Coronavirus: Tóch zonder pas op het terras

Wie een drankje wil doen op een terras, moet straks een QR-code laten zien
Wie een drankje wil doen op een terras, moet straks een QR-code laten zien © ANP
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van donderdag 16 september.

Coronapas niet nodig op terras

Wie op het terras iets wil eten of drinken hoeft geen coronatoegangsbewijs te laten zien. De Tweede Kamer gaat donderdag beslissen dat deze uitzondering wordt gemaakt bij horecagelegenheden.
Coalitiepartijen VVD, D66 en CDA willen evenals oppositiepartij PvdA dat dit voornemen wordt geschrapt. Dat werd duidelijk tijdens het Kamerdebat. Deze vier partijen hebben gezamenlijk een meerderheid in de Tweede Kamer. De stemming is later vanavond.
Vanaf 25 september moet in iedere horecagelegenheid, ook bij onder meer sportkantines en zwembaden, een QR-code getoond worden bij binnenkomst. Uitzonderingen zijn onder meer wegrestaurants, bij afhalen of bezorgen en in horecagelegenheden van uitvaartcentra.

RIVM: 2130 positieve tests

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen woensdagochtend en donderdagochtend 2130 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat is minder dan vorige week donderdag, en daardoor daalt het gemiddelde naar het laagste niveau sinds 7 juli. Dat was meer dan zeventig dagen geleden, aan het begin van de vierde golf.
In de laatste zeven dagen zijn 15.283 positieve tests geregistreerd bij het RIVM. Dat komt neer op 2183 nieuwe gevallen per dag. Het is de zesde achtereenvolgende dag waarop het gemiddelde daalt. Precies een week geleden kreeg het RIVM bijna 2400 meldingen en de donderdag ervoor bijna 2800.
© ANP

Minder dan 600 patiënten in ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 580 coronapatiënten, zo staat in de meeste recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst sinds 26 juli dat er minder dan 600 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet houden.
Het is deze week de derde dag op rij dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen met tientallen afneemt. Woensdag lagen er nog 600 patiënten op een corona-afdeling, dinsdag waren het er 635.
Op de intensive cares worden momenteel 202 coronapatiënten behandeld, per saldo twee meer dan een etmaal eerder. Er kwamen in de afgelopen 24 uur 15 nieuwe ernstig zieke patiënten met Covid-19 op de ic's bij.

Acht Haagse moskeeën worden vaccinatielocaties

De GGD gaat vanaf 1 oktober vaccineren in acht Haagse moskeeën. Dat hebben Federatie Islamitische Organisaties (FIO) en GGD Haaglanden woensdagavond afgesproken. Het moet ertoe leiden dat mensen uit achterstandswijken over de drempel worden geholpen om zich alsnog te laten inenten tegen het coronavirus.
FIO en GGD gaan drie maanden lang een pilot draaien in vier verschillende stadsdelen: Centrum, Escamp, Laak en Segbroek. In elk stadsdeel wordt het in twee moskeeën mogelijk om je te laten vaccineren.

Minderheid Nederlanders voor beperkingen ongevaccineerden

Een minderheid van de Nederlanders wil de bewegingsvrijheid van ongevaccineerde mensen beperken op bijvoorbeeld school, werk of in de horeca. 40 tot 45 procent steunt beperkingen voor ongevaccineerden, zoals bijvoorbeeld het zelf moeten betalen voor toegangstesten, stellen onderzoekers van Populytics. Dat polste in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de steun voor het coronabeleid. Zo'n 25 tot 35 procent van de ondervraagden is tegen een beperking van de bewegingsvrijheid en de rest twijfelt.
Het onderzoek wordt donderdag voorafgaand aan het Kamerdebat over het coronabeleid aangeboden aan Kamerleden.
In situaties waarin meer risico's meespelen, zoals bijvoorbeeld wanneer zorgmedewerkers voor kwetsbare patiënten moeten zorgen, zijn meer mensen voor enige vorm van 'vaccinatiedrang'. 60 procent van de ondervraagden uit het onderzoek is in dat geval voor beperkende maatregelen voor ongevaccineerde zorgverleners.

