Coronavirus: Rotterdam The Hague Airport versoepelt maatregelen per 25 september

Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © ANP
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van vrijdag 24 september.

Rotterdam The Hague Airport versoepelt maatregelen per 25 september

Vanaf zaterdag 25 september versoepelt Rotterdam The Hague Airport een aantal coronamaatregelen in het luchthavengebouw. De overheid heeft aangekondigd dat genoeg mensen gevaccineerd zijn, daarom kan de basisregel ‘verplicht 1,5 meter afstand houden’ verandert worden in een dringend advies om afstand te houden. Verder zijn bezoekers, ophalers en wegbrengers weer welkom in de terminal.
Je kunt vanaf zaterdag 25 september zonder mondkapje de terminal binnenlopen, maar vanaf de rij van de securitycheck is het dragen van een mondkapje (vanaf 13 jaar) verplicht. De verplichting van het dragen van een mondkapje (vanaf 13 jaar) is ook het geval in de vertrekhal en de aankomsthal, omdat afstand houden lastig hier is. Dit is het gebied waar alleen passagiers en medewerkers mogen komen.

Vaccineren zonder afspraak in gemeentehuis Pijnacker

De komende woensdagen is er van 16.00 tot 20.00 uur een tijdelijke priklocatie van GGD Haaglanden in het gemeentehuis aan het Oranjeplein in Pijnacker. Het is mogelijk om dan zonder afspraak een vaccinatie op de halen tegen het coronavirus. Dit gebeurt met het Janssen-vaccin of het Pfizer-vaccin. Ook zal er een arts aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.
Iedereen van 12 jaar en ouder die nog geen vaccinatie-afspraak heeft gemaakt, kan op dinsdag zonder afspraak voor een prik terecht. 18-plussers kunnen kiezen uit het Janssen-vaccin of het Pfizer-vaccin.

Coronagemiddelde daalt verder, ruim 1700 positieve tests erbij

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn iets meer dan 1700 positieve coronatests geregistreerd. Daardoor daalt het gemiddelde voor de veertiende dag op rij.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg afgelopen dag 1718 meldingen dat het coronavirus was vastgesteld. Precies een week geleden waren er ruim 2100 positieve tests en de vrijdag daarvoor bijna 2700.
In de afgelopen zeven dagen noteerde het RIVM 12.165 positieve tests, gemiddeld 1738 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 7 juli, tachtig dagen geleden.

Grapperhaus: horecazaken die regels negeren riskeren sluiting

Horecabazen of andere ondernemers die vanaf dit weekeinde moedwillig de regels rond het coronatoegangsbewijs aan hun laars lappen, kunnen op sluiting rekenen. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vrijdag na afloop van de ministerraad.
De coronatoegangsbewijzen zijn vanaf dit weekeinde verplicht voor onder meer de horeca, theaters en evenementen. Met een QR-code kunnen mensen aangeven dat ze gevaccineerd zijn, recent negatief getest zijn of het laatste half jaar een coronabesmetting hebben doorgemaakt.
Voor de controle van de toegangsbewijzen is extra geld vrijgemaakt, en als wordt geconstateerd dat het in het begin niet direct goed gaat bij een zaak, zal er eerst een waarschuwing worden gegeven, aldus Grapperhaus. Maar 'als je niet meedoet, dan krijg je een sluiting natuurlijk op enig moment'. Sluiting is de ultieme consequentie die Grapperhaus eerder deze week overeenkwam met gemeenten.

Minder dan 500 coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gezakt tot onder de 500. Voor het eerst sinds 23 juli komt het aantal opgenomen patiënten onder die grens uit.
Ziekenhuizen behandelen momenteel 491 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 22 minder dan op donderdag. Sinds dinsdag zijn 87 bedden vrijgekomen.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde afgelopen dag met 8 naar 176. Dat is het laagste aantal sinds 28 juli. Op de verpleegafdelingen kwamen per saldo 14 bedden vrij. Daar liggen nu 316 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 20 juli.
Een verpleegster op de corona-afdeling van een ziekenhuis
Een verpleegster op de corona-afdeling van een ziekenhuis © ANP

