Coronavirus: 1777 besmettingen, laagste aantal in ruim twee maanden

Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © ANP
REGIO - REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van maandag 13 september.

Advies over extra coronaprik

Moeten Nederlanders in aanmerking komen voor een extra coronavaccinatie? De Gezondheidsraad presenteert dinsdag een langverwacht advies over die vraag. Voor het kabinet weegt het advies van de onafhankelijke raad altijd zwaar mee in de besluitvorming.
Een zogeheten 'booster' geeft het afweersysteem een oppepper. Het lichaam wordt erdoor aangezet om nieuwe antistoffen tegen het virus aan te maken. Mogelijk neemt de effectiviteit van coronavaccins na verloop van tijd af en kan een aanvullende prik de bescherming weer op peil brengen, zo is de gedachte. In de wetenschappelijke wereld woedt echter nog veel discussie over nut en noodzaak van een derde prik. Het kabinet wil dat de Gezondheidsraad helderheid verschaft.
Voor de meeste mensen in Nederland zou het gaan om een eventuele derde prik. Voor mensen die het vaccin van Janssen hebben gekregen, zou het de tweede prik zijn.

Koninklijke Horeca Nederland spant kort geding aan

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) stapt naar de rechter vanwege de coronamaatregelen. KHN eist een opheffing van de sluiting van nachtclubs en discotheken per 20 september. De branchevereniging vindt dat zij onder dezelfde voorwaarden open zouden moeten kunnen als theaters, congreszalen, bioscopen en sportevenementen.

1777 positieve coronatests, laagste aantal in ruim twee maanden

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 1777 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor het eerst sinds 5 juli, ruim twee maanden geleden, zijn er minder dan 2000 nieuwe gevallen in een dag tijd. Volgens het RIVM zijn er geen aanwijzing voor een verstoring bij het doorgeven van de testuitslagen.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het instituut 16.433 meldingen van positieve tests, gemiddeld 2348 per dag. Dat is het laagste niveau sinds half augustus.
Het aantal sterfgevallen steeg met vier. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen dag zijn overleden, want het kan even duren voor het RIVM bericht krijgt dat iemand aan corona is gestorven.

Iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal iets toegenomen, na twee dagen van dalingen. In totaal liggen er nu 658 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 18 meer dan zondag, zo staat in de meeste recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen nu 450 patiënten, 15 meer dan zondag. Op de intensive cares nam het aantal toe met 3 tot 208.
Op de ic's werden afgelopen etmaal 10 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de verpleegafdelingen werden 41 mensen opgenomen. Het LCPS gaf eerder aan dat de instroom van coronapatiënten stabiel is en dat dit de komende tijd waarschijnlijk zo blijft met mogelijk een kleine daling.

De Jonge: hogere vaccinatiegraad neveneffect van toegangsbewijzen

Het hoofddoel van het plan om coronatoegangsbewijzen breder in te zetten is om te voorkomen dat te veel mensen tegelijk ziek worden en de zorg overbelasten. Dat meer mensen zich misschien zullen laten vaccineren is een neveneffect, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Hij wilde niet bevestigen dat morgen wordt aangekondigd dat de bewijzen op meer plekken verplicht vertoond moeten worden, zoals Haagse bronnen melden.
De Jonge weersprak kritiek dat mensen die nog niet gevaccineerd zijn door de bredere inzet van toegangsbewijzen onder druk gezet worden om alsnog een prik te halen. 'Coronatoegangsbewijzen bieden altijd het alternatief om je dan maar te laten testen. Het is natuurlijk geen dwang, het wordt ook niet lang overal gebruikt.' Hij benadrukt bovendien dat veel meer landen in West-Europa om bewijzen vragen, en dat ze ook in Nederland al vaak worden ingezet. 'Iedereen die in het weekend naar het voetbal gaat, heeft gewoon die CoronaCheck-app op zijn telefoon en laat gewoon dat groene vinkje zien. Daar hoor ik zelden klachten over.'

Van 'schijnveiligheid' tot 'wel chill': wisselende reacties op versoepeling coronamaatregelen

Een coronatoegangsbewijs is schijnveiligheid, zegt corona-expert Wim Schellekens over de uitgelekte versoepelingen van de coronamaatregelen. Op straat in Leiden vinden twee scholieren het juist 'wel chill' dat de 1,5 meterregel per 25 september vervalt. Zondag is in het Catshuis overlegd door ministers en OMT-leden. Daarna lekte uit dat de 1,5 meterregel vervalt en dat op veel meer plekken een coronatoegangsbewijs moet worden getoond.
Lees hier het hele artikel.

Festivalbranche voorzichtig positief over versoepelingen

De festivalbranche is voorzichtig blij met de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen. Volgens ingewijden zouden meerdaagse evenementen en festivals onder voorwaarden weer mogelijk worden. Hoe die voorwaarden er precies uitzien, wordt nog nader uitgewerkt.
'Hier hebben we al die tijd op aangestuurd. Dus als het echt zo is, is dat heel mooi. Bijna niet te geloven. Dan kan iedereen weer los en kunnen we weer gaan programmeren', zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). Toch houdt hij een slag om de arm. 'Ik blijf voorzichtig. De afgelopen maanden gingen we telkens twee stappen vooruit en weer drie achteruit.'

