Instellingen

Oplichters maken veel geld buit met opgehaalde 'verlopen' pinpassen

De verdachte
© Politie
De verdachte
© Politie
De verdachte
© Politie

NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL - De politie is op zoek naar een man die aankopen doet bij de Mediamarkt in Rijswijk met het geld van een ouder echtpaar uit Hoorn. Zij kregen een bericht van 'de bank' dat hun pinpas was verlopen en dat die zou worden opgehaald. In hetzelfde onderzoek wordt de aangifte van een inwoner van Nieuwerkerk aan den IJssel onderzocht, die in totaal 233.000 euro is kwijtgeraakt na een soortgelijke oplichtingstruc.

Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 14 september. Meer zaken zijn hier te vinden.

De Nieuwerkerker krijgt een brief in de bus, die afkomstig lijkt te zijn van ABN Amro. Hij moet een nieuwe bankpas aanvragen en die activeren. Via een QR-code in de brief komt de man op een site terecht, die erg op de site van de bank lijkt. Daar vult hij met behulp van de e.dentifier zijn gegevens in, waaronder zijn pincode.

Vervolgens meldt de site dat de oude pinpas moet worden doorgeknipt en dat die door een koerier wordt opgehaald. Meneer vertrouwt het, knipt de pas door en geeft hem mee aan de man die voor de deur staat. Een aantal dagen later wordt hij gebeld door het fraudeteam van ABN Amro, met de mededeling dat er 233.000 euro van zijn rekening is verdwenen.

Verschillende aankopen

Het geld is uitgegeven bij winkels en juwelierszaken in Rotterdam en Breda. Ook is er gepind bij een geldautomaat en is de pas gebruikt bij een Mediamarkt in België.

In ditzelfde onderzoek, waarbij de politie vier aangiftes van oplichting onderzoekt, wordt een man gezocht die een iPhone, een Samsung UHD televisie en blikjes Red Bull koopt bij de Mediamarkt in Rijswijk. Dat gebeurt met geld van een ouder echtpaar uit Hoorn, dat op een soortgelijke manier als de man uit Nieuwerkerk is opgelicht. De tv wordt opgehaald bij de goederenuitgifte. De pinner is hier samen met een andere man.

De mannen halen de tv op
De mannen halen de tv op © Politie

Herkent u iemand?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem