Man twee hoog van balkon af geduwd of gegooid: OM eist drie jaar cel en tbs

Man gewond op het Lopikplein in Den Haag
Man gewond op het Lopikplein in Den Haag © District8
DEN HAAG - Drie jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag geëist tegen een man die ervan verdacht wordt een andere man van het balkon van een flat te hebben gegooid. Het slachtoffer viel in december 2019 van twee verdiepingen naar beneden en raakte zwaargewond.
Met een droge knal belandde het slachtoffer, een Poolse man, op een stapel pallets op een afgesloten terrein onder aan het wooncomplex aan het Lopikplein in Den Haag. Hij werd in het ziekenhuis in coma gehouden, had hersenkneuzingen opgelopen, een schedelbasisfractuur, een klaplong, een gebroken arm en een gebroken schouderblad. Poging tot doodslag, noemt de officier van justitie het.
Het slachtoffer had sinds enkele weken een relatie met de bewoonster van het appartement, toen verdachte Grzegorz K. (38) de woning op 20 december 2019 kwam binnenstormen. Volgens de bewoonster werden zij en haar geliefde eerst door K. met een houten lat geslagen en vervolgens met tape gekneveld. Daarna zou de verdachte het slachtoffer naar het balkon gesleurd hebben.

'Vluchten via balkon'

De verdachte kwam maandag tijdens de zitting in de rechtbank met een ander verhaal. Het slachtoffer zou spullen van hem gestolen hebben. Toen K. de woning van de vrouw binnenkwam, zou de Poolse man voor hem weggevlucht zijn via het balkon en kwam daarbij ten val. 'Hij deed dat wel vaker, via een balkon ergens wegkomen', beweert de verdachte. Volgens de advocaat van K. probeerde het slachtoffer naar een ander balkon te springen, maar mislukte dat.
De raadsman wees erop dat niemand heeft gezien dat zijn cliënt de andere Poolse man van het balkon werkte. 'Het slachtoffer is zeker niet uit zichzelf naar beneden gesprongen', reageerde de officier van justitie op haar beurt. Ze vindt dat er voldoende bewijzen zijn waaruit blijkt dat K. zijn landgenoot geduwd of gegooid heeft. Ze beschuldigt K. er ook nog van twee medewerkers van een Poolse supermarkt in Den Haag te hebben bedreigd.

Pieter Baan Centrum

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben vastgesteld dat de Poolse man een probleem met zijn agressie-regulatie heeft. De officier van justitie van het Openbaar Ministerie vindt daarom dat K. naast een celstraf van drie jaar, ook een behandeling moet krijgen in een tbs-kliniek.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in deze rechtszaak.