Musea gaan 10 miljoen bezoeken niet halen

De Nederlandse musea verwachten dit jaar te moeten afsluiten met nog geen 10 miljoen bezoeken. De schatting van de Museumvereniging, waarvan meer dan 400 musea lid zijn, is dat er eind december 9,7 miljoen keer een bezoek is gebracht. In 2019, toen er nog geen sprake was van corona stond er 33 miljoen keer iemand voor de kassa.
Benno Tempel van het Haags Kunstmuseum: 'We zaten vorig jaar op 60 procent, daar gaan we dit jaar flink onderdoor. Het publiek blijft achter en we mogen ook nog niet veel mensen toelaten. We worden nog steeds kleingehouden.'

Meerdaagse evenementen onder voorwaarden weer mogelijk

Meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden weer mogelijk, melden ingewijden. Hoe die voorwaarden er precies uit zullen zien, wordt nog nader uitgewerkt. Daarvoor wordt ook gebruikgemaakt van de bevindingen uit de Fieldlabs, waarin eerder met evenementen is geëxperimenteerd.
Gedacht wordt aan een maximaal aantal bezoekers, waarschijnlijk op basis van een percentage van de normale capaciteit. Ook wordt gekeken hoe gewerkt kan worden met toegangsbewijzen en coronatesten. Daarvoor kan de app CoronaCheck gebruikt worden, maar misschien kunnen organisatoren ook hun eigen testcapaciteit organiseren, is het idee.

KHN: horeca dubbel gepakt met nieuwe maatregelen

De horeca wordt dubbel gepakt met de vermeende plannen van het demissionaire kabinet om de horeca na 00.00 uur gesloten te houden en een extra drempel in te bouwen door de coronacheck-app controle te verplichten. Dit terwijl in heel het land feitelijk afscheid genomen wordt van de 1,5 metersamenleving. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de gelekte voornemens uit het Catshuisoverleg.
KHN benadrukt dat de meeste besmettingen met het virus niet in de horeca gebeuren, maar thuis, op bezoek of op school. Maar daar kan het kabinet niet ingrijpen, aldus KHN. 'Met slechts 2,4 procent besmettingen in de horeca wordt deze sector wel aangepakt en met extra restricties opgezadeld', aldus KHN.
Op dinsdag dient een kort geding van KHN tegen de Staat. De brancheorganisatie wil dat de regels voor de nachthoreca worden gelijkgetrokken met de regels voor de andere horeca.

ID&T: kabinet neemt cultuursector totaal niet serieus

Festivalorganisator ID&T is niet te spreken over de uitgelekte versoepelingen van de coronamaatregelen. Haagse bronnen bevestigden zondag dat in onder meer theaters en concertzalen een coronatoegangsbewijs verplicht is vanaf 25 september. Concrete plannen voor de evenementensector lijken er nog niet te zijn. Wel blijven nachtclubs voorlopig gesloten.
'Wij volgen het nieuws nauwlettend maar het lijkt erop dat we niet anders kunnen dan constateren dat dit kabinet de cultuursector totaal niet serieus neemt', reageert Ritty van Straalen van ID&T, het bedrijf achter evenementen als Mysteryland, Awakenings en Thunderdome. 'Telkens wordt het balletje een stukje vooruit getrapt. In plaats van een echte handreiking en een duurzame oplossing komen ze nu weer met uitgelekte halfbakken plannen die nergens op gebaseerd zijn.'
Volgens Van Straalen is er 'geen enkele reden meer om binnen- en buitenevenementen, dus ook het nachtleven onder Fieldlab-voorwaarden, niet op 100 procent capaciteit toe te laten', zo stelt hij. 'Het is in meerdere Fieldlabs bewezen dat dit veilig kan. Waarom moet de cultuursector dicht blijven als voetbal en andere sectoren volledig open kunnen?'

Horeca reageert teleurgesteld

De evenementenbranche en de nachthoreca hopen vurig op versoepelingen. 'Dit is wat mij betreft niet meer te begrijpen', zegt Jeroen van Broekhoven tegen de NOS. Hij is van Nachtbelang, waarin zo'n honderd nachtclubs zijn vertegenwoordigd. Volgens Van Broekhoven is de tijd allang rijp om de nachtclubs weer te openen, aangezien de besmettingscijfers stabiel zijn.
'Ik had echt goede hoop na de demonstratie van zaterdag', zegt Van Broekhoven. Toen gingen tienduizenden mensen, in tien verschillende steden de straat op om het kabinet aan te sporen de evenementensector verder te heropenen. 'Ik dacht: hier kan het kabinet niet langer doof voor zijn. Maar dat lijkt toch het geval.'
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageert verbijsterd op de uitgelekte kabinetsplannen. 'Waar heel Nederland feitelijk al afscheid genomen heeft van de anderhalve meter-samenleving, verzwaart het kabinet de regels voor de horeca. Bovenop de extra drempel, de CoronaCheck-app-controle, komt er ook nog een verlenging van de sluiting voor de hele horeca tussen 24.00 en 6.00 uur.'

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.