Coronavirus: Burgemeester Van Zanen van Den Haag reageert op persconferentie

Jan van Zanen
Jan van Zanen © gemeente Den Haag/Martijn Beekman
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van dinsdag 14 september.

Burgemeester Den Haag: compenseer gemiste omzet horeca

De Haagse burgemeester Jan van Zanen zegt in een reactie op de persconferentie van dinsdagavond dat hij de teleurstelling van horeca-ondernemers begrijpt, nu de coronabeperkingen in hun ogen onvoldoende worden versoepeld. 'Als horeca-inrichtingen om 24.00 uur moeten sluiten, dan betekent dat dat zij de omzet van de laatste paar rondes verliezen. Die moet gecompenseerd worden en daar heb ik voor gepleit in het Veiligheidsberaad', laat Van Zanen weten.
Alle mensen van 13 jaar en ouder die naar een horecabedrijf, een bioscoop of een theater willen gaan, moeten straks bewijzen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, negatief zijn getest of onlangs zijn genezen. Dat kan bijvoorbeeld met de app CoronaCheck. Maar voor wat, hoort wat, vindt Van Zanen: 'Wat mij betreft moet de invoering van een coronatoegangsbewijs gepaard gaan met meer vrijheid. Daarom ben ik van mening dat als je de QR-code gaat hanteren, dat ook zou moeten leiden tot verdere versoepelingen voor bijvoorbeeld de nachthoreca.'
Burgemeester Van Zanen maakt samen met onder meer de Nijmegense burgemeester Hubert Bruls deel uit van het Veiligheidsberaad. De gezamenlijke burgemeesters snappen niet dat de horeca om middernacht dicht moet, zei Bruls dinsdagavond bij het televisieprogramma Op1 (NPO1):

Persconferentie

Dinsdagavond om 19.00 uur gaven demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge een persconferentie.
Kijk hieronder de persconferentie terug:

'Basisschoolkinderen veel vaker testen'

Kinderen op de basisschool zouden veel vaker getest moeten worden, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, stelt viroloog Ab Osterhaus dinsdag. Hij reageert op het nieuws dat het kabinet de regels op basisscholen wil versoepelen. Binnenkort hoeft niet meer de hele klas naar huis als er een kind besmet is, terwijl het aantal coronagevallen onder jonge kinderen afgelopen weken juist is toegenomen.
Vaak lopen ze het virus op school of de kinderopvang op, komt naar voren uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Besmette kinderen worden zelf niet zo ziek en geven het virus minder snel door aan bijvoorbeeld volwassenen, 'maar dat wil niet zeggen dat ze het helemaal niet overdragen', zegt Osterhaus.
Hij snapt dat het kabinet het belang van goed onderwijs voor kinderen moet meenemen in de besluitvorming over de regels op scholen. 'Maar als viroloog zou het natuurlijk mijn voorkeur hebben om bij één besmetting wel gewoon de hele klas naar huis te sturen. Als je er dan voor kiest om dat niet te doen, dan moet het wel een gegeven zijn dat je kinderen veel vaker gaat testen. Bijvoorbeeld elke ochtend een zelftest.'

RIVM meldt 2041 nieuwe coronagevallen

Bij het RIVM zijn afgelopen etmaal 2041 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn bijna 300 gevallen minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2282 coronabesmettingen per dag geregistreerd.
Vorige week dinsdag stond het weekgemiddelde nog op 2545 gevallen per dag. Het aantal positieve tests nam afgelopen dagen geleidelijk af, zo stond dinsdag ook in de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Tussen zondag en maandag kwamen er 1768 nieuwe gevallen binnen bij het RIVM. Het was de eerste keer in ruim twee maanden dat er minder dan 2000 gevallen in een etmaal werden geregistreerd.

