Coronavirus: Niet meteen boete bij niet controleren coronapas

De QR-code in de CoronaCheck-app
De QR-code in de CoronaCheck-app © ANP
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van woensdag 22 september.

Niet meteen boete bij niet controleren coronapas

Gemeenten zullen vanaf dit weekend niet direct straffen uitdelen als ondernemers of bedrijven niet handhaven op het coronatoegangsbewijs (CTB). Bij herhaaldelijke overtredingen kan de lokale driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) overgaan tot een zogenoemde last onder dwangsom van 2500 euro, die kan oplopen tot 10.000 euro, of zelfs sluiting van een locatie. Dat is de uitkomst van een overleg woensdag tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en de voorzitters van het Veiligheidsberaad.
Vanaf zaterdag is de coronapas verplicht voor toegang tot de horeca, de kunst- en cultuursector en (sport)evenementen. Maar ondernemers of bedrijven die de QR-codes van bezoekers niet controleren, hoeven niet direct voor een sanctie te vrezen. De driehoek concentreert zich 'op locaties waarvan zij acht dat het risico op besmetting en/of niet naleven het grootst is'. Volgens het ministerie wordt er op deze manier 'recht gedaan' aan de inspanningen die ondernemers en instellingen doen 'om de maatregelen na te leven'.
Het kabinet liet eerder al weten 45 miljoen euro uit te trekken om te helpen bij de handhaving van het coronatoegangsbewijs. 'Dit geld kan worden ingezet voor bijvoorbeeld beveiligers, controleurs of hosts die ondernemers helpen bij de controle van het CTB', aldus het ministerie van Justitie. Hoe dat geld verdeeld wordt, is nog niet bekend.

Groen licht voor 'mars' tegen coronapas in Den Haag

Tegenstanders van het coronatoegangsbewijs mogen zaterdag in Den Haag demonstreren tegen het gebruik van dat systeem. Ze wandelen vanaf het Malieveld langs de Hofvijver naar Plein 1813 en terug. De gemeente Den Haag is akkoord gegaan met die route. De 'mars tegen het Covid-paspoort' wordt georganiseerd door onder meer Nederland in Opstand. Het protest begint rond het middaguur en duurt tot ongeveer 14.00 uur.
Komende zaterdag vervalt de 1,5 metermaatregel maar vanaf dan is wel een coronapas nodig om toegang te krijgen tot restaurants, cafés, theaters en bioscopen. Met de QR-code in de app CoronaCheck kun je laten zien dat je volledig bent gevaccineerd, onlangs negatief bent getest of dat je bent hersteld van een coronabesmetting.

Festivalbranche valt over marathons: 'Overheid blijft met twee maten meten'

De overheid blijft in het vaststellen van de coronaregels met twee maten meten. Dat stellen diverse festivalorganisatoren in reactie op het nieuws dat deelnemers aan de marathons kunnen meedoen zonder coronatoegangsbewijs en ook toeschouwers vrij aan de kant van het parcours kunnen staan.
De komende maand gaan diverse grote marathons door, vrijwel zonder enige restrictie, in Amsterdam, Eindhoven en Leiden. Ook de marathon in Rotterdam gaat zo goed als zeker door, maar daar is nog niet bekend of en welke restricties gaan gelden.
'De overheid blijft met twee maten meten', aldus Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg. 'Wat wij als festivalbranche niet mochten en mogen, mogen sportevenementen wel. Dit is, net als bij de Formule 1, niet uit te leggen.' Hij verwijst naar de rechtszaak die Unmute Us, het samenwerkingsverband van evenementen, heeft aangespannen tegen de overheid en vrijdag dient.
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Leiden Marathon

Aantal positieve coronatesten daalt verder, 1935 nieuwe gevallen

Het RIVM heeft de afgelopen 24 uur 1935 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er 441 minder dan vorige week woensdag, een daling van bijna 19 procent. Het weekgemiddelde is met het lagere cijfer erbij ook weer verder gedaald, tot 1839 besmettingen per dag.
In Rotterdam kregen 124 mensen te horen dat ze het virus hadden opgelopen. Den Haag volgt met 86 nieuwe gevallen en in Amsterdam werden 76 positieve testresultaten gemeld. Utrecht volgt met 64 gevallen. Het aantal aan corona gerelateerde sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met vier.

Ook deze winter extra grote terrassen voor horeca in Den Haag

Om horeca-ondernemers met een terras ook dit ‘coronajaar’ de ruimte te geven, mogen de tijdelijk grotere terrassen na 1 november blijven staan. Dat maken wethouders Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte ) en Saskia Bruines (Economie) namens het stadsbestuur bekend. Net als vorig jaar is terrasuitbreiding van maximaal 25 procent toegestaan. De tijdelijke regeling liep eigenlijk per 1 november af, maar is nu verlengd tot 1 mei 2022. Voor de seizoensgebonden strandpaviljoens is eerder besloten dat ze deze winter mogen blijven staan. Ook is het mogelijk parkeerplaatsterras aan te vragen en via een omgevingsvergunning een aanvraag te doen voor het overkappen.
'Corona is bijna voorbij, maar we zijn er nog niet helemaal. Daarom geven we deze ondernemers ook dit jaar de mogelijkheid de bloemetjes buiten te zetten en met de grotere terrassen in de Haagse buitenruimte wat extra's te verdienen', aldus Bredemeijer. Bruines sluit zich hierbij aan. 'Voor veel ondernemers is het nog steeds een moeilijke tijd. Met deze verlenging hoop ik voor hen op een mooi najaar met gevulde terrassen.'

