Instellingen

Coronavirus: Ziekenhuizen versoepelen coronaregels, afstand houden blijft norm

Corona-afdeling van een ziekenhuis I Foto ter illustratie: ANP
Corona-afdeling van een ziekenhuis I Foto ter illustratie: ANP
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van donderdag 23 september.

Ziekenhuizen versoepelen coronaregels, afstand houden blijft norm

Ook ziekenhuizen versoepelen in navolging van de overheid hun coronaregels. De manier waarop ze dat doen verschilt. De meeste ziekenhuizen houden voorlopig vast aan de vertrouwde 1,5 meter afstand, maar het mondkapjesbeleid loopt meer uiteen.
Het Radboudumc ziet het niet zitten om al verregaand te versoepelen. Ook niet nu het kabinet heeft besloten dat 1,5 meter afstand houden niet per se meer hoeft. De verplichting is gewijzigd in een 'dringend advies'. Het academische ziekenhuis in Nijmegen houdt er echter aan vast en blijft voorlopig ook gezondheidsvragen stellen en mondkapjes uitdelen bij de ingang.
'Juist in een umc als het Radboudumc komen veel patiënten die een zeer kwetsbare gezondheid hebben en vaak, ondanks vaccinatie, onvoldoende beschermd zijn tegen het virus, legt het ziekenhuis uit. Wel zijn vanaf zaterdag twee bezoekers per dag toegestaan en mogen patiënten die dat willen weer een begeleider meenemen.

Advocaten spannen kort geding aan tegen coronapas

Advocaten uit Breda ondernemen juridische stappen tegen de invoering van de coronapas. Ze hebben een kort geding aangespannen tegen de Staat. De rechtbank Den Haag buigt zich dinsdag om 13.00 uur over de zaak.
Advocaat Bart Maes, een van de eisers, noemt de invoering van de coronapas in een LinkedIn-bericht onwettig, strafbaar en discriminerend. De maatregel zou volgens zijn kantoor onder meer in strijd zijn met de grondwet en veel internationale verdragen.
Inmiddels heeft Maes Law honderden steunbetuigingen binnengekregen. Eén daarvan komt van Michel Reijinga van Nederland in Verzet, de beweging die al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen organiseerde onder de noemer 'koffiedrinken'. Reijinga verwacht via zijn organisatie minstens 100.000 handtekeningen op te halen, die dinsdag bij het kort geding zullen worden overhandigd.

Ruim 1800 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt verder

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 1841 positieve coronatests geregistreerd. Dat is minder dan vorige week donderdag, en daardoor daalt het gemiddelde voor de dertiende dag op rij. Wel kwamen er twaalf meldingen van sterfgevallen, het hoogste aantal in meer dan drie weken tijd, maar hier kunnen mensen bij zijn die al langer geleden aan corona zijn gestorven.
Het RIVM kreeg in de afgelopen zeven dagen 12.607 meldingen van positieve tests, gemiddeld 1801 per dag. Dat is het laagste niveau sinds begin juli. In Amsterdam en in Rotterdam kwamen 89 besmettingen aan het licht. In Den Haag werd het coronavirus vastgesteld bij 84 mensen. Daarna volgen Utrecht (66), Ede (46) en Amersfoort (45). In 65 gemeenten testte niemand positief.
In de afgelopen week registreerde het RIVM het overlijden van 47 mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting. Dat komt neer op gemiddeld zeven sterfgevallen per dag.

Eerste mensen kunnen op 7 oktober derde coronaprik krijgen

In het begin van oktober kunnen de eerste gevaccineerde mensen een extra prik tegen het coronavirus krijgen. De uitnodigingen gaan vanaf 6 oktober de deur uit. Op 7 oktober kunnen de eerste uitgenodigde mensen terecht bij een vaccinatielocatie van een GGD.
De extra prikken zijn bedoeld voor mensen van 12 jaar en ouder die een ernstige afweerstoornis hebben. Het gaat vermoedelijk om 200.000 tot 400.000 mensen. Bij hen werkten de eerste twee prikken mogelijk niet goed. Het kan zijn dat hun afweersysteem nog niet genoeg antilichamen tegen het coronavirus heeft aangemaakt, waardoor ze nog niet genoeg bescherming zouden hebben opgebouwd. Een extra dosis kan helpen om de afweer sterker te maken.
Bij de derde prik krijgen ze het vaccin van Pfizer en BioNTech of dat van Moderna, ook als ze eerst een ander vaccin hadden gekregen. De uitnodigingen worden in etappes verstuurd. Het duurt . waarschijnlijk drie tot vier weken voor iedereen is uitgenodigd, verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zodra de uitnodiging binnen is, kunnen mensen een prikafspraak maken. Ze kunnen ook met de uitnodiging in de hand binnenlopen op vaccinatielocaties met vrije inloop.

