Coronavirus: Afspraken voor coronaprik bijna verdubbeld, corona-demonstratie gepland op Malieveld

Vaccineren op een priklocatie
Vaccineren op een priklocatie © GGD Hollands Midden
REGIO - REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van woensdag 15 september.

RIVM: ic-bezetting kan door versoepelingen weer sterk oplopen

De versoepelingen van de coronamaatregelen leiden waarschijnlijk in de loop van het najaar tot een aanzienlijk hogere bezetting op de intensive cares. Hoe hoog die piek zal zijn en wanneer die bereikt zal worden is nog zeer onzeker, maar de druk op de intensive cares zal oplopen. Dat heeft Jaap van Dissel van het RIVM gezegd tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.
Het RIVM heeft uitgerekend dat er vermoedelijk tegen het eind van het jaar zo'n vijftien nieuwe IC-opnames per dag zullen volgen. Daardoor wordt volgens de berekening rond het begin van het nieuwe jaar een piek bereikt van zo'n 250 bezette bedden. Dat zijn er meer dan de afgelopen zomer. Als er niet wordt versoepeld, zou de ic-bezetting onder de honderd patiënten blijven.
Van Dissel waarschuwde dat de prognoses met veel onzekerheden zijn omgeven. Het aantal bezette bedden zou in het beste geval ook net iets boven de vijftig kunnen uitkomen, of juist boven de vierhonderd kunnen schieten. Als de druk op de intensive cares te hoog wordt, heeft dat ook gevolgen voor patiënten die om andere reden medische zorg nodig hebben. Het kan er bovendien toe leiden dat noodzakelijke operaties worden uitgesteld. Dat is deze zomer ook nog gebeurd.

Evenementenbranche spant kort geding aan tegen de Staat

De evenementenbranche spant een kort geding aan tegen de Staat, meldt de organisatie Unmute Us. De organisatie is het niet eens met het besluit van het kabinet om bij evenementen zonder vaste zitplaatsen binnen maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit toe te laten en de sluitingstijd van clubs op middernacht te houden. 'Op die capaciteit zijn evenementen simpelweg verliesgevend', aldus de evenementenbranche.
Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO dagen de overheid voor de rechter. Dit wordt ondersteund door de Alliantie van Evenementenbouwers en de Vereniging van Evenementenmakers. ID&T spande eerder dit jaar namens de branche al een kort geding aan tegen de Staat, maar trok dat later weer in.
Unmute Us-protestactie afgelopen weekend in Den Haag
Unmute Us-protestactie afgelopen weekend in Den Haag © ANP

Corona-demonstratie gepland op het Malieveld

'Een mars tegen covid'. Als protest tegen de coronamaatregelen is er op zaterdag 25 september een demonstratie op het Malieveld in Den Haag aangekondigd. Op sociale media gaan aankondigingen rond van het protest, dat zou plaatsvinden tussen 12.00 en 14.00 uur.
Een woordvoerder van de gemeente Den Haag meldt dat de demonstratie is aangekondigd. Of de gemeente de demonstratie toestaat, al dan niet met beperkingen, is nog niet duidelijk. Daarover is er nog overleg gaande met de organisatoren van het protest. Zij kunnen namelijk geen duidelijkheid geven over een verwachte opkomst.

Ruim 400 besmettingen meer dan gisteren, 2402 coronagevallen geregistreerd

Afgelopen etmaal zijn er bij het RIVM 2402 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er bijna 400 meer dan een dag eerder. Toen dook het aantal besmettingen voor het eerste onder de 2000 besmettingen.
De afgelopen zeven dagen kregen gemiddeld 2220 mensen een positieve testuitslag. Ondanks het hogere daggemiddelde, daalt het weekgemiddelde nog steeds geleidelijk.

Aantal afspraken voor coronaprik bijna verdubbeld

Het aantal mensen dat zich alsnog laat vaccineren stijgt, nu op steeds meer plekken een coronatoegangsbewijs nodig is. Op maandag zijn 13.000 prikafspraken gemaakt en op dinsdag 15.558. Vorige week werden er gemiddeld zo'n 8000 afspraken per dag ingeroosterd, laat GGD GHOR Nederland weten na een bericht van Hart van Nederland.
Het aantal gezette prikken loopt nog niet echt op, maar daalt ook niet. Op maandag zijn 17.969 vaccinaties gezet, op dinsdag 19.227. Vorige week werden bijna 127.000 mensen gevaccineerd, gemiddeld iets meer dan 18.000 per dag. Dat is het laagste aantal sinds januari.

