Instellingen

Coronavirus: Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen, aantal nieuwe besmettingen daalt

Ziekenhuizen behandelen 47 coronapatiënten meer dan op zondag. Dat is de grootste toename in een dag sinds 20 juli
Ziekenhuizen behandelen 47 coronapatiënten meer dan op zondag. Dat is de grootste toename in een dag sinds 20 juli © ANP

REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van het weekend van 18 en 19 september.

Bijna 1700 nieuwe coronagevallen, gemiddelde blijft dalen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen zaterdagochtend en zondagochtend 1694 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat zijn er 404 minder dan vorige week zondag. Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen blijft daarmee dalen.

In de afgelopen zeven dagen kwamen er 14.108 nieuwe coronagevallen binnen bij het RIVM, aanzienlijk minder vergeleken met de voorgaande weken. Gemiddeld komt dit neer op 2015 nieuwe gevallen per dag.

Het aantal sterfgevallen steeg het afgelopen etmaal met 3. Dat wil niet zeggen dat die mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.

Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zondag in totaal 559 mensen met een coronabesmetting. Dat zijn er iets meer dan zaterdag toen er 551 patiënten in het ziekenhuis lagen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de ic's liggen 195 ernstig zieke coronapatiënten, 3 meer dan zaterdag. Op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen worden 364 mensen met corona behandeld, 5 meer dan een dag eerder.

Afgelopen etmaal werden 8 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de ic's. De verpleegafdelingen van de ziekenhuizen namen 32 nieuwe coronapatiënten op.

'Ruim 10.000 boetes voor niet dragen mondkapje in ov'

Sinds de invoering van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zijn 11.600 boetes uitgedeeld voor het niet dragen ervan. De plicht ging in op 1 juni vorig jaar en blijft ondanks versoepelingen op 25 september nog altijd gelden. Ook zijn er bijna 5600 incidenten met boze reizigers gemeld. Het gaat bijvoorbeeld om scheldende of spugende passagiers. Dat blijkt volgens de NOS uit documenten die het heeft gekregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Voorafgaand aan de mondkapjesplicht is achter de schermen een flinke discussie gevoerd over wie er moest handhaven. De politie weigerde op te treden tegen mensen die geen mondneusmasker zouden dragen in het ov.

Over wie moest handhaven en op welke manier dat moest gebeuren, was binnen de overheid wekenlang onenigheid. Juristen waren het niet eens in welke wet de mondkapjesplicht moest worden opgenomen: de Wet Personenvervoer of in de corona-noodverordeningen (en later -noodwet). Dit bepaalde in hoeverre er opgetreden kon worden en of niet alleen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's), maar ook agenten zouden kunnen handhaven.

Gemiddeld aantal positieve coronatests verder gedaald

Afgelopen etmaal zijn er 2051 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er 159 minder vergeleken met vorige week zaterdag. Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is hiermee ook weer verder gedaald.

In de afgelopen zeven dagen kwamen er 14.542 nieuwe coronagevallen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, aanzienlijk minder vergeleken met de voorgaande weken. Gemiddeld komt dit neer op 2077 nieuwe gevallen per dag, het laagste aantal sinds 7 juli.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met vier. Dat wil niet zeggen dat al die mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.

Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal mensen met een coronabesmetting in de Nederlandse ziekenhuizen, is de afgelopen 24 uur wat afgenomen. Er liggen zaterdag in totaal 551 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 15 minder meer dan vrijdag, is te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag lagen er 566 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen liggen nu 359 coronapatiënten, 13 minder dan vrijdag. Op de ic's liggen 192 ernstig zieke coronapatiënten, 2 minder dan een dag eerder. Afgelopen etmaal werden op de ic's 6 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de verpleegafdelingen werden 50 mensen opgenomen. Eerder gaf het LCPS aan dat de instroom van coronapatiënten stabiel is en dat dit de komende tijd waarschijnlijk zo blijft met mogelijk een kleine daling.

Den Haag zet in op normale jaarwisseling

De gemeente Den Haag zet in op een normale jaarwisseling. Dat blijkt dat een brief van burgemeester Jan van Zanen aan de gemeenteraad. De gemeente hoopt dat de vreugdevuren door kunnen gaan en is niet van plan een vuurwerkverbod in te stellen.

Wel houdt burgemeester Van Zanen nog een slag om de arm. De coronamaatregelen moeten alle evenementen wel mogelijk maken. 'Aan de hand van de ontwikkelingen bekijkt het kabinet de situatie en vindt er eventueel een versoepeling of verscherping plaats. Met de Haagse Integrale Aanpak Jaarwisseling spelen we in op de corona-ontwikkelingen, de eventuele versoepeling of aanscherping van de geldende coronamaatregelen en de actuele situatie in de stad.'

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.