Testlocatie Verbeekstraat Leiden sluit binnenkort de deuren

De corona-testlocatie aan de Verbeekstraat in Leiden sluit begin oktober de deuren. De GGD Hollands Midden heeft besloten een aantal test- en vaccinatielocaties samen te voegen. Vanaf 7 oktober kunnen mensen zowel voor een coronatest als -vaccinatie terecht in het ECC aan de Haagse Schouwweg, waar nu al wordt gevaccineerd. Dit meldt mediapartner Sleutelstad.
Voor het samenvoegen van test- en vaccinatielocaties zijn twee redenen, zegt de GGD. 'De eerste reden is dat door het samenbrengen van de locaties onder één dak, er een versterking ontstaat. Iemand die negatief test maar nog niet gevaccineerd is, kan bijvoorbeeld gelijk doorlopen voor een vaccin als hij of zij dat wil.' De tweede reden is dat de GGD door de samenvoeging slimmer en goedkoper kan werken.
'De test- en vaccinatielocaties zijn binnenkort onder één dak te vinden, maar ze zijn nog wel van elkaar gescheiden', zegt de gezondheidsorganisatie. De locaties hebben een eigen ingang en ook de looproutes zijn al vanaf de parkeerplaats verschillend. 'Zo voorkomen we dat mensen met klachten die komen voor een test, in contact komen met mensen die komen voor een vaccin. Ook blijven de anderhalve meter afstand en het mondkapje verplicht op alle test- en vaccinatielocaties.'
Testlocatie Verbeekstraat
Testlocatie Verbeekstraat © Chris de Waard

Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal mensen met een coronabesmetting in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal weer gedaald. Er liggen nu 513 covidpatiënten, het laagste aantal sinds 24 juli en 19 minder dan woensdag.
Op de intensive cares daalde het aantal covidpatiënten met 3 tot 183, is te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Eind juli lagen er voor het laatst zo weinig patiënten op de ic's. Op de verpleegafdelingen liggen nu 330 coronapatiënten, een daling van 16 vergeleken met een dag eerder.
Afgelopen etmaal werden op de ic's 7 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de verpleegafdelingen werden 39 mensen opgenomen. Het LCPS voorspelde eerder deze week dat de bezetting de komende tijd op zowel de ic als in de kliniek zal dalen.

Op drie provincies na is heel Nederland oranje

Negen van de twaalf provincies doen een stap omlaag op de kaart van coronagevallen in Europa. Ze zijn vanaf donderdag niet langer rood, maar oranje. Alleen Friesland, Zuid-Holland en Flevoland blijven rood op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC.
Niet alleen het aantal positieve tests in Nederland daalt, maar ook het percentage. Van alle tests die in de afgelopen twee weken zijn uitgevoerd, bracht 3,8 procent een coronabesmetting aan het licht. Bij de kaart van vorige week was dit meer dan vier procent, en in juli, op de top van de vierde golf, was een op
Negen provincies doen een stap omlaag op de Europese Coronakaart
Negen provincies doen een stap omlaag op de Europese Coronakaart © ANP

Kapotte koelkast leidde tot 'dansen met Janssen'

De beslissing om jongeren te laten 'dansen met Janssen' is niet tot stand gekomen dankzij OMT-adviezen, zoals demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge doet geloven. Een kapotte koelkast vol Janssenvaccins in Nieuwegein leidde tot het besluit om jongeren ermee in te enten en ze zo een vrijbrief te geven om te gaan stappen, meldt het tv-programma Propaganda (KRO-NCRV), dat donderdagavond wordt uitgezonden.
Jongeren mochten niet met Janssen worden gevaccineerd wegens een klein risico op bijwerkingen. Maar op 7 juni ontstond in een vaccinatielocatie van de GGD Utrecht kortsluiting en dreigde een koelkast vol Janssenvaccins te bederven. Daarop gaf het RIVM groen licht om ze toch weg te geven, ongeacht de leeftijdsgrenzen. Vooral jongeren kwamen erop af, omdat ze met één dosis Janssen al direct een QR-code kregen waarmee ze zich in het nachtleven konden begeven.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van VWS is er geen connectie tussen de kapotte koeling en 'dansen met Janssen'. Er was inderdaad begin juni een storing in een koelkast waar ongeveer 1200 vaccins lagen opgeslagen. Maar de opening van het nachtleven met toegangsbewijzen was pas op 26 juni. Zo lang zijn ongekoelde vaccins niet houdbaar, aldus de woordvoerder. De keuze werd bovenal gemaakt omdat de vakantie eraan kwam en het kabinet zorgen had dat jongeren dan de ziekte zouden oplopen.

5000 boa's nodig om horeca te controleren

Er zijn zeker 2500 tot 5000 boa's extra nodig om bezoekers in de horeca vanaf dit weekend effectief te controleren op het bezit van een coronabewijs. Het kabinet moet daar snel extra geld voor uittrekken, stellen boa-vakbonden tegen het AD.
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) ziin sceptisch over de aanstaande verplichting om een QR-code te tonen in de horeca. 'Veel van onze leden vinden dat het coronabewijs in de horeca totaal niet te handhaven is', zegt Richard Gerritsen, voorzitter van BOA ACP. De 45 miljoen euro die het kabinet voor de naleving heeft uitgetrokken noemt hij zwaar onvoldoende. 'Inmiddels is duidelijk dat dat geld niet naar ons gaat, maar naar de horeca die daarmee particuliere beveiligers kan inhuren.'

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.