Coronavirus: aantal vaccinaties gestegen na aankondiging coronatoegangsbewijs

© ANP
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van dinsdag 21 september.

Aantal vaccinaties gestegen na aankondiging coronatoegangsbewijs

Volgens de recente vaccinatiecijfers van het RIVM is het aantal mensen dat zich in een week tijd heeft laten vaccineren tegen het coronavirus voor het eerst in weken weer gestegen. De afgelopen week lieten bijna 150 duizend mensen zich prikken, ten opzichte van 127 duizend mensen in de week ervoor. Ruim 68 duizend mensen lieten zich voor het eerst prikken. De week daarvoor waren dat er 44 duizend.
Die stijging heeft mogelijk te maken met de invoering van het coronatoegangsbewijs die het kabinet vorige week bekendmaakte. Bezoekers aan restaurants, café's, bioscopen en theaters moeten via de app CoronaCheck laten zien dat ze volledig gevaccineerd zijn om toegang te krijgen. Eerder meldde de GGD al dat het aantal prikafspraken sinds de aankondiging was gestegen.
Inmiddels hebben zo'n 12,7 miljoen mensen in Nederland hun eerste prik gehad, en 10,7 miljoen hun tweede. Mensen die met het Janssen-vaccin zijn geprikt hoeven geen tweede prik te halen. In totaal is nu 79,6 procent volledig gevaccineerd.

Kabinet investeert 2,1 miljard in coronabestrijding

Het kabinet wil volgend jaar 2,1 miljard euro investeren in coronabestrijding, zoals vaccins, testen en bron- en contactonderzoek. Daarnaast wordt ook nog eens 22 miljoen euro geïnvesteerd in voorbereidingsmaatregelen voor toekomstige pandemiën.
Verder wil het kabinet op jaarbasis 5 miljoen euro beschikbaar stellen om de nationale zorgreserve op te bouwen voor crisissituaties. Voor het onderwijs werd eerder al een investering van 8,5 miljard euro aangekondigd om de komende twee jaar achterstanden door corona weg te werken.

RIVM: 1694 nieuwe besmettingen, 310 minder dan vorige week

Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 1694 nieuwe positieve coronatests geregistreerd, 310 minder dan vorige week dinsdag en 780 in vergelijking met de week daarvoor. Daarmee daalt ook het zevendaags gemiddelde tot 1907 nieuwe gevallen per dag. In totaal werden afgelopen week 13.347 nieuwe coronagevallen geregistreerd.
Het aantal sterfgevallen is wel licht gestegen, dat waren er vijf. Omdat het meestal een tijdje duurt voordat het overlijden van een coronapatiënt wordt geregistreerd, betekent dat niet dat de vijf personen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Maandag werden negen nieuwe sterfgevallen gemeld.

Weer iets meer coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt is de afgelopen 24 uur weer iets toegenomen. Op dinsdag liggen er in totaal 578 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er 13 meer dan maandag, bevestigen de meest recente cijfers van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 378 coronapatiënten. Dat zijn er 11 meer dan maandag. Verder liggen er 200 patiënten op de ic's, twee meer dan op maandag. De afgelopen 24 uur werden op de ic's 11 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Op de verpleegafdelingen waren dat er 45.
Het LCPS zegt in een toelichting dat de instroom van covidpatiënten afgelopen week is gedaald, zowel op de ic als op de verpleegafdelingen. "De covidbezetting op de ic is min of meer stabiel gebleven. De bezetting in de kliniek is de afgelopen week gedaald. We verwachten dat de bezetting de komende week op zowel de ic als de kliniek daalt", aldus de ziekenhuisorganisatie.

Coronabewijs kan niet worden ingetrokken, ook niet na fraude

Wie eenmaal een QR-code heeft aangemaakt in de CoronaCheck-app, raakt die niet meer kwijt. Intrekken is technisch niet mogelijk, laat GGD GHOR desgevraagd weten. Ook niet met codes die zijn aangemaakt met behulp van valse vaccinatiebewijzen.
'Het is een ingewikkeld technisch verhaal', zegt een woordvoerder van de gezondheidsdienst. In het kort komt het erop neer dat de code, die vanaf komend weekend onder meer verplicht is in de horeca, staat opgeslagen op het apparaat waarop hij is aangemaakt. En dus niet in een centraal computersysteem van de overheid. Die kan niet via de app in telefoons om frauduleus verkregen codes te wissen.