Henri Lenferink: 'BOA's zitten niet hele dag in café om te controleren'

Vanaf 25 september gaan we 'terug naar normaal'. Wel heeft iedereen dan een coronatoegangsbewijs nodig voor bezoek aan bijvoorbeeld de sportschool, een café, restaurant of evenement. Handhaving van die nieuwe maatregel komt op het conto van gemeenten. De Leidse burgemeester Henri Lenferink, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden, reageert in het radioprogramma West Wordt Wakker op deze aanpassing van de coronamaatregelen.
'Ik snap het wel', zegt Lenferink. 'We zien het in meer landen, daar maak ik me niet zo'n zorgen om. Ik heb meer moeite met de redenering dat de horeca tussen twaalf en zes uur dicht moet. Waarom zou zo'n coronabewijs om 11 uur wel goed zijn en om half 1 niet meer? Als mensen via zo'n toegangsbewijs naar het café gaan, heb je een soort garantie dat de kans op besmetting klein is. Waarom zou dat na 12 uur niet meer werken?' Lenferink hoopt dat deze maatregel over 'een maand of anderhalf' van tafel weer van tafel gaat.
Hoe gaat zijn gemeente toezicht en handhaving van het coronatoegangsbewijs organiseren? 'We gaan echt niet de hele dag boa's in een café positioneren om te kijken hoe het gaat.' Hij denkt dat het coronatoegangsbewijs op veel plekken goed gebruikt zal worden. 'We moeten het niet als heel ingewikkeld iets beschouwen. Je scant en je weet binnen één seconde of het oké is. Mensen die in landen zijn geweest waar het al is ingevoerd zeggen: het gaat snel, het kost nauwelijks moeite.'
Zijn er genoeg boa's om te controleren? Het kabinet trekt overigens wel extra geld uit voor beveiliging. Lenferink: 'Echte boa's kun je niet even kopen, dat zijn mensen die zijn opgeleid, dat kost tijd. We hebben best wat handhavingscapaciteit om te controleren, maar dat zal steekproefsgewijs zijn.'

Haaglanden waarschijnlijk van hoogste risiconiveau af

Het aantal ziekenhuisopnames daalt, en dat is waarschijnlijk terug te zien op de kaart met de risiconiveaus in alle veiligheidsregio's. Zo zal de situatie in Haaglanden vanaf woensdag waarschijnlijk niet meer zeer ernstig zijn. De regio wordt dan niet langer op het hoogste risiconiveau ingedeeld, maar krijgt dan de status ernstig.
Nederland telt vier risiconiveaus voor de corona-uitbraak. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Welke status de 25 veiligheidsregio's krijgen, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag. Een regio met weinig positieve tests en veel ziekenhuisopnames, of andersom, krijgt een hoog risiconiveau.
In Hollands Midden blijft het risiconiveau waarschijnlijk ernstig. De risiconiveaus hebben voorlopig nog geen gevolgen voor de coronamaatregelen. Alle aangekondigde versoepelingen gelden in het hele land en alle overgebleven beperkingen ook.

Thuiswerkadvies begint steeds meer te knellen bij werkgevers

Het demissionaire kabinet besloot dinsdag om het thuiswerkadvies wat te versoepelen. Een stap in de goede richting, vindt Jannes van der Velde van werkgeversvereniging AWVN volgens NU.nl. Bedrijven merken namelijk steeds vaker dat 'thuiswerken niet alleen voordelen, maar ook nadelen heeft'.
Al bij de start van de pandemie in het voorjaar van 2020 kwam het kabinet met het advies om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Nu, anderhalf jaar verder, is thuiswerken nog altijd het devies, al is het kabinet wel wat soepeler geworden.
'Veel werkgevers laten hun personeel nog altijd 100 procent thuiswerken', zegt Van der Velde. 'En veel anderen kiezen voor een combinatie van thuis en kantoor. Werken vanuit huis heeft voordelen, maar ook nadelen. Doordat personeel thuiswerkt, valt de binding met het bedrijf weg. Ook samenwerken is lastiger en daarnaast zie je dat het creatieve proces beter gaat als mensen fysiek samenzijn.'

Kritiek planbare zorg in 7 ziekenhuizen niet volgens planning

Nog altijd kunnen zeven ziekenhuizen de zogeheten kritiek planbare zorg, zoals kankerbehandelingen, niet volgens planning leveren vanwege de druk op de intensive cares. Die druk wordt naast het coronavirus veroorzaakt door meer letsel bij mensen en het RS-virus, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een advies aan het kabinet.
De NZa waarschuwt het kabinet dat het virus 'echt nog niet verslagen' is. 'We hebben in de zomerperiode gezien dat het risico van een opleving op de loer ligt. Met de huidige ic-bezetting door Covid-patiënten is er weinig nodig om de (kritiek) planbare zorg opnieuw grootscheeps te moeten afschalen', aldus de Zorgautoriteit, die mede om die reden adviseert om nog niet alle coronamaatregelen los te laten.
Ook hoofdinspecteur Korrie Louwes van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wijst erop dat er ziekenhuizen zijn die een deel van de geplande zorg weer moeten afschalen. Volgens haar zijn er echter 'geen signalen dat kritiek planbare zorg niet meer binnen de gestelde termijn van zes weken kan worden geleverd'.
Door de coronacrisis moeten ziekenhuizen en klinieken naar schatting nog tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.