Ministerie met Rutte en De Jonge afgesloten na persconferentie, demonstranten steken vuurwerk af

© Regio15
DEN HAAG - Het ministerie van Justitie in Den Haag is dinsdagavond korte tijd afgesloten geweest na de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Demonstranten staken buiten vuurwerk af en hielden een lawaaiprotest. Mensen mochten het ministerie niet uit vanwege het protest.
Op foto's is te zien dat er onder andere rookbommen op de trambaan zijn gegooid. Vooralsnog zijn er geen aanhoudingen verricht, meldt de politie. De politie is ter plekke en probeert de demonstranten weg te houden van de plek waar de persconferentie werd gegeven. Daarin zijn versoepelingen gemeld, maar ook het gebruik van de coronapas aangekondigd. Een coronatoegangsbewijs wordt vanaf 25 september nodig om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca en theaters.
© Regio15
De aanwezigen sloegen onder meer hard op pannen en hebben vuurwerk afgestoken. Ook scanderen ze leuzen en hadden spandoeken bij zich. De demonstratie vooraf was niet aangekondigd bij de gemeente Den Haag, laat een gemeentewoordvoerder weten.
Rond 21.30 uur, een uur na het einde van de persconferentie, hadden Rutte, De Jonge, ambtenaren en journalisten het pand verlaten.
De politie houdt demonstranten uit de buurt van de persconferentie
De politie houdt demonstranten uit de buurt van de persconferentie © Regio15

Meerdere protesten

Het protest tegen de coronamaatregelen was niet de eerste demonstratie in Den Haag dinsdag. In alle vroegte werd het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer beklommen door activisten van Greenpeace. Daarbij werden 31 aanhoudingen verricht. Op het Malieveld was later op de dag een vreedzamere demonstratie toen de kinderopvangmedewerkers demonstreerden tegen hoge werkdruk.