Kinderlokker actief in Gouda: zeven kinderen lastiggevallen, buurt ongerust

De Spin, het speeltoestel waar de kinderlokker toesloeg
De Spin, het speeltoestel waar de kinderlokker toesloeg © Omroep West
GOUDA - 'Het is inderdaad wel een beetje een enge plek, zo onder die bomen.' Een vrouw die zojuist haar kind heeft opgehaald van basisschool Het Vlot in Gouda reageert op het nieuws dat jonge kinderen uit de buurt zijn benaderd door een kinderlokker. Dat gebeurde onder andere bij een klimrek dat bekend staat als De Spin. Het enorme speeltoestel in park 't Groene Eiland is populair bij kinderen in de wijk Plaswijck, maar staat erg verscholen achter bomen en struiken. Ideaal voor wie iets kwaads in de zin heeft.
Afgelopen woensdag rond 14.45 uur werden drie jonge kinderen die op De Spin aan het spelen zijn, benaderd door een man van tussen de 35 en 45 jaar. Volgens de politie deed hij ze 'ongepaste voorstellen'. De man is blank, draagt een bril, een korte broek en een wit t-shirt met een logo erop.
Iets later, grofweg tussen 15.00 en 16.10 uur, benaderde dezelfde man nog twee andere kinderen in de buurt van De Spin. Een dag eerder heeft hij het ook al geprobeerd bij twee kinderen in park De Uiterwaard, helemaal aan de andere kant van de stad, in Goverwelle.
Kinderlokker actief in Gouda

Brief naar ouders om op te letten

De betreffende kinderen zijn geen leerlingen van de basisschool die bij De Spin in de buurt ligt, zo benadrukt schooldirecteur Ron de Bruijn, maar toch laat de school de leerlingen voorlopig alleen buiten spelen op het schoolplein, en niet meer op 't Groene Eiland.
Ook is een mail gestuurd naar de ouders met de oproep om op te letten. De moeder die haar kind heeft opgehaald, doet dat al: 'Je ziet soms figuren lopen, rond 8.30 uur, of juist als de school uitgaat, van wie je denkt: wat doe jij hier? Ja, die vallen wel op.' Het is ook niet de eerste keer dat er incidenten zijn op 't Groene Eiland.

Buiten spelen

Na de meldingen van afgelopen woensdag begon de politie met een grote zoekactie in de omgeving. Daarbij werd onder meer een politiehelikopter ingezet. 'Ik schrok daar wel een beetje van', zegt een andere moeder. 'Je denkt toch: wat gebeurt er en kan je je kinderen nog veilig buiten laten spelen?' Tegelijk zegt ze: 'Je kan je kinderen ook niet binnen houden. Ik heb een dochter van tien, die gaat graag naar De Spin, dus waar doe je wijs aan? Dat is best lastig.'
Dat er nu veel aandacht van de politie is, vindt deze moeder geen garantie dat het niet meer zal gebeuren: 'Je weet niet wie het is. Als het iemand is die in de buurt woont dan is het logisch dat hij hier weer terug zal komen.'

Politie zoekt getuigen

De politie zoekt getuigen die dinsdagmiddag tussen 16.30 en 16.45 uur iets hebben gezien in park De Uiterwaard en woensdag tussen 14.40 en 16.10 uur op 't Groene Eiland. Vooral een vrouw die woensdag tussen 14.40 en 14.55 door één van de kinderen na het incident werd aangesproken op 't Groene Eiland wil de politie graag spreken.