Horecabranche: opening clubs tot middernacht verandert niets

Nachtclubs en discotheken blijven eigenlijk gewoon gesloten, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over uitgelekte kabinetsplannen om de nachthoreca tot middernacht weer te openen. Voorzitter Dirk Beljaarts spreekt ook van 'een draai van het kabinet vanwege het kort geding dat ze dachten te gaan verliezen'.
Die rechtszaak was eerder op de dinsdag. Daarin eiste KHN van de Staat dat nachtclubs en discotheken weer open mogen zonder sluitingstijd. De rechter doet daar vrijdag uitspraak over. Het nieuws over de beperkte heropening van clubs maakt die zaak volgens Beljaarts niet overbodig, omdat dansgelegenheden belemmerd blijven door de sluiting om middernacht.
De nieuwe mogelijkheden voor discotheken zijn volgens de branchevereniging geen verruiming voor de zwaar getroffen ondernemers. 'Dit is eigenlijk net zo erg als de complete sluiting', zegt Beljaarts. 'Wat ga je tussen 22.00 uur en 00.00 uur doen? Want eerder begint het nachtleven niet. Er gaan geen ontbijtjes geserveerd worden.'

Meer kinderen positief getest, vaak is school of opvang de bron

Bij steeds meer kinderen wordt het coronavirus vastgesteld. En vaak is school of kinderopvang de plek waar ze het virus waarschijnlijk hebben opgelopen. Dat komt naar voren uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In de afgelopen zeven dagen testten 1872 kinderen van 5 tot en met 9 jaar oud positief. Dat is het hoogste aantal sinds de weekcijfers van 4 mei, dus ruim vier maanden geleden. Vergeleken met vorige week steeg het aantal coronagevallen in die leeftijdsgroep met bijna 10 procent en in een maand tijd is het aantal verdrievoudigd. Verder bleken 2091 kinderen van 10 tot en met 14 jaar oud besmet. Dat is het hoogste aantal sinds 11 mei.

Minder positieve coronatests, ziekenhuisopnames en sterfgevallen

Het aantal positieve tests daalt, net als het aantal ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In de afgelopen zeven dagen kreeg het instituut 15.976 meldingen dat het virus bij iemand was vastgesteld. Dat is een daling van 10,7 procent ten opzichte van een week eerder. Toen registreerde het RIVM 17.890 positieve tests.
Bij 355 mensen waren de klachten vorige week zo erg dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. De week ervoor waren er (na correctie) 418 opnames. Voor het eerst sinds half juli zijn er minder dan 400 ziekenhuisopnames in een week tijd. Het aantal mensen dat op een intensive care belandde, daalde van 94 naar 75.

PO-Raad: geef scholen begeleiding na coronabesmetting in de klas

De PO-Raad stelt dat basisscholen goede begeleiding moeten krijgen van de GGD in het bepalen wie er wel en niet naar huis moet na een coronabesmetting in de klas. Dinsdag, in aanloop naar de persconferentie over de coronamaatregelen, lekte uit dat het kabinet na advies van het Outbreak Management Team (OMT) heeft besloten dat binnenkort niet meer een hele klas naar huis hoeft na besmetting van een kind.
Afgelopen weken zijn verspreid over het land tientallen basisschoolklassen naar huis gestuurd vanwege coronabesmettingen. De PO-Raad, die basisscholen in Nederland vertegenwoordigt, is dan ook blij met de plannen van het kabinet. 'Zoals het was, was het niet logisch', aldus een woordvoerder. 'Het is voor ouders raar en lastig als hun kind weer naar huis moet en ook voor de kinderen zelf is het niet fijn: fysiek onderwijs is het beste voor ze.'
Het OMT adviseerde eerder dat kinderen die nauw contact hadden met een besmette klasgenoot, wel thuis moeten blijven. Of het kabinet dit deel van het advies opvolgt, en wat 'nauw contact' dan precies betekent, is nog onduidelijk. Volgens de PO-Raad is het in ieder geval belangrijk dat deskundigen meekijken met scholen om te bepalen wie er naar huis moeten, 'want als leraar kun je moeilijk bepalen wat nu precies te veel contact is.'

