Kinderopvangmedewerkers demonstreren op Malieveld tegen hoge werkdruk

DEN HAAG - In een festivalsfeer hebben kinderopvangmedewerkers dinsdag geprotesteerd op het Malieveld in Den Haag, vooral tegen de werkdruk die volgens hen veel te hoog is. Diverse werknemers vertelden tegen welke problemen ze aanlopen. Tussendoor was er veel muziek en werd volop gedanst in de stralende zon.
Spandoeken maakten duidelijk dat de reden voor de bijeenkomst wel degelijk serieus was. De woorden 'werkdruk' en 'kwaliteit' zijn daarop veel te lezen. De eisen van de werknemers zijn helder: 'Wij willen meer tijd voor de kinderen', 'Minder werkdruk en kleinere groepen'. Een ander, met een woordspeling: 'Kwalitijd, daar gaat het om.'
Luidkeels zongen de betogers een zelfbedacht lied mee dat een van hen op het podium ten gehore bracht. 'We krijgen steeds meer taken, de werkdruk moet omlaag. Van je hela hela hela holala', klonk het. 'Ik kan het niet beter zeggen', reageerde hoofdonderhandelaar Debbie van Leiden van vakbond FNV. Ze wees de demonstranten erop dat de werkgevers uit de branche niet aanwezig waren. Dat leverde boegeroep op.

Afschaffen beschikbaarheidsdag

Gejuich was er toen Van Leiden de eisen nog eens opsomde, zoals kleinere groepen danwel meer ondersteunend personeel om bijvoorbeeld de afwas te doen. Ook pleit de bond voor afschaffing van de zogeheten beschikbaarheidsdag, een dag waarop medewerkers beschikbaar moeten zijn om te werken, maar pas kort van tevoren weten of dat nodig is.
Het is de tweede landelijke staking in de branche. In juli staakten FNV-leden ook al tegen de hoge werkdruk en de volgens de bond doorgeslagen flexibiliteit. FNV kon het anders dan vakbond CNV niet eens worden met de werkgevers over de arbeidsvoorwaarden. FNV wil onder meer af van de praktijk dat medewerkers veel 'stand-by' moeten staan. Dat geeft veel onzekerheid, vindt de bond.

Meerdere acties

In totaal hebben werknemers van 660 kinderopvanglocaties zich aangemeld voor de staking. In Weert en Assen werden ook kleine acties gehouden. Volgens de presentator op het podium doen in totaal zo'n 4000 mensen mee aan de acties. 'Je moet veel meer in minder tijd, je kan kinderen niet meer goed begeleiden', zegt een van hen. 'En dat is de afgelopen vijf jaar echt opgestapeld.'
Diverse Tweede Kamerleden betuigden steun. 'Ik vind het heel goed dat jullie hier staan om alle kinderen van Nederland gelijke en eerlijke kansen te geven', zei Lisa Westerveld van GroenLinks. Ook Gijs van Dijk (PvdA) noemde het heel belangrijk dat de werknemers zich laten horen in Den Haag. 'Sinds de vorige keer is er niks veranderd, alleen jullie zijn nu met een stuk meer', verwees Peter Kwint (SP) naar de vorige demonstratie, die in juli werd gehouden.