Verdachte dodelijke steekpartij Weimarstraat beroept zich op zelfverdediging

Bij een steekpartij in de Weimarstraat kwam eind april 2020 iemand om het leven
Bij een steekpartij in de Weimarstraat kwam eind april 2020 iemand om het leven © Regio15
DEN HAAG - De 49-jarige Hagenaar die wordt verdacht van de dodelijke steekpartij in de Weimarstraat in april vorig jaar zegt dat hij handelde uit zelfverdediging. Hij zou zijn aangevallen door een andere man en stak hem daarop met een mes neer. Volgens zijn advocaat kon de verdachte niet anders. 'Het mes heeft het leven van mijn cliënt gered.'
De 49-jarige verdachte werd vlak na het incident in de nacht van 17 op 18 april 2020 door de politie aangehouden in de omgeving van de Weimarstraat. Na twee weken werd hij vrijgelaten uit voorarrest, een ongebruikelijke stap van de rechtbank bij een levensdelict. Volgens zijn advocaat Piet Hoogenkamp is het echter overduidelijk dat zijn cliënt handelde uit zelfverdediging.
De andere man viel zonder reden de Hagenaar aan, aldus Hoogendam. 'De aanvaller had een cocktail van medicijnen op, kalmerende middelen en oppeppers, en daarnaast een grote hoeveelheid alcohol. Bovendien was de man psychotisch en schizofreen.' De verwarde aanvaller verbouwde het gezicht van zijn cliënt, vertelt de advocaat.

Pagina's uit dagboek

De Hagenaar zou door de andere man ook op de grond geslagen zijn. 'En als je op de grond terecht komt, dan ben je weg', meent de advocaat. 'Dat hebben we laatst gezien bij die dodelijke mishandeling op Mallorca.' Zijn cliënt zag zich genoodzaakt om zijn mes te trekken. 'Hij heeft de aanvaller verschillende malen gestoken, maar het mes heeft wel het leven van mijn cliënt gered.'
Hoogendam rekent erop dat zijn cliënt tijdens de inhoudelijke behandeling in maart volgend jaar een geslaagd beroep kan doen op zelfverdediging. Tijdens een tussentijdse zitting woensdag, waarop de verdachte niet verscheen, vroeg zijn advocaat nog om pagina's uit het dagboek van de neergestoken man te mogen inzien. Daaruit zou mogelijk nog eens blijken dat het slachtoffer van de steekpartij erg in de war was.