Coronavirus: Bijna 2200 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt opnieuw

Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © Frank van Deutekom
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van vrijdag 17 september.

Kabinet geeft gehoor aan Kamer: geen coronapassen op terras

Een terrasje bezoeken kan straks zonder coronapas. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde deze week voor het gebruik van toegangspassen in onder meer de horeca, maar vond het controleren ervan op terrassen te ver gaan. Het kabinet gaat daarmee nu akkoord.
Verschillende partijen, waaronder de voltallige coalitie, zetten grote vraagtekens bij de maatregel op het terras omdat mensen daar in de buitenlucht zitten. Daar verspreidt het virus zich minder snel. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge begrijpt de overwegingen van de Tweede Kamer. Bovendien stelt hij dat op terrassen over het algemeen geen heel grote groepen mensen bij elkaar zitten. Daarom gaat het kabinet mee met de Kamer en komt de toegangspas voor terrasbezoekers er niet.
Tijdens het debat over corona van donderdag zei demissionair premier Mark Rutte eerst nog toegevoegde waarde te zien in coronatoegangspassen voor op het terras. Volgens hem kunnen terrassen druk en chaotisch worden en is het makkelijker voor handhaving om niet teveel uitzonderingen te maken.

Bijna 2200 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt opnieuw

Bijna 2200 mensen zijn in de afgelopen dag positief getest op het coronavirus. Dat zijn er aanzienlijk minder dan vorige week vrijdag. Daardoor daalt het weekgemiddelde naar het laagste niveau sinds begin juli. Het aantal meldingen van sterfgevallen loopt wel flink op.
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 2172 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Precies een week geleden meldde het instituut bijna 2700 nieuwe gevallen. In de afgelopen zeven dagen zijn 14.747 positieve tests geregistreerd. Voor het eerst sinds 7 juli, ruim twee maanden geleden, komt dit weekcijfer onder de 15.000 uit. Gemiddeld komt het neer op iets meer dan 2100 gevallen per dag. Dat gemiddelde daalt nu voor de zevende dag op rij.
In de week tot aan afgelopen vrijdag kreeg het RIVM meer dan 17.500 meldingen van positieve tests. Dat betekent dat het aantal bevestigde besmettingen met bijna 16 procent is gedaald. Dit is de grootste afname op weekbasis sinds 9 augustus, toen de vierde golf over zijn top was.
Het aantal gemelde sterfgevallen steeg met tien. Voor een vrijdag is dat het hoogste aantal sinds 28 mei. Het gaat om twee mensen uit de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland en verder om inwoners van de gemeenten Utrecht, Eindhoven, Haarlemmermeer, Ede, Veenendaal, Hoogeveen, Huizen en Gilze en Rijen. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Het kan soms een tijdje duren voor een sterfgeval door corona is gemeld. In de afgelopen week kreeg het RIVM 45 meldingen van sterfgevallen door het coronavirus, gemiddeld ruim zes per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 28 augustus, bijna drie weken geleden.

Nog 194 coronapatiënten op intensive cares

Op de Nederlandse intensive cares liggen momenteel 194 ernstig zieke coronapatiënten. Het is voor het eerst in precies een maand dat er minder dan 200 mensen met Covid-19 op de ic's liggen. Ook op de verpleegafdelingen nam het aantal patiënten met corona verder af. In totaal liggen er vrijdag nog 566 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dat betekent dat het aantal mensen met corona dat een ziekenhuisbed bezet houdt in vier dagen tijd met 92 is afgenomen. Afgelopen maandag lagen er nog 658 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen.
De ic's verzorgen vrijdag 8 patiënten minder dan een etmaal eerder. Er werden 10 nieuwe ernstig zieke mensen met Covid-19 op een intensive care opgenomen. Dat er per saldo minder mensen met corona een ic-bed bezet houden dan een dag geleden, komt omdat er meer mensen de afdeling mochten verlaten of overleden dan er nieuw werden opgenomen.
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel nog 372 coronapatiënten, zes minder dan een dag eerder. De klinieken namen afgelopen etmaal 51 nieuwe mensen met Covid-19 onder hun hoede.

GGD: geen grote uitbraken bij Grand Prix, ruim 90 positieve tests

Meer dan negentig mensen die twee weken geleden de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort hebben bezocht, zijn positief getest op het coronavirus. Het evenement heeft "niet tot grote uitbraken geleid", concludeert de GGD Kennemerland.
Het aantal bevestigde besmettingen staat vrijdagmiddag op 91, maar dit kan in de komende dagen nog iets oplopen . Bovendien kan het daadwerkelijke aantal besmettingen iets hoger liggen. Misschien hebben toeschouwers met een positieve zelftest dit niet gemeld. Het kan ook zijn dat mensen geen coronaklachten hebben gekregen en zich daarom niet hebben laten testen, aldus de GGD.
Van de 91 tot nu toe positief geteste mensen was ongeveer de helft besmettelijk op het moment dat ze op het circuit rondliepen. Dit betekent dat ze kort voor de Grand Prix het virus hebben opgelopen. Om toegang te krijgen tot een circuit moesten de bezoekers een negatieve uitslag van een coronatest laten zien, maar het kan zijn dat de besmetting ten tijde van de test nog zo pril was dat de test de virusdeeltjes nog niet kon oppikken.

