Omtzigt-bedreiger Danny V. moet toch cel in

Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer
Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer © ANP
DEN HAAG - De man die in augustus 2020 Kamerlid Pieter Omtzigt op het Binnenhof met de dood bedreigde moet toch de gevangenis in. In hoger beroep werd Danny V. uit Heerlen een celstraf van vier maanden opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk. In eerste instantie had de Limburger slechts een voorwaardelijke straf gekregen.
De man uit Limburg was op 20 augustus vorig jaar in Den Haag voor een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Met enkele andere demonstranten liep hij achter Omtzigt aan, die op dat moment nog lid van de CDA-fractie was. Hij riep hierbij onder meer in het gezicht van de politicus: 'vieze, vuile kankerhond, ik zal je doodslaan'. Ook maakte hij Omtzigt uit voor 'kankermongool'.
Het Kamerlid hoorde pas een dag na de demonstratie wat V. tegen hem had geroepen en deed vervolgens aangifte. De politierechter oordeelde in november dat Omtzigt niet daadwerkelijk bedreigd zou zijn, omdat hij pas een dag later hoorde wat er tegen hem werd geroepen. Hierdoor was er geen sprake meer van een dreigende situatie. V. werd door de rechter wel veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden voor het hinderlijk volgen van het Kamerlid.

Bedreiging voor democratie

Het Openbaar Ministerie (OM) was het niet eens met de visie van de politierechter op het incident en ging in hoger beroep. Het gerechtshof stelde het OM donderdag in het gelijk. Volgens de rechter is het niet nodig dat Omtzigt serieus hoefde te vrezen voor zijn leven en er sprake kan zijn van een bedreiging. Als de boodschap die vrees op kan roepen en bij de persoon tegen wie de bedreiging gericht is de bedreiging heeft gehoord, dan is dat voldoende voor een veroordeling.
Hierdoor kreeg de Limburger van het Haagse gerechtshof een zwaardere straf dan van de politierechter. De advocaat van de verdachte had nog gepleit voor een taakstraf, maar de rechter vond dat te licht. 'Wanneer een politicus zijn publieke taak niet kan uitoefenen zonder dat hij aan bedreigingen wordt blootgesteld, kan dit een bedreiging vormen voor het functioneren van de parlementaire democratie', zo vonnisten de rechters.

Stappen om leven te verbeteren

Het OM had ook in hoger beroep een celstraf van vier maanden geëist, waarvan een maand voorwaardelijk. Vanwege de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, na het proces in eerste aanleg heeft hij volgens de rechters serieuze stappen gezet om zijn leven te verbeteren, besloot het gerechtshof over te gaan tot een straf van vier maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk.