D66: 'Straatintimidatie groot probleem in Den Haag, pak het bij de wortel aan'

DEN HAAG - Daders van straatintimidatie moeten ander gedrag aangeleerd krijgen. Alleen dan kan de gemeente dit probleem echt oplossen. Dat stelt D66 in de Haagse gemeenteraad in een actieplan waarin voorstellen staan om straatintimidatie aan te pakken. Naast handhaven en bestraffen, moet er meer oog komen voor de rol van risicojongens. 'Anders is het dweilen met de kraan open', zegt D66-raadslid Marije Mostert.
Bijna de helft van de Hagenaars heeft het afgelopen jaar weleens met straatintimidatie te maken gehad. Dat bleek eerder uit onderzoek van de gemeente Den Haag. Het gaat vooral om vrouwen, maar ook om personen uit de LHBTI+-gemeenschap en mensen die een keppeltje, hoofddoek of kruisje dragen. Zij worden nageroepen, nagesist of uitgescholden.
'Het harder aanpakken van daders is een logische stap, maar slechts een halve oplossing', vindt D66’er Mostert. 'Want zodra we daders aanpakken is het kwaad al geschied. De echte oplossing is het aanpassen van gedrag, zodat jongens geen daders worden.'
Weerbaarheidstrainingen
Volgens de partij zijn er al veel goede plannen zoals weerbaarheidstrainingen voor meiden, het verbeteren van de inrichting van de buitenruimte zodat bijvoorbeeld straatverlichting goed werkt en het sterk inzetten op melden, handhaven en bestraffen. Maar dit is niet genoeg, vindt Mostert. 'Meiden kunnen weerbaarheid trainen dat het een lieve lust is, maar als we straatintimidatie willen stoppen moeten we deze risicojongeren ander gedrag aanleren.'
D66 wil daarom dat er meer bewustwordingscampagnes worden gestart. Ook moet de gemeente initiatieven uit de stad zelf om straatintimidatie tegen te gaan, een grotere rol geven en jaarlijks een wedstrijd uitschrijven voor het beste plan. Daarnaast pleit de partij voor trainingen voor jongeren. 'Voed Haagse jongeren op', roept Mostert op.
Onderwijs
Ook wil D66 het onderwijs en welzijnsorganisaties betrekken bij de aanpak. 'Het Haagse onderwijs is een ultiem platform waarbij meisjes en jongens vanaf groep 1 kunnen worden onderwezen in hoe je respectvol met elkaar kunt omgaan en wat de gevolgen zoal zijn wanneer dit respect in onderlinge relatie ontbreekt', zegt Mostert. Het actieplan is vrijdag aangeboden aan wethouder Bert van Alphen (GroenLinks).