Toch geen hek om Leidse kermis, ook taptoe 'gewoon' door de stad

De kermis is dit jaar wel een stuk kleiner dan normaal
De kermis is dit jaar wel een stuk kleiner dan normaal © ANP
LEIDEN - Er staat dit jaar toch geen hek om de kermis tijdens Leidens Ontzet. Ook de taptoe trekt gewoon door de binnenstad. Die eerder aangekondigde maatregelen blijken niet nodig nu de coronaregels op 25 september versoepeld worden.
Daarmee zijn belangrijke aanpassingen van het feest komen te vervallen, meldt mediapartner Sleutelstad. Begin deze maand maakten de 3 October Vereeniging en wethouder Yvonne van Delft bekend dat de viering van Leidens Ontzet dit jaar wel door kon gaan nadat het vorig jaar vanwege de pandemie niet gevierd kon worden. Wel werden er een aantal aanpassingen aangekondigd, waaronder dus een omhekte kermis waarbij bezoekers moesten testen voor toegang.
De hekken zijn nu weer geschrapt. De kermis die op 2 oktober om 13.30 uur open gaat is voor iedereen toegankelijk zonder test of coronabewijs. Dit jaar is er geen kermis op het Schuttersveld, maar wel op het Stationsplein, de Stationsweg, de Lammermarkt, de Nieuwe Beestenmarkt, de Beestenmarkt en de Langegracht.

Taptoe vanaf de Kaasmarkt

De Taptoe, waarbij de Leidse verenigingen zich in de avond van 2 oktober presenteren, gaat door. De verenigingsleden lopen vanaf de Kaasmarkt de gebruikelijke route door de stad. Deelnemers van 13 jaar en ouder hebben voor de toegang op de Kaasmarkt een coronatoegangsbewijs nodig.
De verenigingen zijn opgeroepen om creatieve verlichting mee te dragen zodat de stad getrakteerd wordt op een feestelijke lichtparade. Hoogtepunten tijdens de taptoe zijn de kransleggingen bij het Van der Werfmonument en het monument ter nagedachtenis aan het beleg en ontzet van Leiden bij het Plantsoen.

Geen optocht

De optocht daarentegen blijft geschrapt. Dit is omdat daar stevige kosten en voorbereidingen aan verbonden zijn en partijen al eerder duidelijkheid nodig hadden.

LEES OOK: Gemeente Leiden trekt half miljoen euro extra uit voor aanpassingen Leidens Ontzet