Politie houdt 31 Greenpeace-activisten aan bij gebouw Tweede Kamer

DEN HAAG - De politie heeft alle activisten van Greenpeace die actie voerden op en voor het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag verwijderd. In totaal zijn er 31 actievoerders aangehouden en weggevoerd. Van hen moesten ongeveer vijftien van de daken van het gebouw worden gehaald. Demonstreren op deze manier was dinsdagochtend al verboden door de burgemeester.
Diverse activisten die zichzelf hadden vastgeketend, werden door de politie losgeknipt. De meeste demonstranten werkten mee met de ontruiming en klommen de ladders af die de politie voor ze neerzette. De politie moest echter vier actievoerders die op het hoogste dak zaten wegdragen. Het enorme spandoek met de tekst 'Bla bla bla, stikstofcrisisis... Politiek: pak NU de natuurcrisis aan' dat voor de glazen pui van het tijdelijke onderkomen van de Kamer hing, is weggehaald.
De activisten vroegen met hun actie aandacht voor de natuurschade die wordt veroorzaakt door stikstof. De organisatie vindt dat de politiek daar snel meer actie tegen moet ondernemen. Gebeurt dat niet, dan zet Greenpeace een rechtszaak tegen de staat door. 'Ons geduld is op', zegt directeur Andy Palmen. Volgens de Greenpeace-directeur is de actie goed en veilig verlopen. 'Nu is het afwachten of het heeft geholpen. Het gaat natuurlijk niet om de actie, maar om het effect.'
De actievoerders gingen dinsdagochtend vroeg naar boven om het punt van Greenpeace kracht bij te zetten. 'Nederland schendt al jaren de Europese natuurbeschermingswetten door de extreem hoge uitstoot van stikstof die neerslaat in de natuur', stelt de organisatie. Die vindt dat er uiterlijk volgende week, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, duidelijkheid moet komen over de stikstofaanpak. 'Onze natuur is gebaat bij zo snel mogelijk ingrijpen', zegt Palmen.
Activisten Greenpeace klimmen op het dak van Tweede Kamer.
In mei zette Greenpeace al een eerste stap in een juridische procedure tegen de overheid. In een zogeheten sommatie eiste de organisatie onder meer dat de stikstofuitstoot uiterlijk in 2025 moet zijn gehalveerd. Van de stikstofgevoelige natuurgebieden moet in dat jaar 74 procent voldoende zijn beschermd, vindt de milieuorganisatie. In de stikstofwet die vorig jaar werd aangenomen, staat dat dit percentage pas tien jaar later hoeft te worden bereikt, in 2035.

'Blabla stikstofcrisis...'

Andy Palmen, Directeur van Greenpeace , loopt al de hele ochtend met een grijns op zijn gezicht bij de actie. 'De actie is geslaagd. Maar het is pas echt gelukt als de Tweede Kamer gaat ingrijpen. De natuur in Nederland gaat heel hard achteruit. Bovendien is Nederland in overtreding als je kijkt naar de Europese wetgeving', vertelt Palmen tegen West Wordt Wakker. De directeur is niet bang voor eventuele consequenties: 'We zullen een boete krijgen, maar deze accepteren we.'
De activisten zijn blij met hoe de actie is gelopen. 'Ik heb het gevoel dat dit erg hard nodig is. Ook in Nederland moet op een goede manier met de natuur worden omgegaan, dat is belangrijk voor onze kinderen en kleinkinderen', vertelt een activist.