Verdubbeling aan prikken met Janssen-vaccin

De invoering van de coronapas heeft ervoor gezorgd dat het flink drukker is bij de GGD Hollands Midden. 'Deze week zien we een verdubbeling van het aantal prikken met het Janssen-vaccin', legt Pieter Haasbeek namens de organisatie in West Wordt Wakker uit. 'Het aantal prikken met Pfizer is met 50 procent toegenomen.'
De GGD kan niet zeggen of al die extra prikken zijn omdat mensen een coronapas hebben. 'De stijging is moeilijk te verklaren omdat we deze week met 21 prikbussen door de regio rijden. We zien een forse stijging ten opzichte van vorige week, maar we kunnen niet zeggen wat het motief van mensen is om toch te komen.'
De vraag naar Janssen is vooral toegenomen. Haasbeek is blij met de extra mensen die zich laten vaccineren, maar roept mensen op om Pfizer te nemen. 'Bij Janssen krijg je na vier weken pas een QR-code voor de pas, terwijl dit bij Pfizer na vijf weken is. Daar staat tegenover dat Janssen voor 80 procent beschermt, terwijl dit voor Pfizer 95 procent is. Dus kijk niet op dat ene weekje en kies voor Pfizer', roept hij op.

Sportverenigingen hopen op uitzondering voor coronapas

'We zijn blij dat iedereen zich weer vrij over het terrein kan bewegen, maar er ligt een ontzettende uitdaging om het te regelen dat mensen bij de ingang van de kantine worden gescand.' Voorzitter Ron Jansen van voetbalvereniging HVV Laakkwartier uit Den Haag keek met gemengde gevoelens naar de persconferentie van dinsdag.
De clubs moeten als het aan het kabinet ligt vanaf volgende week gebruik gaan maken van de coronapas. Al hoopt Jansen nog op een uitzonderingspositie. 'Er is donderdag nog een debat, we hebben gesprekken gehad met diverse politieke partijen en hebben hard gelobbyd om een uitzondering te worden, maar we beseffen ook wel dat er in coronatijd maar zelden uitzonderingen worden gemaakt.'
'We werken met vrijwilligers, dus er weinig interesse om dit te gaan doen', vertelt hij in West Wordt Wakker. 'Ik word door veel verenigingen gebeld en je merkt dat veel besturen hiermee worstelen. Dit kan toch niet. Dit is onmogelijk.'
De kantines van sportverenigingen worden als horeca gezien, waardoor de coronapas hier vanaf volgende week zaterdag gebruikt moet worden. 'Het weerhoudt mensen ervan om te komen. Die willen na het sporten nog een drankje doen. Dat geldt ook voor kinderen, want we moeten vanaf 14 jaar al gaan controleren. Dat zijn de mensen die na hun wedstrijd even naar binnen komen en daarna naar huis gaan. Die gaan nu gelijk naar huis of blijven helemaal thuis.'
Premier Rutte bracht afgelopen december een bezoek aan voetbalvereniging Laakkwartier
Premier Rutte bracht afgelopen december een bezoek aan voetbalvereniging Laakkwartier © ANP

