Coronavirus: 25 september einde aan anderhalve meter-regel, coronatoegangsbewijs horeca en cultuur

© John van der Tol
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van het weekend van 11 en 12 september.

ID&T: kabinet neemt cultuursector totaal niet serieus

Festivalorganisator ID&T is niet te spreken over de uitgelekte versoepelingen van de coronamaatregelen. Haagse bronnen bevestigden zondag dat in onder meer theaters en concertzalen een coronatoegangsbewijs verplicht is vanaf 25 september. Concrete plannen voor de evenementensector lijken er nog niet te zijn. Wel blijven nachtclubs voorlopig gesloten.
'Wij volgen het nieuws nauwlettend maar het lijkt erop dat we niet anders kunnen dan constateren dat dit kabinet de cultuursector totaal niet serieus neemt', reageert CEO Ritty van Straalen. 'Telkens wordt het balletje een stukje vooruit getrapt. In plaats van een echte handreiking en een duurzame oplossing komen ze nu weer met uitgelekte halfbakken plannen die nergens op gebaseerd zijn.'
Volgens Van Straalen is er 'geen enkele reden meer om binnen- en buitenevenementen, dus ook het nachtleven onder Fieldlab-voorwaarden, niet op 100 procent capaciteit toe te laten', zo stelt hij. 'Het is in meerdere Fieldlabs bewezen dat dit veilig kan. Waarom moet de cultuursector dicht blijven als voetbal en andere sectoren volledig open kunnen?'

Horeca reageert teleurgesteld

De evenementenbranche en de nachthoreca hopen vurig op versoepelingen. 'Dit is wat mij betreft niet meer te begrijpen', zegt Jeroen van Broekhoven tegen de NOS. Hij is van Nachtbelang, waarin zo'n honderd nachtclubs zijn vertegenwoordigd. Volgens Van Broekhoven is de tijd allang rijp om de nachtclubs weer te openen, aangezien de besmettingscijfers stabiel zijn.
'Ik had echt goede hoop na de demonstratie van gisteren', zegt Van Broekhoven. Zaterdag gingen tienduizenden mensen, in tien verschillende steden, de straat op om het kabinet aan te sporen de evenementensector verder te heropenen. 'Ik dacht: hier kan het kabinet niet langer doof voor zijn. Maar dat lijkt toch het geval.'
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageert verbijsterd op de uitgelekte kabinetsplannen. 'Waar heel Nederland feitelijk al afscheid genomen heeft van de anderhalve meter-samenleving, verzwaart het kabinet de regels voor de horeca. Bovenop de extra drempel, de CoronaCheck-app-controle, komt er ook nog een verlenging van de sluiting voor de hele horeca tussen 24.00 en 6.00 uur.'

Anderhalve meter-regel verdwijnt, wel coronatoegangsbewijs in horeca, theater

Vanaf zaterdag 25 september hoeven Nederlanders geen anderhalve meter afstand meer te houden. Wel moet op veel meer plekken een coronatoegangsbewijs worden getoond; bijvoorbeeld in de horeca, de bioscoop en het theater. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS, nadat het kabinet zondag urenlang in overleg was in het Catshuis.
In het openbaar vervoer blijft een mondkapjesplicht van kracht, zo bevestigen de bronnen. Voor de evenementensector is nog geen besluit genomen. Er wordt naar een oplossing gezocht. De openingstijden voor de nachthoreca worden niet versoepeld. Tussen 24.00 uur en 6.00 's morgens blijft die dicht.
Aanstaande dinsdag zullen demissionair premier Rutte en minister De Jonge op een persconferentie alle maatregelen vanaf 25 september bekendmaken.

RIVM meldt 2129 nieuwe coronabesmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen zaterdagochtend en zondagochtend 2129 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat is minder dan het weekgemiddelde van 2401.
Het gemiddeld aantal meldingen over zeven dagen lag de laatste tijd hoger en schommelde rond de 2434 en 2547.
Het aantal sterfgevallen nam tussen zaterdag en zondag met één toe. Zaterdag bedroeg dit aantal nog zes. Dat betekent niet dat deze mensen allemaal het afgelopen etmaal zijn overleden, sterfgevallen worden vaak later gemeld.
Een vrouw wordt getest op corona
Een vrouw wordt getest op corona © ANP

Weer iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal met acht afgenomen. In totaal liggen er nu 640 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag.
Zaterdag lagen in totaal nog 648 patiënten in het ziekenhuis. Op de verpleegafdelingen liggen nu 435 patiënten, vier patiënten minder dan zaterdag. Op de intensive cares daalde het aantal patiënten eveneens met vier tot 205. Vrijdag nam het aantal patiënten nog toe, na een paar dagen van lichte daling.

Ministers overleggen in Catshuis over coronamaatregelen

Een deel van het demissionaire kabinet praat zondagmiddag in de ambtswoning van premier Rutte met het Outbreak Management Team over nieuwe coronaversoepelingen. Er wordt onder meer gekeken of de anderhalvemeterregel afgeschaft kan worden en of er op meer plekken een verplicht coronatoegangsbewijs moet komen. Ook wordt gesproken over de mondkapjesplicht en over de vraag of er meer mogelijk is voor de evenementenbranche en de nachthoreca.
Aanstaande dinsdagavond maken premier Rutte en minister Hugo de Jonge op een persconferentie bekend hoe ver de versoepelingen gaan en of de coronacheckapp vaker getoond moet worden. De versoepelingen en de extra maatregel zouden ingaan op zaterdag 25 september.

