Buurjongen zag Pablo doodgaan: 'Ik hoorde hem roepen: help, bel de politie, ik ga dood'

Onderzoek op de galerij
Onderzoek op de galerij © Regio15
DEN HAAG - 'Ik hoorde iemand schreeuwen: help, bel de politie. Toen heb ik tegen mijn moeder geroepen dat ze 112 moest bellen.' Een bewoner van de Lindberghlaan in Den Haag Ypenburg is nog steeds onder de indruk van wat hij dinsdagavond meemaakte. Zijn onderbuurman, de 45-jarige Pablo, werd neergestoken en overleed op de galerij op de eerste verdieping. De buurjongen kreeg het allemaal mee.
De steekpartij was dinsdagavond rond 23.00 uur. Volgens vrienden van het slachtoffer had Pablo twee escortdames over de vloer gehad voor een uurtje plezier. Dat deed hij wel vaker. De vrienden bestrijden met klem dat het slachtoffer zijn huis liet gebruiken als bordeel. Op het moment dat de vrouwen het flatgebouw verlieten moet de vermoedelijke dader door de geopende portiekdeur naar binnen zijn gegaan. Pablo moet ook in het trappenhuis zijn geweest, zo denkt de buurjongen, want hij hoorde ze ruzie maken.
'Mijn slaapkamer is naast het trappenhuis. Ik hoorde alles, ze maakten ruzie. En toen hoorde ik een stem roepen: help, help, bel de politie, call the police, ik ga dood. Toen heb ik mijn moeder gewaarschuwd.' Terwijl zijn moeder 112 belde, keek de jongen over de balustrade. Wat hij zag heeft diepe indruk gemaakt: het slachtoffer dat nog richting zijn eigen huis strompelde. 'Je hoort zijn stem om hulp roepen. Je ziet hem vallen, liggen en doodgaan. Dat vergeet je je leven niet meer. En dat in een gezinsflat vol jonge kinderen.'
De galerij aan de Lindberghlaan waar het slachtoffer werd gevonden
De galerij aan de Lindberghlaan waar het slachtoffer werd gevonden © Omroep West

Feestjes

Verschillende bewoners van het gebouw vertellen dat Pablo nou niet bepaald een modelburger was. Hij gaf feestjes waarbij hij en zijn vrienden veel dronken, lawaai maakten en er soms ook vrouwen over de vloer kwamen. 'Foute mannen, foute vrouwen', zo zeggen verschillende buren. Bewoners hebben dat ook gemeld bij de verhuurder, woningcorporatie Staedion. Die laat in een reactie weten niet in te kunnen gaan op klachten over individuele adressen, vanwege de privacywet. Volgens de vrienden van het slachtoffer was het niet zo erg als de buren zeggen.
Dat er over Pablo werd geklaagd maakt zijn dood voor de bewoners niet minder erg. 'Niemand verdient dit', vertelt een vrouw die met haar baby de lift in stapt. En de jongeman zegt: 'Het maakt niet uit of hij een slechte man was, hij mag niet vermoord worden.' Het vriendenstel zegt te weten wie de verdachte is. Volgens hen gaat het om een bekende van het slachtoffer, maar waarom het is gebeurd is ze een raadsel: 'Het kan in elk geval niet over geld zijn gegaan. Pablo deed nooit moeilijk over geld. Als ik voor tien euro sigaretten voor hem haalde kreeg ik twintig euro terug.' Ze zijn intens verdrietig en plaatsen een bos witte rozen en een brandende kaars bij de voordeur.

'Weer op mijn hoede'

De vrouw in de lift en de moeder van de jongen hebben wel hun buik vol van de flat. Allebei willen ze verhuizen. De eerste zegt: 'Wij gaan verder kijken, want dit is niet wat je wil in een flat met zo veel kinderen.' De moeder vertelt: 'Ik ben 24 jaar geleden gevlucht uit Afghanistan. Daar ben ik opgegroeid met oorlog. Hier voelde ik me veilig, en ineens ben ik weer op mijn hoede voor gevaar. Voor mij en voor mijn zoon.' Een verdieping hoger morst een glazenwasser wat water over de balustrade. Het klettert op de galerij. De vrouw schrikt. 'Ik dacht even dat het bloed was.'