Controle coronapas kan bedrijven meer dan 10.000 euro extra kosten

De verplichte controle van de coronabewijzen van onder anderen horecabezoekers en concertgangers brengt voor de bedrijven in die sectoren heel wat extra werk en kosten met zich mee. Volgens schattingen van de brancheverenigingen lopen de extra kosten op tot ruim 10.000 euro als de maatregel blijft gelden tot 1 november, zoals het kabinet gepland heeft. Dat schrijft NU.nl.
Horecabazen en uitbaters van poppodia zijn niet te spreken over het feit dat ze vanaf 25 september de CoronaCheck-app van elke bezoeker moeten scannen. Enkele café-uitbaters dreigden er dinsdag voor de persconferentie al mee dat ze dat niet zullen doen. Ze hebben er een probleem mee dat ze dan meer personeel moeten werven, wat een extra kostenpost is in al lastige tijden.
De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), die de evenementensector vertegenwoordigt, rekent op gemiddeld 450 euro meer per voorstelling. 'Als we rekenen met ongeveer vier voorstellingen per week, komen we op 1800 euro voor een week', zegt directeur Berend Schans. Over de volledige periode tot 1 november kost het dan 10.800 euro meer.

Wetenschap verdeeld over 'boostervaccin', Moderna wil extra prik

Wetenschappers in de Verenigde Staten zijn verdeeld over het nut en de noodzaak van een extra coronavaccinatie. De Amerikaanse regering heeft vorige maand aangekondigd vanaf de week van 20 september te beginnen met een 'booster shot', maar toezichthouder FDA stelt woensdag dat het mogelijk "niet nodig" is.
'Sommige studies stellen dat extra bescherming nodig is vanwege de Delta-variant, andere studies laten juist zien dat dit niet noodzakelijk is', aldus de FDA die benadrukt dat 'alle goedgekeurde coronavaccins nog steeds voldoende bescherming bieden tegen ernstige ziekte en overlijden' als gevolg van een besmetting.
De FDA komt later deze week bijeen om te beslissen of de Amerikaanse regering mag beginnen met de uitrol van de 'boostervaccins'. Het zou in eerste instantie slechts gaan om een extra prik van het Pfizer/BioNtech-vaccin.
Farmaceut Moderna heeft woensdag op basis van nieuwe data ook een extra prik geadviseerd. De effectiviteit van het vaccin zou naar verloop van tijd afnemen. Wie 13 maanden geleden gevaccineerd is, zou meer kans hebben besmet te raken dan wie 8 maanden geleden is ingeënt. Het onderzoek is echter nog niet door andere wetenschappers beoordeeld, ook is niet duidelijk of het hogere aantal besmettingen leidde tot meer ziekenhuisopnames.

Nederland nog een week langer rood op coronakaart van Europa

Het aantal coronagevallen daalt momenteel vrijwel overal in Nederland, maar het is nog niet genoeg voor een andere kleur op de coronakaart van Europa. Het hele land is ook de komende week rood. Dat komt doordat zo'n 5 procent van alle uitgevoerde tests positief is. Als de daling doorzet, zou een verlaging van de waarschuwingskleur binnenkort in beeld kunnen komen.
Het Europese ECDC publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.
Friesland heeft Flevoland ingehaald en is nu de grootste brandhaard van het land geworden. In de afgelopen twee weken zijn meer dan 1800 Friezen positief getest, omgerekend 277 op elke 100.000 mensen. Dat is 9 procent meer dan op de kaart van vorige week. In Limburg en Zeeland is een lichte stijging te zien en in Drenthe blijft het aantal positieve tests gelijk. In de rest van het land daalt het aantal nieuwe gevallen ten opzichte van de vorige berekening. In Flevoland en Overijssel is de afname het grootst met ruim 9 procent.

Theo Maassen speelt zijn voorstelling voor een volle zaal

Cabaretier Theo Maassen speelt zijn voorstelling donderdagavond in Haarlem toch voor een volle theaterzaal, ondanks de coronamaatregelen. De gemeente Haarlem liet weten in dat geval 'handhavend' te gaan optreden en dreigt met een dwangsom van 2500 euro.
Door de huidige maatregelen mogen theaters maar twee derde van de volledige capaciteit binnenlaten. Het Haarlemse theater De Liefde besloot zich niet aan die maatregel te gaan houden. Het theater communiceerde dat tijdens de voorstellingen van Theo Maassen donderdag en vrijdag alle 120 stoelen per avond bezet zullen zijn. De bezoekers moeten vooraf wel hun CoronaCheck-app laten zien.
Gemeentelijke toezichthouders zullen donderdag controleren of het theater zich aan de coronamaatregelen houdt. Doet het dat niet, dan komt er een zogeheten belastende dwangsom van 2500 euro. Die wordt opgelegd als het theater zich vrijdagavond weer niet aan de regels houdt. Overigens gelden de capaciteitsmaatregelen per 25 september niet meer, zo bleek dinsdag uit de coronapersconferentie van het kabinet.