Oudervereniging: stop met quarantaine voor groepsgenootjes opvang

Als een klein kind dat naar de crèche gaat positief test op het coronavirus, zou het niet zo moeten zijn dat automatisch alle andere kinderen van de groep in quarantaine moeten gaan. Dat zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK). Hij hoopt dat het kabinet de quarantaineregel voor de kinderopvang volgende week schrapt.
Kleine kinderen lopen nauwelijks risico bij een coronabesmetting, zegt Jellesma. 'Op het moment dat ze besmet raken maar niet echt ziek worden, bouwen ze immuniteit op. Dat is toch wat we willen? Hoe meer mensen immuun zijn door vaccinatie of door het doormaken van een besmetting, hoe gunstiger dat is, en er is nog geen sprake van het vaccineren van de jongste kinderen.'
Jellesma noemt de quarantaineplicht een 'grofstoffelijke maatregel' die heel frustrerend is voor ouders. 'Ook voor de kinderen zelf is een onderbreking echt slecht. Dat is bij vakanties ook zo en dat was bij de lockdown ook zo. Ik hoop echt dat de quarantainemaatregel opgeheven wordt.'

RIVM meldt minder besmettingen

Het RIVM heeft tussen vrijdagmorgen en zaterdagmorgen 2245 nieuwe positieve coronatests geteld. Dat zijn er minder dan vorige week zaterdag. Toen stond het aantal positieve tests op 2751. In Den Haag kregen sinds vrijdag 123 mensen te horen dat ze zijn besmet met het coronavirus. In Rotterdam waren dat er 184 en in Amsterdam 162.
Het aantal sterfgevallen nam tussen vrijdagmorgen en zaterdagmorgen toe met zes. Dat wil niet zeggen dat deze mensen in die periode zijn overleden. Soms worden sterfgevallen later gemeld.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is in het afgelopen etmaal gedaald met 25. Op verpleegafdelingen liggen nu 23 patiënten minder en op de Ic's daalde het aantal patiënten met twee.
In totaal liggen er nu 648 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis. Dat is de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Twee coronaprikken werken bij meeste mensen met auto-immuunziekte

De meeste mensen met een auto-immuunziekte die medicijnen slikken die de afweer onderdrukken, hebben genoeg aan twee coronaprikken. Ze maken bijna net zoveel beschermende antistoffen aan als gezonde personen. Dat komt naar voren uit de eerste resultaten van een studie door onderzoekers van het Amsterdam UMC en bloedbank Sanquin.
Bij auto-immuunziekten werkt het afweersysteem te hard tegen het eigen lichaam. Daarom slikken patiënten medicijnen die de afweer onderdrukken. Bij slechts drie van die middelen is gebleken dat patiënten minder goed antistoffen kunnen aanmaken, aldus de onderzoekers. Het gaat om rituximab, ocrelizumab en fingolimod, middelen die bijvoorbeeld aan MS-patiënten worden voorgeschreven. 'Overigens zijn patiënten die geen of minder antistoffen aanmaken na vaccinatie wel enigszins beschermd', stelt onderzoeker Filip Eftimov. 'Ook bij afwezigheid van antistoffen kan een ander type afweer bescherming bieden tegen Covid, maar daar weten we nu nog te weinig van.'
Sinds begin dit jaar loopt er een landelijke studie waarin wordt onderzocht of twee coronaprikken volstaan voor mensen met een auto-immuunziekte als ze medicijnen slikken om hun afweer te onderdrukken. Op dit moment doen ruim 3000 deelnemers mee aan de zogenoemde T2B-Covid studie. Op basis van gegevens van de eerste 1500 deelnemers concluderen de onderzoekers dat het overgrote deel van de patiënten na de tweede prik beschermende antistoffen heeft aangemaakt. Er is nauwelijks verschil met gezonde personen die in deze studie zijn opgenomen.

Evenementensector demonstreert opnieuw tegen kabinetsbeleid

De evenementensector gaat zaterdag in verschillende steden, waaronder Den Haag en Leiden, opnieuw de straat op onder de naam Unmute Us. Dit omdat het kabinet nog geen concrete toezeggingen doet naar aanleiding van de eerdere protestactie van 21 augustus. De sector roept het kabinet op om evenementen, zoals festivals, per direct door te laten gaan.
De rijtoer in Den Haag begint op het Malieveld, richting de Javastraat, Parkstraat, langs de Hofvijver, weer terug richting het Malieveld. Er rijden negen wagens mee, met allerlei verschillende organisaties. De organisatie van Unmute Us rekent op zo'n twee- tot vijfduizend demonstranten. In Leiden doen ook zo'n acht of negen voertuigen mee aan de protestparade, die begint op de Lammermarkt en na een rondgang over de Singels weer eindigt op de Lammermarkt.
Naast in Den Haag en Leiden wordt er vanaf 14.00 uur ook gedemonstreerd in Amsterdam, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Tilburg, Nijmegen en Utrecht. Aanvankelijk zou er ook in Rotterdam worden geprotesteerd, maar de demonstranten daar wordt gevraagd zich bij de actie in Den Haag aan te sluiten.
Na de vorige protestactie heeft Unmute Us een gesprek gehad met verschillende demissionaire ministers, samen met de Alliantie van Evenementenbouwers. Unmute Us stelt dat de bewindslieden aangaven 'hun argumenten mee te nemen in hun besluitvorming richting de volgende persconferentie op 14 september', maar dat dit geen toezegging is en dus ook geen reden is om niet opnieuw te protesteren.
Zeker 4000 organisaties hebben zich voor het protest aangemeld. Op 21 augustus demonstreerden ruim 70.000 mensen en meer dan 2500 organisaties uit de evenementensector in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
De demonstranten op het Stadhuisplein in Rotterdam
De demonstranten op het Stadhuisplein in Rotterdam © Omroep West

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.