Druk voor onderzoek naar geëxecuteerden bij Waalsdorpervlakte neemt toe

Herdenking op de Waalsdorpervlakte
Herdenking op de Waalsdorpervlakte © ANP
DEN HAAG - Het initiatief om op de Waasdorpervlakte op zoek te gaan naar de stoffelijke resten van geëxecuteerde verzetsstrijders wordt kracht bijgezet met een petitie. Deze staat sinds maandag op internet en is een paar honderd keer ondertekend. De actie is bedoeld om duinwaterbedrijf Dunea ertoe te bewegen dat het alsnog toestemming geeft voor het beoogde onderzoek. Een eerder verzoek wezen zij - als beheerder van de Waalsdorpervlakte - af.
De Waalsdorpervlakte diende in de Tweede Wereldoorlog als executieplaats van de Duitse bezetter. Meer dan tweehonderdvijftig verzetsstrijders en anderen die zich tegen de nazi's keerden, zijn hier doodgeschoten. Ze zijn achtergelaten in kuilen die na het dichtgooien niet werden gemarkeerd.
Direct na de bevrijding zijn veel lichamen geborgen en herbegraven, zodat ze alsnog een waardige laatste rustplaats kregen. Omdat het zoeken op basis van verklaringen van ooggetuigen gebeurde, is het waarschijnlijk dat niet alle slachtoffers zijn teruggevonden. 'Laten we de helden die hun leven hebben gegeven voor een vrij Nederland niet vergeten', luidt de tekst bij de petitie.

Scannen van de bodem

De petitie is opgezet door de 45-jarige Hagenaar Jurriaan Wouters, een luitenant-kolonel van de Koninklijke Landmacht. Hij besloot hiertoe nadat Dunea hem twee weken geleden de deur had gewezen. Dat was toen Wouters goedkeuring vroeg voor het laten verrichten van een bodemonderzoek door een hierin gespecialiseerd bedrijf. Met een grondradar kan de bodem worden gescand en zal duidelijk worden of er sporen zijn die op stoffelijke resten duiden.
Dunea wil dit niet hebben, omdat de Waalsdorpervlakte een Natura-2000-gebied is en daarom onder strenge Europese regelgeving valt. Het gevolg is dat de vegetatie op geen enkele wijze mag worden verstoord. Het Duinwaterbedrijf vreest dat dit met het door Wouters gevraagde onderzoek wel het geval zal zijn.

Vele vermisten na WOII

Zelf is Wouters ervan overtuigd dat er geen schade wordt aangericht. Bovendien beschouwt hij het als een ereplicht dat de oorlogsslachtoffers worden gevonden. Hij wijst ook op de vele vermisten uit de Tweede Wereldoorlog: na het bergen van de stoffelijke resten kan een aantal van hen mogelijk worden geïdentificeerd. Zo krijgen nabestaanden eindelijk antwoord op de vraag waar hun familielid is gebleven. 'Hoe vreemd het misschien ook klinkt, maar vermist is erger dan dood', zegt Wouters.
'Al jaren hopen wij dat mijn grootvader gevonden wordt'
Uit reacties op internet is op te maken dat velen dit beamen. 'Mijn moeder is een van de nabestaanden. Al jaren hopen wij dat mijn grootvader gevonden wordt', schrijft iemand over het initiatief van Wouters.

Politiek bemoeit zich er ook mee

Wouters en zijn medestanders weten zich inmiddels ook verzekerd van de steun van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. De fractie uit de Haagse gemeenteraad heeft woensdag over de kwestie vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De raadsleden Nino Davituliani en Arjen Dubbelaar hopen dat het college in overleg wil treden met Dunea.
Ze informeren ook in hoeverre de gemeente Den Haag het initiatief in financiële zin kan ondersteunen. 'Het is bijzonder pijnlijk voor nabestaanden van vermiste verzetshelden als men zich verschuilt achter regels', schrijven Davituliani en Dubbelaar in een toelichting.

'Wetten en regels'

De beide raadsleden stellen dat het 'belangrijk en heel goed' is dat er ter bescherming van een Natura-2000-gebied 'wetten en regels zijn'. 'Maar dat wil niet zeggen dat hierdoor nu niet kan worden gezocht naar oorlogsslachtoffers', aldus de twee raadsleden. 'Hier moet een oplossing voor gevonden worden.'
Kort na de bevrijding in 1945 is van het executieterrein op de Waalsdorpervlakte een ereplaats gemaakt. Elk jaar op 4 mei vindt hier de Dodenherdenking plaats.