ING: schade Nederlandse schatkist kleiner dan in andere eurolanden

De schade aan de Nederlandse schatkist door de coronacrisis is minder groot dan in andere landen van de eurozone. Dat zegt ING in een analyse van overheidsfinanciën. Volgens de bank werd de schade vooral beperkt door de minder sterke economische krimp in Nederland vergeleken met andere landen.
Ook bleef de Nederlandse economie sterker door de minder strikte lockdowns in ons land vergeleken met andere eurolanden, zegt ING. Verder speelt ook mee dat Nederland een kleinere toeristische sector heeft dan andere landen in Europa. Het wegblijven van toeristen zorgde in onder meer Spanje, Italië en Griekenland voor zware klappen voor de economie.

'Minder inhaaloperaties in ziekenhuizen dan voorspeld'

Het aantal inhaaloperaties door corona ligt veel lager dan gedacht, zeggen ziekenhuizen en zorgexperts tegen BNR. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voorspelde eerder dat er zeker 170.000 operaties moeten worden ingehaald.
Zwaar overschat, vindt hoogleraar gezondheidszorgeconomie Xander Koolman. 'Er is veel zorg niet geleverd, maar je kunt niet verwachten dat al die zorg ook ingehaald moet worden.' Volgens Koolman gaat de NZa in haar berekening uit van een grote groep patiënten die zich nog niet heeft gemeld voor zorg. 'Maar er zijn helemaal geen signalen dat zij dat ooit gaan doen. Na de eerste coronagolf kwam er ook geen grote inhaalslag. Een deel van die zorg is gewoon niet meer nodig.'
De cijfers komen niet overeen met de praktijk, zegt Peter van der Meer, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis. 'Voor de zomer moesten er in ons ziekenhuis nog 400 operaties worden ingehaald. Wij zijn een groot ziekenhuis. Dus als je dit als gemiddelde neemt voor alle ziekenhuizen, kom je uit op 32.000 operaties.' Henk van der Stelt van het St Jansdal ziekenhuis onderschrijft het verhaal van Van der Meer.

Kamer debatteert over schrappen anderhalvemeterregel

De Tweede Kamer debatteert over de nieuwe coronaregels die het kabinet vanaf 25 september wil invoeren. Het parlement buigt zich onder meer over de afschaffing van de anderhalvemeterregel, de bredere inzet van coronatoegangsbewijzen en de versoepelingen voor evenementen.
Verschillende partijen hebben al kritiek geuit en vragen gesteld over de plannen. Zo vraagt de ChristenUnie zich af of het een goed idee is dat mensen binnenkort veel vaker moeten aantonen dat ze genezen zijn van corona of getest of gevaccineerd zijn. D66 heeft juist suggesties gedaan voor een strengere variant van het toegangsbewijs waarmee dan meer sectoren heropend zouden kunnen worden.
In de Kamer zijn vragen gerezen over de noodzaak van sommige coronamaatregelen, zoals de plicht om een coronatoegangsbewijs te laten zien op het terras. Ook wordt betwijfeld of het verstandig is om in dit stadium al de anderhalvemeterregel los te laten. Verder hebben Kamerleden vragen over de testfaciliteiten, het vaccinatieprogramma, de maatschappelijke positie van ongevaccineerden en kwetsbaren en de handhaving van de regels, zo bleek daags na de persconferentie.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.