO (STA) moeten hun aandelen overdragen aan ADO. Voor HFC gaat het om een bijzonder aandeel en voor STA om een prioriteitsaandeel. De bestaande overeenkomst met de HFC wordt vervolgens beëindigd en hiervoor komt een nieuwe, aangepaste versie. De STA moet worden ontbonden.
ADO Den Haag heeft de gemeente eind augustus formeel gevraagd om de verkoop van het stadion in overweging te nemen. Daarop heeft het college per brief aan de ADO-directie laten weten: 'Wij merken op dat dit een geheel nieuwe vraag is. Zoals u zult begrijpen is het in deze vraagstukken noodzaak om ons hier op basis van feiten en cijfers zorgvuldig op te beraden.' Eerder reageerde de gemeente ook al terughoudend. Volgens de gemeente is de overname van de aandelen een zaak van de Chinese eigenaar en de overnamepartij. En pas als er een nieuwe eigenaar is, valt er met de gemeente te praten over eventuele verkoop van het stadion, stelde het college.

Zwaard van Damocles

De op handen zijnde deal moet beklonken worden onder grote spanning. 'We hebben inderdaad nog maar heel kort tijd en het zwaard van Damocles, in de vorm van licentie intrekking half oktober, hangt boven het hoofd van ADO Den Haag', reageert Jeroen Reiziger, die in mei door de rechtbank is aangesteld als zogeheten herstructureringsdeskundige om ervoor te zorgen dat de club niet failliet gaat. 'Het is twee voor twaalf.'
Reiziger legt de schuld voor de huidige tijdsdruk bij de gemeente. Naar eigen zeggen is de stadionverkoop bij alle serieuze overnamekandidaten tot nu toe het struikelblok geweest. 'De reactie is keer op keer geweest dat pas wordt gesproken na ondertekening van een onomkeerbare overeenkomst door een nieuwe aandeelhouder. Met andere woorden van marktpartijen wordt verwacht miljoenen in ADO te storten, zonder enig zicht op een duurzaam businessmodel. Een mijns inziens onredelijke eis die ertoe heeft geleid dat ADO Den Haag nog steeds niet is verkocht.'

Spoeddebat

'De vraag ligt nu al maanden op tafel, de gemeente Den Haag heeft alle tijd gehad om zich voor te bereiden en met een snelle reactie op het huidige voorstel van ADO tot koop van het stadion te komen. Men heeft kostbare tijd verspeeld en zich niet ingeleefd in de positie van ondernemers. De gemeente heeft heel wat uit te leggen aan de Haagse samenleving, werknemers en crediteuren van ADO als niet snel actie wordt ondernomen. Het dure stadion komt dan leeg te staan.'
Hart voor Den Haag/Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad heeft een spoeddebat aangevraagd. Fractievoorzitter Richard de Mos vindt dat is gebleken dat de gemeente keer op keer niet thuis geeft. De Mos: 'Bij alle overnamekandidaten was het stadion het grote struikelblok, hetzij omdat men het stadion wil kopen, hetzij omdat men de huur te hoog vindt. De gemeente heeft geen enkel plan en kijkt vanuit haar luie stoel toe hoe onze club naar de klote gaat en dat vind ik niet te verkroppen.'