Instellingen

Afgestudeerden wonen nog in Leids studentenhuis: 'Met modaal inkomen is niks te vinden'

Eslin (l), Tirza (m) en Hannah (r) in hun studentenkamer
Eslin (l), Tirza (m) en Hannah (r) in hun studentenkamer © Sleutelstad

LEIDEN - Eslin Cohen Stuart, Tirza Dam en Hannah van Halm zijn afgestudeerd en hebben alle drie een betaalde baan. Toch wonen ze nog steeds in hun studentenhuis aan het Vijf Meiplein in Leiden. Op zich bevalt het goed, maar de starters hebben voor hun gevoel geen andere keus. Er zijn momenteel geen huur- of koopwoningen in Leiden beschikbaar die zij kunnen betalen.

'Als ik hier weg moet, moet ik weer bij mijn moeder gaan wonen', vertelt Tirza aan mediapartner Sleutelstad. 'Huurhuizen zijn te duur, koophuizen al helemaal.' Haar huisgenoten hebben een soortgelijk probleem. 'Mijn hele sociale leven is in Leiden en mijn werk zit in Amsterdam. Dus terugverhuizen naar Rotterdam of ergens anders waar het betaalbaar is, is vervelend en onhandig', vindt Eslin.

De situatie van de jongevrouwen staat niet op zichzelf. Door stijgende huizen- en huurprijzen en een beperkt aanbod van sociale huurwoningen lukt het starters, ook in Leiden, steeds slechter om een eigen woning te vinden. 'Als je een modaal inkomen hebt, is er gewoon niets te vinden. En voor sociale huurwoningen sta je jaren op de wachtlijst.'

Scheefwonen

Makelaar in Leiden, Ralph Lek, wijdt de krapte op de huizenmarkt aan een gebrek van doorstroming. 'Mensen blijven wonen waar ze wonen. Je gaat niet snel verhuizen als je weet dat je er niet op vooruit gaat', stipt hij aan. En zogeheten scheefwoners blokkeren die doorstroming.

'Tweeverdieners die in hun sociale huurwoning blijven wonen, terwijl ze gemakkelijk meer kunnen betalen. Ze houden op die manier hun huis van de markt waardoor jonge mensen, die graag in de stad willen wonen, geen woonruimte kunnen vinden. Daar heb ik echt moeite mee.'

Bouwen

De drie samenwonende vriendinnen zouden graag zien dat er 'betaalbare woningen' worden gebouwd. Dat helpt in hun ogen meer dan de huurvoorwaarden aan te scherpen. 'Bij nieuwbouwprojecten worden er vooral dure huizen gebouwd. Ik begrijp dat daar veel op te verdienen valt, maar het lost voor ons niets op', zegt Eslin. 'Wij zijn op zoek naar huizen in het lagere en middensegment. Die moeten ze dus bouwen.'

Woonprotest

Voor aanstaande zondag is een grote demonstratie aangekondigd in Amsterdam vanwege het woningtekort. Vanaf 14.00 uur wordt er in het Westerpark geprotesteerd, gevolgd door een mars naar De Dam.

Na het woonprotest in Amsterdam volgt op 17 oktober een tweede demonstratie in Rotterdam en op 13 november is Den Haag aan de beurt.