Geen coronatoegangsbewijs nodig bij kerkbezoek

Bezoekers van diensten van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zullen vanaf zaterdag, wanneer de nieuwe coronaregels gaan gelden, geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien. Volgens de protestanten omdat dit 'niet past bij kerkelijke bijeenkomsten' en volgens de katholieken 'omdat dit niet past bij het karakter van de kerk', aldus beide kerkgemeenschappen dinsdag in verklaringen.
Bij de kerkgang wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn, zeggen bisschoppen van de RKK. Ze roepen wel bedienaren, vrijwilligers en andere gelovigen op om zich te laten vaccineren. 'Wij willen dat niet eisen of afdwingen, maar wel zoals paus Franciscus een dringende oproep doen. De paus noemt vaccineren een daad van liefde: voor jezelf, voor onze families en vrienden en voor alle volkeren.'
Ook laten beide kerken de anderhalve meter bij kerkbezoek los. Wel wordt erop gewezen dat er dan voldoende geventileerd moet worden en blijft het advies overeind om 'gepast afstand' te houden.

Alphenaar (20) opgepakt voor fraude met vaccinatiebewijzen

Een 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn is opgepakt op verdenking van fraude met vaccinatiebewijzen. GGD GHOR Nederland deed maandag aangifte tegen de GGD-medewerker uit Alphen, die later op dezelfde dag werd aangehouden.
Het gele boekje
Het gele boekje © John van der Tol
De verdachte zou valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt, waardoor iemand onterecht over een QR-code (vaccinatiebewijs) komt te beschikken. Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland heeft de man uit Alphen aan den Rijn opgepakt. De politie doet verder onderzoek naar de zaak, de man zit op dit moment vast.
GGD GHOR meldt verder dat meerdere medewerkers op non-actief zijn gesteld vanwege mogelijke fraude met vaccinatiebewijzen. Ook tegen hen is aangifte gedaan.

Weekcijfers RIVM: aantal positieve tests zet daling in

Ongeveer een maand lang verschoof het aantal positieve tests nauwelijks, maar sinds anderhalve week zijn de cijfers duidelijk aan het dalen, en daardoor komt het weekcijfer van dinsdag ook aanzienlijk lager uit dan een week geleden.
In de zes dagen na de laatste weekcijfers zijn 11.682 besmettingen aan het licht gekomen. Op maandag waren er slechts 1370 nieuwe gevallen, het laagste aantal sinds 4 juli. Het nieuwe weekcijfer kan dinsdag tussen de 13.500 en 14.000 positieve tests uitkomen. Dat zou neerkomen op een daling van zo'n 15 procent. Het zou bovendien het laagste weekcijfer sinds 6 juli zijn.
Het RIVM meldde vorige week dinsdag dat het in de zeven dagen ervoor net geen 16.000 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat was ruim 10 procent minder dan de week ervoor.

Aantal coronagevallen rond Grand Prix in Zandvoort iets opgelopen

Zeker 95 bezoekers van de Dutch Grand Prix op Zandvoort zijn positief getest op het coronavirus. Het aantal bevestigde besmettingen is iets opgelopen sinds eind vorige week, toen de GGD Kennemerland 91 gevallen meldde.
De Grand Prix was iets meer dan twee weken geleden, op zondag 5 september. Het duurt gemiddeld ongeveer vijf dagen na de besmetting voordat mensen klachten krijgen, maar het kan in uitzonderlijke gevallen twee weken duren.
Het daadwerkelijke aantal besmettingen rond de race kan iets hoger liggen. Misschien hebben toeschouwers met een positieve zelftest dit niet gemeld. Het kan ook zijn dat mensen geen coronaklachten hebben gekregen en zich daarom niet hebben laten testen. Daarnaast sluit de GGD Kennemerland niet uit dat er in de komende dagen nog wat positieve tests doorgegeven worden.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.