Discotheken en nachtclubs vanaf 25 september tot middernacht open

Discotheken en nachtclubs mogen vanaf 25 september net als de andere horecagelegenheden tot middernacht open. Dat melden bronnen rond het kabinet aan de NOS. Voor de discotheken en nachtclubs gelden dezelfde regels als voor de hele horeca, dus bezoekers hebben een coronatoegangsbewijs nodig.
Verder maakt het kabinet vanavond bij de coronapersconferentie bekend dat op scholen geen mondkapjes meer gedragen hoeven te worden. In het openbaar vervoer en in taxi's blijven ze nog wel verplicht.
Feestende jongeren in het Alphense Bar Amsterdam, vorige week tijdens de eerste nacht dat discotheken weer open mochten
Feestende jongeren in het Alphense Bar Amsterdam, vorige week tijdens de eerste nacht dat discotheken weer open mochten © Studio Alphen

Veiligheidsberaad: laat maximaal aantal mensen toe bij festivals

Het Veiligheidsberaad heeft het kabinet dinsdag geadviseerd om bij evenementen iedereen toe te laten. Ook heeft het overleg met de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's afgeraden om horeca te verplichten om tussen middernacht en 06.00 uur dicht te zijn. Het beraad, dat dinsdagochtend online samenkwam, is voor het verplicht tonen van een QR-code.
'Het Veiligheidsberaad vindt dat het systeem van verplichte coronatoegangsbewijzen zo duidelijk mogelijk uitgevoerd moet worden, met zo min mogelijk afwijkingen en uitzonderingen. Wij begrijpen de overwegingen van het kabinet, maar hebben om die redenen een voorkeur om de beperkingen in openingstijden van de horeca en het aantal bezoekers bij evenementen niet toe te passen', zo reageerde voorzitter Hubert Bruls na afloop van de bijeenkomst waarbij behalve de burgemeesters ook de de demissionaire ministers Ferd Grapperhaus en Hugo de Jonge aanwezig waren.

Laagste aantal coronapatiënten in ziekenhuizen sinds eind juli

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal gedaald tot 635, het laagste aantal sinds 28 juli. Het zijn er 23 minder vergeleken met maandag, staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen nu 432 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 18 minder dan maandag. Op de intensive cares liggen 203 patiënten, een afname van 5. Dat is het laagste aantal sinds 17 augustus.
Op de ic's werden afgelopen etmaal 7 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de verpleegafdelingen werden 51 mensen opgenomen.

Niet meer hele klas naar huis als leerling corona heeft

Als een kind op de basisschool positief test op corona, hoeft binnenkort niet meer de hele klas naar huis. Dat heeft het kabinet besloten, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. Het kabinet volgt daarmee het advies van het Outbreak Management Team.
Het OMT adviseerde vorige week dat kinderen die nauw contact hebben met een besmette klasgenoot, ook thuis moeten blijven. Of het kabinet dit deel van het advies opvolgt, en wat 'nauw contact' dan precies behelst, is nog onduidelijk. Vanavond houdt demissionair premier Mark Rutte een persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen of het versoepelen daarvan.

