Instellingen

Raadselachtig overlijden Haagse evangelist in Angola: 'Zijn lichaam moet daar snel weg'

Antonio Castelo
Antonio Castelo © Privé
DEN HAAG - 'Wij willen hem hier begraven, hier zijn graf kunnen bezoeken.' Ze zitten met de handen in het haar: de familieleden van de voormalige Haagse evangelist Antonio Castelo. Hun vader en man overleed vorige week toen hij op reis was in Angola. Maar, zo zegt zijn familie, omdat na het overlijden plotseling een positieve coronasneltest werd gedaan, heeft de overheid in het Afrikaanse land gezegd dat Castelo binnen 48 uur begraven moet worden. 'Wij vertrouwen het niet en willen een autopsie', vertelt zijn zoon.
De 57-jarige Antonio Castelo vertrok op zondag 5 september naar zijn geboorteland Angola. Dat deed hij wel vaker. 'Hij had er zijn eigen kerkgemeente', vertelt zoon Alvaro, die zelf in Den Haag woont. 'Hij nam dan spullen mee voor weeskinderen en hij hielp gezinnen door bijvoorbeeld tweedehands spullen te verkopen.' De evangelist, die zelf in België woonde, verbleef bij familie in het Afrikaanse land.
Voor vertrek had Antonio in Nederland een PCR-test gedaan. Ook op het vliegveld in Angola deed hij dat. 'Die testen waren allebei negatief', zegt Alvaro. 'En dat is ook belangrijk om het land binnen te komen.' Hij sprak zijn vader nog op maandag, de dag na aankomst. 'Het ging goed met hem. Dinsdag heeft mijn broertje hem ook nog gesproken.' Maar daarna volgde radiostilte en niemand kreeg nog contact.

In het ziekenhuis

'We hebben woensdag als een gek gebeld, maar niks. Donderdag ook, weer niks.' Later die dag kreeg de familie te horen dat Antonio in het ziekenhuis lag. 'Ik heb toen wat contacten van mij in Angola gevraagd om hem op te zoeken. Maar nog voor zij er waren kreeg ik te horen dat mijn vader was overleden.'
Alvaro en zijn familie zetten grote vraagtekens bij het overlijden. 'We hebben contact gehad met het ziekenhuis en daar is gezegd dat hij verplicht bij binnenkomst op corona getest moest worden. Die uitslag was negatief. Daarnaast staat in de overlijdensakte dat hij op woensdag al om 11.00 uur is overleden aan longklachten. Wij werden pas op donderdag gebeld. Dat roept toch vraagtekens op?'
De Angolese overheid heeft opgedragen dat hij binnen 48 uur moet worden begraven - Alvaro
Toen het lichaam van Antonio naar het mortuarium was overgebracht, vroeg zijn zoon een autopsie aan. 'Opnieuw moest er een coronatest op het lichaam worden gedaan en die sneltest was ineens positief. Daardoor kan zijn lichaam niet worden gerepatrieerd en heeft de Angolese overheid opgedragen dat hij binnen 48 uur moet worden begraven.' De familie stelt nu alles in het werk om dat te voorkomen. 'Mijn vader verdient het niet om zo begraven te worden. En de doodsoorzaak is ook belangrijk.'
Nederland kan op dit moment weinig voor de familie doen, laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. 'De lokale autoriteiten zijn aan zet. Wij kunnen wel de familie bijstaan. En dat doen we ook. Verder is de familie aangeraden om aangifte te doen bij de politie, als zij de doodsoorzaak niet vertrouwen.'

'Wie bracht hem naar het ziekenhuis?'

Tijd om te rouwen is er nu niet, legt Alvaro uit. 'Mijn moeder en zusje zijn nu in Angola. We zijn alleen maar aan het regelen. Het is nu het belangrijkst om zijn lichaam daar weg te krijgen.' Het is nu maar de vraag wanneer Angola besluit om actie te ondernemen en Castelo te begraven. 'De 48 uur zouden vandaag voorbij zijn, maar het is daar nu een vrije dag. Dus mogelijk hebben we nog tot maandag of dinsdag.'
Het is voor de familie ook belangrijk om de laatste 24 uur van het leven van Antonio Castelo in kaart te brengen. 'Het hele proces naar het ziekenhuis toe is ons onduidelijk. Iemand zou hem thuis een infuus hebben gegeven, omdat hij zich niet lekker voelde. Dat is toch gek. Wij zouden iemand toch meteen naar een dokter of ziekenhuis brengen?' En verder: 'Wie heeft hem eigenlijk naar het ziekenhuis gebracht?' Het zijn voorlopig vragen waar de familie geen antwoord op krijgt.

Kamervragen van ChristenUnie

Inmiddels heeft Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken (Tom de Bruijn). Hij wil onder meer weten of de minister bereid is opheldering te vragen bij de Angolese autoriteiten.
En verder vraagt Segers de minister:
  • Kan het Nederlandse consulaat aldaar de lokale autoriteiten niet verzoeken mee te werken aan autopsie op de overledene?
  • Bent u bereid hierop aan te dringen bij de Angolese autoriteiten, zodat de doodsoorzaak vastgesteld kan worden en de overledene naar Nederland overgebracht kan worden?
  • Bent u bereid de familie bij te staan bij een eventuele aangifte van een misdrijf?
  • Welke rol ziet u voor zichzelf in het geval dat een Nederlander in het buitenland onder niet opgehelderde omstandigheden komt te overlijden?