Weer eens wat anders dan de sportschool: een workout op Japanse trommels

DEN HAAG - De deelnemers zweten zich een ongeluk. De lage tonen uit de Japanse trommels werken opzwepend. 'Dit is heerlijk', roept een deelnemer boven de decibellen uit. 'Je geeft energie, maar je krijgt het er dubbel voor terug.' Ze heeft het dan over Idõ, dat is een workout op Japanse Taiko trommels. De stokken waar de deelnemers mee slaan zijn gigantisch en hun houding is actief en straalt kracht uit. Het geluid wat ze met deze groep van tien mensen produceren is tot ver in de wijk te horen.
Trainer Jan Willem van der Poll speelt al jaren op de Japanse trommel. 'Ik ben voor het Nederlands Danstheater de hele wereld over geweest met deze trommels. In Nederland zijn we de enige die er ook een workout van hebben gemaakt. We zitten op twee locaties, in Montfoort en hier in Den Haag. Het is heerlijk om te doen en het vraagt veel kracht en energie. Waar in een sportschool de muziek uit de boxen komt, maak je hier je eigen muziek. Maar dat vraagt wel wat uithoudingsvermogen', vertelt Jan Willem.
Bij aanvang doet iedereen z'n oordoppen in
Bij aanvang doet iedereen z'n oordoppen in © Omroep West

'Ik zweet me helemaal kapot'

De deelnemers staan in een soort 'karatehouding' achter de grote trommels. Hun bewegingen zijn groot. 'Ik zweet me helemaal kapot', vertelt een dame terwijl ze snel een slok water neemt. 'Al je spieren doen mee, je voelt het overal. Maar het is vooral lekker voor je hoofd. Idõ maakt m'n hoofd echt leeg, heerlijk.'
'Deze sport is vooral goed voor de core, dus je buik, rug en schouders. In het Japans noem je dat je hara. Als je dit vaker doet, zal je zien dat je schouders goed gevormd worden. Maar eigenlijk doet je hele lijf mee. Ik kan het iedereen aanraden om eens te proberen', zegt de trainer.
De deelnemers zweten zich een ongeluk
De deelnemers zweten zich een ongeluk © Omroep West