Horeca niet van plan te handhaven op coronatoegangsbewijs

Horecaondernemers lijken het niet te zien zitten om te handhaven op het coronatoegangsbewijs. 'We gaan niet meedoen', 'een onuitvoerbaar en idioot plan' en 'te zot voor woorden', aldus verschillende kroegbazen en restauranthouders in een reactie op de vermeende plannen van het demissionaire kabinet om controle van de CoronaCheck-app te verplichten in de sector. Koninklijke Horeca Nederland herkent het beeld dat de sector niet van plan is te handhaven op het coronatoegangsbewijs.
De nieuwe coronaplannen worden later op dinsdag aangekondigd. Vanaf 25 september zouden bezoekers van onder meer de horeca een coronatoegangsbewijs moeten laten zien. Dat is een vaccinatiebewijs of een negatieve test. De nachthoreca blijft voorlopig dicht.
'We zijn er klaar mee', zegt John Gulay van sportsbar O'Casey's in Den Haag, die niet van plan is te gaan checken aan de deur. Een personeelslid aan de deur zetten om klanten te controleren kost hem 250 euro per dag. 'Dat zijn weer extra kosten die niet worden gecompenseerd.' Herman Hell, die meer dan tien zaken heeft in de regio Rotterdam, heeft er moeite mee dat de horeca wordt ingezet als politiek drukmiddel. 'De horeca wordt nu gebruikt om tot vaccinatie te dwingen', zegt hij. 'Iedereen zou altijd bij ons welkom moeten zijn zonder eerst een test te moeten doen.' Hell noemt de nieuwe maatregelen van het kabinet een verzwaring, terwijl daarnaast ook de steunmaatregelen worden gestopt.

'Motoriek basisschoolkinderen verslechterd door coronalockdown'

De bewegingsvaardigheden van veel basisschoolkinderen zijn na de eerste coronalockdown vorig jaar achteruitgegaan vergeleken met voor de lockdown. Volgens onderzoekers van het Mulier Instituut zijn bij de jongste kinderen uit groep 1 en 2 de grootste verschillen zichtbaar. Zij scoren vooral slecht op het onderdeel balanceren.
'Dit suggereert dat voor het ontwikkelen van balansvaardigheden veel bewegen belangrijk is', aldus het sportonderzoeksinstituut. De achteruitgang in motorische vaardigheden is waarschijnlijk te wijten aan het wegvallen van georganiseerde sportactiviteiten voor basisschoolkinderen. 'Zij konden niet meer bij hun sportvereniging sporten en hadden geen lessen bewegingsonderwijs meer op school', aldus het Mulier Instituut.
'Jonge kinderen en zwakke bewegers lijken de meest nadelige gevolgen te ondervinden, terwijl deze bij oudere kinderen en de betere bewegers niet duidelijk zichtbaar waren', concludeert het instituut.
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP

FNV: coronacheck in horeca te zware belasting voor personeel

De invoering van een coronacheck app in de horeca is onterecht en buiten proportie. Dat zegt vakbond FNV, die daarbij ook wijst op de impact van de maatregel op het werk van horecamedewerkers die met de handhaving belast worden.
Het kabinet zal tijdens de coronapersconferentie dinsdagavond naar verwachting aankondigen dat de horeca alleen nog maar toegankelijk wordt met een soort coronapas. FNV benadrukt dat de rest van de samenleving versoepelingen tegemoet kan zien, terwijl de horeca 'de zoveelste restricties' opgelegd krijgen.
FNV-bestuurder Edwin Vlek benadrukt dat de werkdruk in de horeca al enorm hoog is door de personeelstekorten, waardoor medewerkers al heel veel uren draaien. 'Daar bovenop wil de overheid hen nu ook nog als handhaver verantwoordelijk maken voor de naleving van het overheidsbeleid. Dat is onacceptabel.' Vlek benadrukt dat mensen daar niet voor opgeleid zijn. Werken in de horeca wordt er volgens hem ook niet aantrekkelijker op wanneer je elke keer gasten te woord moet staan die zich niet aan de regels houden.
FNV vindt ook dat zolang er beperkende maatregelen voor de horeca gelden, horecabedrijven 100 procent gecompenseerd worden. Zeker nu de coronacheck ze vermoedelijk met extra kosten opzadelt.