Geen coronatoegangsbewijs nodig bij marathon van Leiden

De deelnemers aan de Leiden Marathon op zondag 10 oktober en de toeschouwers hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Volgens de organisatie beschouwt burgemeester Henri Lenferink van Leiden de hardloopwedstrijden in zijn stad niet als een evenement, maar als sportbeoefening die zonder beperkingen kan plaatsvinden. De organisatie hoeft daarom niet te controleren of de deelnemers en toeschouwers langs de route gevaccineerd of negatief getest zijn. Bij alle evenementen is dat vanaf volgende week zaterdag wel verplicht, zowel binnen als buiten.
'De burgemeester steekt hiermee zijn nek uit voor ons', zegt voorzitter Tjeerd Scheffer. 'Dat vinden wij niet alleen heel stoer, maar ook verantwoord. We zullen het vertrouwen van Henri Lenferink niet beschamen. We gaan er alles aan doen om dit in goede banen te leiden. We zullen inspelen op de eigen verantwoordelijkheid van de deelnemers en toeschouwers, vooral in de communicatie. Er is genoeg ruimte, gebruik die ruimte dus ook.'
Maximaal 10.000 atleten kunnen meedoen aan de diverse afstanden in Leiden, met de marathon over 42,195 kilometer als hoogtepunt.
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Leiden Marathon

Vordering Koninklijke Horeca Nederland over coronamaatregelen nachtclubs en discotheken afgewezen

De voorzieningenrechter van de Haagse rechtbank heeft de vordering van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over de coronamaatregelen voor nachtclubs en discotheken afgewezen. KHN eist dat bij de versoepelingen van 25 september 2021 nachtclubs en discotheken open kunnen onder dezelfde voorwaarden als de overige horeca, evenementen, theaters, bioscopen en concertzalen. Deze eis wordt afgewezen.
Het politieke besluitvormingsproces over versoepelingen van de maatregelen was op het moment van de behandeling van deze zaak nog niet afgerond. KHN wil dat de rechter ingrijpt in dit politieke besluitvormingsproces door het kabinet dwingend voor te schrijven hoe de regelgeving er op 25 september 2021 uit moet zien. De voorzieningenrechter is niet bevoegd om zo'n wetgevingsbevel te geven.
De voorzitter en Directeur van Koninklijke Horeca Nederland bij de rechtbank voor een kort geding tegen de staat
De voorzitter en Directeur van Koninklijke Horeca Nederland bij de rechtbank voor een kort geding tegen de staat © ANP

Ook Den Haag terughoudend met controle horeca

Ook Den Haag gaat niet alle horecazaken en culturele instellingen 'een op een' controleren of ze hun klanten vragen om de coronapas te laten zien. Burgemeester Jan van Zanen volgt daarmee de lijn die ook veel van zijn collega's in andere steden hanteren. Dat verklaarde hij donderdag tijdens een debat in de Haagse gemeenteraad.
De coronapas is vanaf 25 september nodig om toegang te krijgen tot een evenement, discotheek, restaurant of bioscoop, maakte het kabinet deze week bekend. Direct daarna maakten de Nederlandse Boa Bond en de politiebond ACP al duidelijk grote zorgen te hebben over die nieuwe maatregelen.
De CoronaCheck-app wordt verplicht in de horeca
De CoronaCheck-app wordt verplicht in de horeca © ANP

Kamer vindt coronatoegangsbewijs op het terras niet nodig

Als het aan de Tweede Kamer ligt, hoeven mensen geen coronatoegangsbewijs te laten zien als ze op het terras zitten. Het kabinet wil dat vanaf 25 september voor de hele horeca verplichten, zowel binnen als buiten, maar dat vindt het parlement niet nodig. Buiten is de kans op een coronabesmetting namelijk kleiner, zo is de redenering.
De Kamer debatteerde van 's middags tot laat in de avond over de coronamaatregelen zoals die vanaf eind september moeten gaan gelden. De inzet van toegangsbewijzen waren daarin een belangrijk thema. Een groot deel van de Kamer betwijfelde namelijk of de invoering daarvan wel nodig en wenselijk is. Toch haalde een motie van Geert Wilders waarin de regering werd gevraagd om overal van de maatregel af te zien het niet.
De Tweede Kamer heeft op meer punten aanpassingen van het beleid gevraagd. Zo wil een meerderheid dat bij sport- en cultuurverenigingen wel nog eten en drinken verkocht mag worden. Mensen gaan daar niet naartoe om uitgebreid aan tafel plaats te nemen, dus het heeft meer weg van afhalen, redeneert het parlement.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.