Coronavirus: LUMC-viroloog waarschuwt voor griepgolf: 'Inhaalslag na wegvallen maatregelen'

© ANP
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van maandag 20 september.

GGD-medewerkers verdacht van fraude met vaccinatiebewijzen

Meerdere GGD-medewerkers zijn op non-actief gezet omdat ze mogelijk hebben gefraudeerd met vaccinatiebewijzen. De verdachten zouden op aanvraag valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt, waardoor steeds iemand onterecht over een QR-code kon beschikken, meldt GGD GHOR Nederland. In het belang van het onderzoek wil de organisatie niet zeggen om hoeveel verdachten en welke GGD-regio's het precies gaat.
'Wij tolereren niet dat medewerkers hun werkzaamheden bij de GGD of in het landelijk callcentrum misbruiken voor het plegen van fraude', aldus een woordvoerder. De vermoedelijke fraude werd enkele weken geleden ontdekt. 'De medewerkers zijn direct op non-actief gesteld en tegen hen is aangifte gedaan bij de politie.'
Onder meer het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland heeft maandag een verdachte van de fraude opgepakt. Of er andere aanhoudingen zijn verricht en wanneer, is niet bekendgemaakt.
Wie bij de GGD komt werken, moet altijd een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen en er moet bovendien een geheimhoudingsverklaring worden ondertekend.

Meer geld voor onderzoek naar langdurige Covid

Het ministerie van Volksgezondheid maakt meer geld vrij om onderzoek te doen naar langdurige Covid, de verzamelnaam voor de klachten waar sommige mensen die corona hebben gehad nog weken of maanden mee kampen. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
Mensen met ‘Long Covid’ hebben last van vermoeidheid, concentratieproblemen en kortademigheid. Eerder werd al 2,88 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar deze kwalen. Daar komt nu 7,8 miljoen euro bij. Het onderzoek dat al loopt is onder meer gericht op het in kaart brengen van de klachten, en hoeveel mensen er last van hebben. Ook is een onderzoek gestart naar het effect van vaccinatie op langdurige Covid.
Ook elders in de wereld lopen onderzoeken naar langdurige Covid. De Nederlandse studies worden aangemeld bij een internationale, centrale database zodat onderzoekers over de hele wereld van elkaars kennis gebruik kunnen maken.

Minder dan 1400 coronagevallen, laagste aantal sinds 4 juli

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft dalen. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 1370 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds 4 juli, ongeveer 2,5 maand geleden.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 13.687 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 1955 nieuwe gevallen per dag. Ook dat is het laagste niveau sinds begin juli, aan de start van de vierde golf. Het is de tiende achtereenvolgende dag waarop het gemiddelde daalt.
Amsterdam telde de meeste nieuwe coronagevallen. In de hoofdstad testten 82 mensen positief. In Den Haag kwamen 60 besmettingen aan het licht en in Utrecht 52. Daarna volgt Rotterdam met 42 positieve tests. Voor die stad is dat het laagste aantal sinds eind juni. In Amersfoort kregen 35 mensen te horen dat ze het virus onder de leden hebben.

Zorgmedewerkers gaan minder naar fysiotherapeut en psycholoog

Zorgmedewerkers hebben afgelopen jaar zelf minder gebruikgemaakt van fysiotherapie en psychische zorg dan normaal, ook al heeft een groot deel wel klachten. Bovendien maakt een grote meerderheid zich zorgen over corona. Dat komt naar voren uit onderzoek van IZZ, zorgverzekeraar en belangenorganisatie waarbij ruim 410.000 medewerkers in onder meer ziekenhuizen, verpleging, thuiszorg en gehandicaptenzorg zijn aangesloten. Dat meldt de NOS. Aan het onderzoek deden zo'n 8000 mensen mee.
'We zien dat zorgmedewerkers zichzelf hebben weggecijferd om de zorg tijdens de pandemie maar te blijven leveren', zei Anouk ten Arve, programmamanager gezond werken in de zorg bij IZZ, in het NOS Radio 1 Journaal.
Stichting IZZ doet dit onderzoek al tien jaar onder de aangesloten organisaties. Volgens de uitkomsten van dit jaar maken zorgmedewerkers voor het eerst in vijf jaar minder gebruik van fysiotherapie en psychische zorg, terwijl 75 procent kampt met lichamelijke klachten en 30 procent psychische klachten heeft.

Tentamenzalen weer op volle capaciteit benut

Nu het collegejaar weer fysiek van start is gegaan, komen ook de tentamens er weer aan. Vanaf vandaag geldt dat de capaciteit van tentamenzalen weer volledig mag worden benut, zolang studenten anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden.
In studieruimtes of de universiteitsbibliotheek hoeft geen anderhalve meter afstand gehouden te worden, maar geldt wel de maximale groepsgrootte van 75 studenten per afgesloten ruimte.

