Breuk Reinier Haga Groep redt LangeLand Ziekenhuis, belangrijk voor Zoetermeer

Het LangeLand ziekenhuis
Het LangeLand ziekenhuis © ANP
ZOETERMEER - De gemeente Zoetermeer is blij dat de toekomst van het LangeLand Ziekenhuis gegarandeerd lijkt, ook na het uiteenvallen van de Reinier Haga Groep. Dat zegt zorgwethouder Ingeborg ter Laak (CDA). 'Het is ontzettend belangrijk om nu en in de toekomst de zorg dichtbij te hebben.'
De gemeente werd donderdag aan het einde van de middag op de hoogte gebracht van de overeenkomst tussen de drie ziekenhuizen in de Reinier Haga Groep. De drie ziekenhuizen zijn: Reinier de Graaf uit Delft, HagaZiekenhuis in Den Haag en LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. De samenwerking die in 2013 was gestart en die moest uitmonden in een volledige fusie was definitief mislukt en er na bijna twee jaar praten was er overeenstemming over de boedelscheiding.
Reinier de Graaf haakt af en gaat zelfstandig verder, HagaZiekenhuis en LangeLand gaan met zijn tweeën verder en moeten over enkele jaren bestuurlijk fuseren. Het duurde zo lang omdat Reinier de Graaf en het HagaZiekenhuis tientallen miljoenen euro's pompten in het LangeLand om dat ziekenhuis overeind te houden. Bovendien zijn er wel enkele geslaagde samenwerkingsprojecten en daar moest ook overeenstemming komen.

Extra geld voor LangeLand Ziekenhuis

Er is nu afgesproken dat zowel Reinier de Graaf als het HagaZiekenhuis nog eens geld aan LangeLand geven zodat de zorg daar ook in de toekomst gegarandeerd kan blijven. 'Het was zeker een spannende onderhandeling, maar ik ben heel blij met deze uitkomst', zegt Ter Laak. Zoetermeer vergrijst in rap tempo en de gemeente is met huisartsen en maatschappelijke organisaties bezig met een project om de zorg zo goed mogelijk in te richten voor de bewoners. In dat plan speelt het ziekenhuis een belangrijke rol.
'Ik denk dat dit een degelijk en heel goed plan is, en ook duurzaam voor de toekomst. En het is aan de zorgverzekeraars om dat te financieren', zegt de zorgwethouder. En inderdaad, de zorgverzekeraars moeten hier ook brood in zien. Zij worden pas volgende week bijgepraat door de drie ziekenhuizen. Toch is de wethouder niet bang dat daar nog een kink in de kabel komt. 'Ik heb er vertrouwen in dat dat gesprek heel goed gaat', zegt ze. 'En dat komt omdat hier een ziekenhuis staat dat kwalitatief een van de beste ziekenhuizen van Nederland is, en dat willen we met zijn allen behouden.'

Nieuwbouwplannen liggen klaar

Bij de boedelscheiding zijn ook afspraken gemaakt over nieuwbouw bij het verouderde LangeLand Ziekenhuis. En de huisartsen, zorgverzekeraars, de gemeente en het ziekenhuis zelf zijn al een hele tijd met elkaar in gesprek om de zorg voor de vergrijzende inwoners van Zoetermeer betaalbaar te houden. Onderdeel daarvan is plan om de huisartsenpost en de spoedeisende hulp veel beter te laten samenwerken.
Dus de nieuwbouwplannen liggen klaar, de reorganisatie en gedeeltelijke samenvoeging van huisartsenpost, dienstapotheek en spoedeisende hulp kan van start, maar om daarmee door te kunnen moet de gisteren gepresenteerde plannen wel eerst getekend zijn. De wethouder hoopt dat dat nu echt snel het geval is: 'De onderhandelingen hebben zolang geduurd tussen de drie ziekenhuizen. Het is gewoon lekker om aan de slag te kunnen en samen te bouwen.' De ziekenhuizen zelf hopen voor het eind van het jaar de handtekeningen te kunnen zetten.