Raadhuis De Paauw in Wassenaar is klaar en zo ziet het er nu uit

© John van der Tol
WASSENAAR - De restauratie van de buitenkant van raadhuis De Paauw in Wassenaar en het park er omheen is helemaal klaar. Zaterdag, tijdens Open Monumentendag, is het feestelijk geopend.
De nieuwe kleur van het voormalige zomerpaleis van prins Frederik der Nederlanden (1797-1881) is de meest zichtbare verandering. De witte buitenmuren zijn nu zandgeel, de kleur die ze vroeger ook hadden. Om dat te bereiken moesten er heel wat lagen witte verf worden afgeschraapt.
Restauratie was nodig, omdat de technische staat van De Paauw niet al te goed was. Waarschijnlijk komt dat omdat bij eerdere restauraties synthetische materialen zijn gebruikt. Die zorgden ervoor dat het gebouw niet meer goed kon ademen, waardoor er problemen ontstonden met vocht. Bij deze restauratie, die 3,5jaar heeft geduurd, is zoveel mogelijk gekozen voor oorspronkelijke en duurzame materialen.
© John van der Tol
Raadhuis De Paauw is een Pruisisch paleis dat prins Frederik liet bouwen volgens de architectonische stijl die in de negentiende eeuw populair was in Duitsland. Frederik groeide op aan het Pruisische hof nadat zijn ouders door Napoleon waren verdreven uit Nederland. Omdat hij altijd moeite heeft gehad zich aan te passen aan Nederland, liet hij zijn Buitenplaats De Paauw in die Pruisische traditie bouwen.
© John van der Tol
De Paauw is inmiddels alweer zo'n honderd jaar in gebruik als raadhuis in Wassenaar. Dat blijft ook zo, al gaat een eerder plan om ook alle ambtenaren hier onder te brengen niet door. Wel wordt bekeken of er in de toekomst een kleinschalige horecagelegenheid kan komen.
© John van der Tol
© John van der Tol