Gezondheidsraad brengt advies uit over extra coronaprik

De Gezondheidsraad komt dinsdag met een advies aan het kabinet over het al dan niet aanbieden van een extra coronavaccinatie. Voor de meeste Nederlanders zou dat dan de derde prik zijn, voor mensen die in eerste instantie het Janssen-vaccin kregen de tweede. Voor het kabinet wegen adviezen van de onafhankelijke raad altijd zwaar mee in de besluitvorming.
Een zogeheten booster geeft het afweersysteem een oppepper. Het lichaam wordt erdoor aangezet om nieuwe antistoffen tegen het virus aan te maken. Mogelijk neemt de effectiviteit van coronavaccins na verloop van tijd af en kan een aanvullende prik de bescherming weer op peil brengen, zo is de gedachte. In de wetenschappelijke wereld woedt echter nog veel discussie over nut en noodzaak van een derde prik. Het kabinet wil dat de Gezondheidsraad helderheid verschaft.
Diverse landen hebben al besloten een extra prik mogelijk te maken, vooral voor kwetsbare mensen, zoals verpleeghuisbewoners. Onder meer Duitsland, Frankrijk en België hebben daar al toe besloten. Israël en Hongarije geven een derde prik aan iedereen die dat wil. Ook de Amerikaanse regering is dat van plan. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontbreekt het echter aan bewijs dat een extra prik noodzakelijk is. De WHO zou liever zien dat eerst mensen in arme landen met een lage vaccinatiegraad aan de beurt komen.
Meisje krijgt corona vaccin
Meisje krijgt corona vaccin © ANP

Kabinet komt met versoepelingen, maar ook met coronapas

Het demissionaire kabinet kondigt dinsdag nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Zoals in het verleden zijn de meeste maatregelen al uitgelekt. Kern is dat er vanaf 25 september een einde komt aan de 1,5 meter-samenleving.
Vanaf die datum moeten bezoekers van horeca, theater of concertzaal dan wel een coronatoegangsbewijs laten zien. Dat is een vaccinatiebewijs, een negatieve test of een bewijs van herstel van corona. Over de invoering hiervan zal in de Tweede Kamer nog wel flinke discussie zijn. Een deel van de partijen is fel tegen deze maatregel. Donderdag is het debat.
De nachthoreca blijft voorlopig dicht. Wel worden meerdaagse evenementen en festivals weer mogelijk. Daarbij wordt gedacht aan een maximaal aantal bezoekers van 75 procent van de normale capaciteit, maar dat is nog niet definitief. Dinsdag is er nog corona-overleg. Verder zal het kabinet onder meer aankondigen dat het advies voor thuiswerken wat wordt versoepeld. De mondkapjesplicht blijft wel in het openbaar vervoer bestaan.

MOJO: Hugo de Jonge vroeg ons al het dansen maar te verbieden

Demissionair 'coronaminister' Hugo de Jonge heeft concertorganisator MOJO maandag gevraagd om "maar geen dance-events meer te organiseren en eigenlijk werd verzocht het dansen te verbieden." Dat heeft MOJO-directeur Ruben Brouwer maandag gezegd in Op1.
Argumenten voor dit verzoek gaf De Jonge niet, beklemtoonde Brouwer. 'Op de inhoud zijn we inmiddels wel uitgepraat. Als je de discussie wil aangaan, wordt er weer gezegd: maar het OMT! Terwijl het kabinet op geen enkele manier kan uitleggen waarom die regel van maar 75 procent publiek wordt aangehouden. Wij stellen daar een heel onderzoeksrapport tegenover, geschreven vanuit Fieldlab met hulp van het OMT, waarin staat dat die 75 of 100 procent geen verschil maakt.'
Brouwer sluit niet uit dat hij naar de rechter stapt. 'Het kabinet weet heel goed dat met die 75 procent bezetting geen goed evenement kan worden georganiseerd. Je kan alleen met veel materialen iets goeds neerzetten. Pas in de laatste 10 procent van de bezoekers houd je soms geld over.' MOJO moet met de huidige coronaregels weer veel concerten afzeggen. 'We hadden een tournee van Doe Maar gepland staan, 30.000 kaarten verkocht. We zouden nu dus 7500 mensen moeten gaan afbellen en dan een verliesgevende tournee afmaken.'

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.