Wereldwijd meer dan 6 miljard coronaprikken gezet

Wereldwijd zijn meer dan zes miljard coronaprikken gezet, becijfert persbureau AFP. De laatste miljard prikken werden binnen 29 dagen gezet. Daarmee neemt het vaccinatietempo iets af. De meeste prikken zijn gezet in China (2,18 miljard), India (826,5 miljoen) en de Verenigde Staten (386,8 miljoen).
In Nederland zijn ruim 22 miljoen prikken gezet, iets meer dan 10 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd (63 procent).
Vaccineren op een priklocatie
Vaccineren op een priklocatie © GGD Hollands Midden

Laagst aantal coronapatiënten in ziekenhuizen sinds 24 juli

Het aantal mensen met een coronabesmetting in de ziekenhuizen is afgelopen 24 uur gedaald tot 532, het laagste aantal sinds 24 juli. Dat zijn er 46 minder dan dinsdag, is te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares daalde het aantal coronapatiënten met 14 tot 186. Eind juli lagen er voor het laatst zo weinig mensen met corona op de ic's.

GGD: ruim vierduizend extra vaccinaties in Hollands Midden dankzij prikbus

De prikbussen van de GGD in de regio Hollands Midden zijn een succes. Tot nu toe hebben ruim vierduizend mensen zich in de mobiele units laten vaccineren. Volgens de GGD is dit succes voor het grootste deel te danken aan de inzet van gemeenten, hun partners en sleutelfiguren. Zij zetten zich allemaal binnen wijken en gemeenschappen in om informatie over vaccinatie op een begrijpelijke manier uit te leggen.
Deze week komen er twee nieuwe prikbuslocaties bij: in Alphen aan den Rijn-Noord en Alphen aan den Rijn-West. De vaste vaccinatielocatie in sporthal de Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn is ook open.
Meer informatie is te vinden op de website van de GGD Holland Midden.

Protestantse kerk vraagt niet om coronapas: 'Geloven is voor iedereen'

Bezoekers van kerkdiensten hoeven bij ingang van de nieuwe coronaregels zaterdag 25 september, geen QR-code te laten zien. Bestuurslid René de Reuver van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) zegt woensdag in het radioprogramma West Wordt Wakker hiervoor te kiezen omdat 'godsdienst voor iedereen is'.
'Godsdienst is een grondrecht', aldus De Reuver. 'In de zin past het niet bij een kerk om te zeggen wie er wel naar binnen mag.' Wel was het voor de kerk een dilemma. Het loslaten van de anderhalve meter afstand en niet vragen om een coronabewijs, betekent volgens De Reuver niet dat de kerk geen rekening houdt met besmettingsrisico's. 'Corona is nog onder ons, ook al praten we niet meer over die anderhalve meter. Wij adviseren: houdt voldoende afstand, geef elkaar de ruimte. Die verantwoordelijkheid ligt bij de besturen van de lokale kerken. Bovendien is elk kerkgebouw anders. Je kunt als daar ruimte voor is, geplaceerde ruimtes inrichten om afstand te bewaren. En met goed ventileren heb je ook al veel gewonnen.'
Daarnaast zijn er nog de online diensten. 'Daar hebben veel kerken in geïnvesteerd, dus die voorzieningen zijn er nu. Voor kwetsbaren bijvoorbeeld, die niet fysiek aanwezig kunnen zijn.' Zorgen om uitbraken blijven, maar uitsluiten kun je die nooit, zegt De Reuver. 'We zullen ermee moeten leven dat die kans bestaat.'

Nederlanders consumeren voor het eerst meer dan voor de coronacrisis

In juli is de Nederlandse consumptie voor het eerst boven het niveau van voor de coronacrisis gestegen, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Consumenten gaven in die maand 2,1 procent meer uit dan in juli 2019.
Dat geld ging vooral naar diensten, zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen en bezoeken aan kappers, restaurants en voetbalwedstrijden. De stijging heeft volgens het CBS te maken met de versoepelingen van de coronamaatregelen.

Aantal vaccinaties gestegen na aankondiging coronatoegangsbewijs

Volgens de recente vaccinatiecijfers van het RIVM is het aantal mensen dat zich in een week tijd heeft laten vaccineren tegen het coronavirus voor het eerst in weken weer gestegen. De afgelopen week lieten bijna 150.000 mensen zich prikken, ten opzichte van 127.000 mensen in de week ervoor. Ruim 68.000 mensen lieten zich voor het eerst prikken. De week daarvoor waren dat er 44.000.
Die stijging heeft mogelijk te maken met de invoering van het coronatoegangsbewijs die het kabinet vorige week bekendmaakte. Bezoekers aan restaurants, cafés, bioscopen en theaters moeten via de app CoronaCheck laten zien dat ze volledig gevaccineerd zijn om toegang te krijgen. Eerder meldde de GGD al dat het aantal prikafspraken sinds de aankondiging was gestegen.
Inmiddels hebben zo'n 12,7 miljoen mensen in Nederland hun eerste prik gehad, en 10,7 miljoen hun tweede. Mensen die met het Janssen-vaccin zijn geprikt hoeven geen tweede prik te halen. In totaal is nu 79,6 procent volledig gevaccineerd.

Kabinet investeert 2,1 miljard in coronabestrijding

Het kabinet wil volgend jaar 2,1 miljard euro investeren in coronabestrijding, zoals vaccins, testen en bron- en contactonderzoek. Daarnaast wordt ook nog eens 22 miljoen euro geïnvesteerd in voorbereidingsmaatregelen voor toekomstige pandemieën.
Verder wil het kabinet op jaarbasis 5 miljoen euro beschikbaar stellen om de nationale zorgreserve op te bouwen voor crisissituaties. Voor het onderwijs werd eerder al een investering van 8,5 miljard euro aangekondigd om de komende twee jaar achterstanden door corona weg te werken.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.