LUMC-viroloog waarschuwt voor griepgolf: 'Inhaalslag na wegvallen maatregelen'

Het is dit jaar extra belangrijk om de griepprik te halen. Dat zegt viroloog Louis Kroes van het Leids Universitair Medisch Centrum in het radioprogramma West Wordt Wakker. Doordat er de afgelopen winter bijna geen Influenza, griep in de volksmond, heerste door de coronamaatregelen, is de kans op een uitbraak komend winterseizoen groter dan ooit. En dat zou de druk op de ziekenhuizen verder verhogen.
'Het was een unieke gebeurtenis dat we afgelopen jaar helemaal geen Influenza hebben meegemaakt. Die was volstrekt verdwenen door alle rigoreuze coronamaatregelen. Die werkten beter tegen griep dan tegen corona leek het wel', zegt Kroes. 'Influenza heeft nu wat in te halen nu het er een jaar niet is geweest.'
Ook zou het volgens de viroloog 'heel goed kunnen' dat we vatbaarder zijn nu we lang niet zijn blootgesteld aan de griep. 'Daardoor is er minder immuniteit. Zo'n virus kan daar van profiteren door eerder terug te keren of op grotere schaal toe te slaan.' Voor de belasting van de zorg kan dat ongelukkig samenvallen, waarschuwt Kroes. 'Doordat we alle beperkingen laten varen, kunnen andere luchtweginfecties een inhaalslag maken.' De griepprik is een oplossing, aldus de viroloog. 'Dan zorgen we ervoor dat zo min mogelijk kwetsbare mensen ook nog eens Influenza zouden krijgen.'

'Werkgevers willen personeel verplicht laten testen'

Meer dan honderd werkgevers willen hun personeel verplicht op corona laten testen voor ze aan de slag kunnen. Dat meldt BNR, de radiozender deed navraag bij werkgeversverenigingen en arbodiensten. In sommige gevallen kiezen ondernemers zelfs voor het inrichten van een eigen teststraat bij hun bedrijf.
Bij productiebedrijven is er een grotere bereidheid om te laten testen dan bij administratieve functies, merkt arbodienst Capability. Dat heeft er mogelijk mee te maken dat die kantoorfuncties ook thuis te doen zijn. Volgens Titus Kramer van Capability is testen wel 'het meest neutrale systeem' om de zorgen bij werknemers weg te nemen.
Tegelijkertijd geven bedrijven er weinig ruchtbaarheid aan, zegt Kramer. 'Vakbonden vinden er wat van, bedrijven zijn bang om verkeerd in het nieuws te komen.'

Weerstand tegen vliegherrie gegroeid door coronarust

De afkeer van het vliegverkeer is na de lockdown toegenomen. Vergeleken met de periode vóór de pandemie klagen omwonenden van verschillende luchthavens relatief veel vaker over hinder, meldt het AD.
Omwonenden van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) komen vaker in het geweer dan voor de pandemie. Milieudienst DCMR registreert een voorlopig aantal van 10.986 klachten over afgelopen augustus. In dezelfde maand twee jaar geleden waren dat er zo’n 3000 minder: 7818. Het aantal vliegbewegingen verklaart de hausse aan klachten nauwelijks. In augustus 2019 waren het er 5141 en in augustus 2021 maar iets meer: 5654.
Ook omwonenden van Schiphol klaagden vaker over vliegoverlast.

Na coronabesmetting basisschoolkind niet meer hele klas naar huis

Als een kind in het basisonderwijs corona blijkt te hebben, hoeft vanaf maandag niet meer de hele klas naar huis. De maatregel is volgens het kabinet 'in deze fase van de pandemie' te zwaar geworden. De GGD kijkt samen met de ouders van een besmet kind met wie er nauw contact is geweest. Zijn er meerdere coronagevallen in één groep, dan kan de GGD nog wel adviseren om de hele klas naar huis te laten gaan.
De PO-Raad zei vorige week blij te zijn met de versoepelingen. Wel benadrukte de raad, die de basisscholen in Nederland vertegenwoordigt, dat scholen goede begeleiding moeten krijgen van de GGD in het bepalen wie er wel en niet naar huis moet na een besmetting in de klas.
Sommige scholen hebben al aangegeven om klassen alsnog naar huis te sturen bij een coronabesmetting. De Leidse PvdA heeft daar raadsvragen overgesteld omdat de partij dat onwenselijk vindt. 'Elke dag niet op school, is er namelijk één teveel', aldus PvdA Leiden. Het stadsbestuur heeft aangegeven in gesprek te willen met scholen die dat aankondigen.

'Corona heeft zorg in houdgreep'

Corona drukt nog steeds een zwaar stempel op zorgmedewerkers. Die piekeren zich suf over Covid, veel van hen zijn besmet geraakt en van die groep meldt een schrikbarend hoog percentage langdurige klachten. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit een groot onderzoek onder zorgmedewerkers door Stichting IZZ. Dat is een collectief met ruim 410.000 leden, medewerkers in ziekenhuizen, verpleging, thuiszorg, gehandicaptenzorg en GGZ.
Driekwart van de zorgmedewerkers kampt met lichamelijke klachten en drie van de tien zit in psychische nood. Toch zoeken ze niet vaak hulp. Liever gaan ze zo snel mogelijk weer aan de slag. Ze hebben het gevoel anders hun overbezette collega’s in de steek te laten. Ondanks afnemende coronacijfers is de druk op de zorg nog steeds hoog.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.