Anderhalvemeterregel verdwijnt, toegangsbewijs nodig voor horeca en cultuur

REGIO - De anderhalvemeterregel is vanaf zaterdag 25 september verleden tijd in Nederland. Dat hebben demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Het nieuws over het afschaffen van het dringende advies om anderhalve meter afstand tot elkaar te houden, lekte in de voorbije dagen al uit en is nu bevestigd door het kabinet.
Daar staat wel tegenover dat een coronatoegangsbewijs op veel meer locaties wordt vereist dan nu al het geval is. Bijvoorbeeld in de horeca, kunst- en cultuursector (inclusief bioscopen) en bij professionele sportwedstrijden moeten bezoekers van 13 jaar en ouder aantonen volledig gevaccineerd te zijn, een negatieve test kunnen laten zien of een herstelbewijs tevoorschijn halen. Het testen op corona blijft gratis. De gemeenten krijgen vanuit het Rijk extra geld voor de handhaving van de coronatoegangsbewijzen. De ondernemers zijn zelf verplicht de toegangsbewijzen te controleren.
Deze tussenstap, de voorlaatste stap in het versoepelingsplan, is volgens Rutte en De Jonge noodzakelijk om de anderhalvemeter-samenleving los te laten. Later deze week moet de Tweede Kamer nog wel instemmen met deze nieuwe regel. Onder Kamerleden heerst verdeeldheid over de aangekondigde aanscherping, omdat dit neigt naar vaccinatiedwang.
Anderhalve meter blijft veilige afstand, maar niet verplicht
'Het begrip anderhalvemetersamenleving is ons leven gaan beheersen. We zijn er aan gaan wennen, maar het was ook vaak lastig en emotioneel', zei de demissionair premier Rutte. 'Ik denk dat we daar in ons persoonlijk leven genoeg voorbeelden van hebben. Daarom ben ik blij dat we kunnen aankondigen dat we de anderhalve meter als verplichting kunnen afschaffen.'
'Het blijft wel de veilige afstand, en we moeten elkaar de ruimte geven. Maar het is niet meer verplicht. Het is een spannende, maar ook een grote en positieve stap', benadrukte de demissionair premier. 'Symbolisch en in praktische zin.'
Bekijk hier de persconferentie terug:
Mondkapjesplicht vervalt, behalve in ov en op vliegveld
Meerdaagse evenementen, festivals en concerten - zonder vaste zitplaatsen - met meer dan 750 bezoekers zijn ook weer toegestaan. Maximaal 75 procent van de capaciteit mag gebruikt worden, zo lang het publiek een groene QR-code in de coronacheckapp kan laten zien bij de ingang. Voetbalstadions, dus ook het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag, mogen weer volledig worden gevuld met supporters. Nu is hooguit tweederde van het publiek welkom.
Discotheken en nachtclubs kunnen ook weer open, maar - net als alle andere horeca en sportkantines - tot 00.00 uur; wel met een coronatoegangsbewijs. Het verplicht zitten komt overal te vervallen. 'Dus er kunnen meer bezoekers naar een restaurant', aldus Rutte. Mondkapjes hoeven op scholen niet meer gedragen te worden, alleen in het openbaar vervoer, in taxi's en op vliegvelden. De mondkapjesplicht vervalt op treinstations en op perrons.
Geen maximale groepsgrootte meer in mbo en hoger onderwijs
De maximale groepsgrootte in het mbo en het hoger onderwijs verdwijnt per 25 september. Ook kunnen studenten gebruik blijven maken van zelftesten die de instelling verstrekt.
Bovendien hoeft niet langer de hele schoolklas naar huis als bij één basisschoolleerling een coronabesmetting is vastgesteld.
Thuiswerken als het kan
Het thuiswerkadvies wordt milder: 'van thuiswerken is de norm' naar 'werk thuis als het kan'. 'Werkgevers en werknemers regelen het samen', stelde Rutte. Ook riep hij tot slot op elkaar de ruimte te geven en handen te wassen 'zovaak je kunt'. Daarnaast werden de eerdere adviezen herhaald: 'Blijf thuis en laat je testen bij klachten, schud geen handen en zorg voor voldoende ventilatie.'
De coronaregels gelden tot begin november. Op 1 november komt er een nieuw advies van het Outbreak Management Team, waarin wordt besproken of er meer versoepelingen mogelijk zijn. Kort daarop volgt een nieuwe persconferentie.
Zorgwerkgevers mogen vaccinatiestatus werknemers vastleggen
In de zorg wordt het toegestaan voor werkgevers om vast te leggen of personeel is gevaccineerd tegen het coronavirus. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge benadrukte dat het niet om een plicht gaat.
In andere sectoren mag dit niet worden geregistreerd, maar wel gevraagd. Werknemers hoeven dan geen antwoord te geven.
Derde coronaprik voor mensen met een zeer ernstige immuunstoornis
Mensen met een zeer ernstige immuunstoornis kunnen een derde coronaprik krijgen. Het kabinet volgt daarmee het advies op van de Gezondheidsraad. Mensen met zo'n afweerstoornis krijgen vanaf oktober een uitnodiging voor een derde prik van hun behandelend arts