Stoommachines van meer dan 100 jaar oud te bewonderen in Haagse binnenstad

De stoommachines rijden routes door de stad
De stoommachines rijden routes door de stad © Olav Schaeffer
DEN HAAG - Liefhebbers van stoommachines kunnen aankomend weekend in de binnenstad van Den Haag hun hart ophalen. Daar worden namelijk een paar bijzondere machines van meer dan 100 jaar oud tentoongesteld. Olav Scheffer is eigenaar van een stoomtractor uit het jaar 1920, samen een aantal andere stoommachine-eigenaren rijden zij dit weekend met vijf oude voertuigen door Scheveningen en Den Haag.
In 2019 werd voor het eerst het evenement 'Stoom Op Scheveningen' georganiseerd. Dit was een evenement waar twee stoomschepen en 13 stoommachines te zien waren. Ook waren er zeven machines waarop mee gereden kon worden. Door de coronacrisis ging dit evenement in 2020 niet door. Ook dit jaar gaat het grote evenement niet door. Wel zijn er dit weekend 5 stoommachines te bewonderen op Scheveningen en in Den Haag.
Olav Schaeffer staat op vrijdag met zijn stoomtractor uit 1920 in de Scheveningse haven. Schaeffer geniet nog elke keer van zijn eigen stoommachine. 'Dit is mijn grote hobby, het is leuk om er mee te rijden en het is leuk om haar te onderhouden', vertelt Schaeffer bij West Wordt Wakker. 'Dit weekend zijn we te bewonderen in de stad, we trekken altijd veel bekijks met deze bijzondere voertuigen.'
100 jaar oude stoomtreinen rijden door Den Haag

Door de Haagse binnenstad

Op vrijdag en zaterdag zullen de stoommachines routes rijden door de stad van Den Haag. De machines zullen vertrekken vanaf de tweede haven in Scheveningen om vervolgens langs mooie plekken als het Mauritshuis en het Binnenhof te rijden. Bij sommige plekken, zoals op het Plein, wordt gestopt voor een bakje koffie.

LEES OOK: Stoom afblazen op nieuw festival ‘Scheveningen op Stoom’