'Bestuurders zorginstellingen verduisterden tonnen zorggeld'

Een huisarts in zijn praktijk
Een huisarts in zijn praktijk © ANP
DEN HAAG - Drie bestuurders van twee zorginstellingen in Den Haag, Delft en Rotterdam zijn aangehouden vanwege fraude met Persoonsgebonden Budgetten (PGB's). Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat de verdachten DigiD-gegevens van klanten zouden hebben gebruikt om het declareren van zorggeld mogelijk te maken, zonder dat de klanten dat wisten. Ook zouden ze meer zorg declareren dan daadwerkelijk werd gegeven. De opbrengst van de fraude wordt geschat op enkele tonnen, aldus het OM.
De bestuurders worden verdacht van valsheid in geschrift en computervredebreuk. De twee zorginstellingen van de verdachten bieden begeleiding aan klanten met een PGB. De bestuurders zijn aangehouden na een onderzoek door de sociale recherche van de gemeente Den Haag.
Ook een woning annex zorgboerderij in Berkenwoude is doorzocht. Daarbij is administratie in beslag genomen, dat de komende tijd wordt onderzocht. Ook heeft het Openbaar Ministerie beslag gelegd op onroerend goed van de verdachten. De drie zijn voorlopig op vrije voeten.