COA wil AZC Rijswijk open houden, raad boos omdat ze niet is geïnformeerd

Mensen bij een azc, ter illustratie
Mensen bij een azc, ter illustratie © ANP
RIJSWIJK - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente Rijswijk officieel per brief gevraagd om het asielzoekerscentrum aan de Lange Kleiweg langer open te houden. Dat maakte de Rijswijkse wethouder Johanna Besteman-de Vries (CDA) dinsdagavond bekend toen de gemeenteraad sprak over een motie van GroenLinks en PvdA om het AZC open te houden. Dat ze de raadsleden niet eerder liet weten een brief van COA te hebben gekregen, kwam de wethouder op veel kritiek te staan.
Sterker nog: een meerderheid wilde het debat over het wel of niet openhouden van het AZC niet meer verder voeren. Volgende week dinsdag wordt er daarom een extra raadsvergadering ingelast. VVD-fractievoorzitter Coen Sleddering eiste na de uitspraak van de wethouder dat de brief meteen werd uitgedeeld aan de raad en werd na een korte schorsing op zijn wenken bediend.
In de brief staat dat het COA verzoekt om de bestaande vluchtelingenlocatie voor 500 asielzoekers te handhaven op de Lange Kleiweg 'tot de grond een andere bestemming krijgt'. Een meerderheid van de raad wilde het debat niet meer voortzetten en vindt dat het college eerst in gesprek moet gaan met COA om vervolgens met een voorstel te komen. Daarvoor krijgt het gemeentebestuur nu dus een week de tijd.

Zoektocht naar locaties

Er is behoorlijk wat te doen om het asielzoekerscentrum in Rijswijk. Dat AZC sluit in principe op 1 december dit jaar de deuren, terwijl er nu juist wordt gezocht naar locaties voor onder andere Afghaanse vluchtelingen. De commissaris van de Koning, Jaap Smit, riep eerder op tot 'onorthodoxe oplossingen' om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. Hij doelde ook op het Rijswijkse AZC, door te zeggen dat 'het zonde is om een ruimte die er gewoon is, dicht te doen'.
GroenLinks en de PvdA in Rijswijk wilden het gemeentebestuur dinsdagavond via een motie oproepen het AZC langer open te houden. 'De nood is zeer hoog. Opvangplekken zijn op korte termijn nodig om crisisopvang in sporthallen te voorkomen', zo zei GroenLinks-raadslid Romke Jan de Vries bij het aankondigen van de motie. De motie kwam door het schorsen van het debat niet in stemming. Volgende week krijgen de partijen een herkansing.

Vluchtelingenwerk en kerken willen dat Rijswijk 'dapper' is

Vluchtelingenwerk Nederland en de samenwerking van kerken in Rijswijk spraken - voordat de wethouder over de ontvangen brief begon - in bij de raadsvergadering met het verzoek om het AZC open te houden. 'We vragen jullie om het goede te doen, we roepen op dapper te zijn', zei Rafael Baroch van Vluchtelingenwerk. 'Als het AZC sluit, moeten veel statushouders voor de derde keer helemaal opnieuw beginnen. Vooral voor kinderen is dat schadelijk.'
Volgens de kerken in Rijswijk is het gezien de situatie 'moeilijk vol te houden' dat het AZC weg moet. 'Hier is de infrastructuur er al, hier zijn de vrijwilligers beschikbaar. Ook wij staan weer klaar', zei Johannes de Vries.

Al eerder langer open

Het asielzoekerscentrum werd geopend in oktober 2016, met het doel drie jaar open te blijven. De optie om nog twee jaar langer open te blijven, werd in 2019 ingewilligd. Daar waren destijds al niet alle partijen het mee eens, omdat er een flink aantal incidenten in en rondom het asielzoekerscentrum had plaatsgevonden. In het najaar van 2021 zou het AZC definitief de deuren sluiten, maar of echt gaat gebeuren, wordt volgende week duidelijk.