Meerderheid amateurvoetbalclubs controleert niet op coronabewijs

Een meerderheid van de Nederlandse amateurvoetbalclubs gaat bezoekers aan de kantine niet controleren op het coronatoegangsbewijs. Dat meldt de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) op basis van een enquête onder de 1600 aangesloten clubs. 'Bijna 55 procent geeft aan: we kunnen ons niet houden aan de nieuwe regels', zegt voorzitter Ben van Olffen. 'Clubs willen de druk van mogelijke agressie bij de controles niet op de schouders van vrijwilligers leggen. En voor het inhuren van externe beveiligers is geen geld.'
De enquête staat sinds woensdagavond online en de BAV kreeg volgens Van Olffen 'binnen de kortste keren' ruim honderd reacties. 'Zo'n 15 procent geeft aan gewoon te gaan controleren. Een kleine 30 procent weet het nog niet. De rest geeft aan het niet te doen.'
Voetbalbond KNVB heeft die signalen ook opgevangen. 'Veel verenigingen hebben vragen of verwachten praktische problemen, zij zoeken vooral een werkbare situatie voor hun vrijwilligers. We proberen hen te helpen door hen zo goed mogelijk te informeren', aldus een woordvoerder. Van Olffen benadrukt dat een sportvereniging geen commerciële instelling is. 'De horeca heeft een verdienmodel. Wij praten over vaak kleine verenigingen, die draaien op vrijwilligers. Die krijgen al 1,5 jaar ontzettend veel op hun dak.'

Evenementenbranche vraagt kortgedingrechter streep te trekken

De evenementensector wil dat de rechter 'een streep trekt' en de Nederlandse staat een halt toeroept bij de invoering van de coronamaatregelen die vanaf zaterdag voor evenementen binnen gelden. 'We vragen de rechter de Staat een spreekwoordelijke tik op de vingers te geven', zei de advocaat vrijdag in de rechtbank in Den Haag tijdens het kort geding tegen de overheid.
Twintig partijen willen af van de nieuwe regel om bij evenementen binnen maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit toe te laten. Ook zijn ze het niet eens met de verplichte sluitingstijd om middernacht. Volgens Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO mag de Staat geen capaciteitsbeperking of een nachtsluiting opleggen aan hun evenementen. 'Vanaf morgen schaffen we de 1,5 meter af, maar een evenement organiseren in een bubbel kan niet', zei de raadsman.
De branche had vooraf coronaminister Hugo de Jonge gewaarschuwd dat capaciteitsbeperking geen optie is, omdat evenementen dan niet rendabel zijn en niet door kunnen gaan.

Dit weekend nog maar deel capaciteit Testen voor Toegang benut

Voor vrijdag zijn tot dusver 35.000 coronatests ingepland bij een testlocatie van Testen voor Toegang, meldt de organisatie achter dat systeem, de Stichting Open Nederland (SON). Voor zaterdag zijn er momenteel 50.000 tests ingepland. Daarmee is de capaciteit slechts deels benut: vrijdag is er ruimte voor in totaal 300.000 tests en zaterdag kunnen 430.000 mensen een test inplannen.
Het aantal geboekte tests neemt vrijdag en zaterdag naar verwachting nog wel wat toe, aldus SON. Maar volgens een woordvoerder is er "inderdaad ruim voldoende capaciteit voorhanden zodat iedereen hier gebruik van kan maken en er weer op uit kan". Vanaf zaterdag is het in cafés, restaurants en bioscopen en theaters verplicht om een coronatoegangsbewijs te tonen. Voor mensen die niet gevaccineerd zijn en geen corona hebben gehad wil dat zeggen dat ze een negatief testbewijs moeten hebben om daar naar binnen te mogen.
Na het openen van het nachtleven in mei avn dit jaar stonden er nog wel eens lange rijen voor een testlocatie, zoals in Den Haag:
Na het openen van het nachtleven stonden er lange rijen voor de enige Haagse testlocatie
Na het openen van het nachtleven stonden er lange rijen voor de enige Haagse testlocatie © Regio15

Mensen vinden naleven coronaregels lastiger, aldus onderzoek RIVM

Mensen vinden het steeds lastiger zich te houden aan de coronamaatregelen die er nu nog zijn. Dat komt naar voren uit een onderzoek van het RIVM en de GGD GHOR. Ook geven de ondervraagden aan het huidige coronabeleid minder te steunen, laten mensen zich bij klachten minder vaak testen bij de GGD en kiezen ze vaker voor een zelftest.
De organisaties laten sinds vorig jaar voorjaar mensen vragenlijsten invullen. In deze vijftiende ronde van dat onderzoek vulden 44.366 mensen de vragenlijsten in. 'Toen begin van de zomer de cijfers snel daalden, de vaccinatiegraad steeg en veel versoepelingen werden aangekondigd, nam het draagvlak voor maatregelen af en het vertrouwen in het beleid toe', staat in de samenvatting.
De onderzoekers concluderen dat er nu minder vertrouwen is in het coronabeleid van de overheid: van 31 procent zes weken geleden naar 26 procent nu. Tegelijkertijd voelen steeds minder ondervraagden zich eenzaam. Met name jongeren van 16 - 24 jaar lijken het fijn te vinden dat ze weer meer sociale dingen kunnen doen.

Vier op de tien kerkgangers willen coronapas bij kerk

Vier op de tien kerkgaande Nederlanders willen dat alleen mensen met een coronapas de kerk in kunnen. Bij rooms-katholieken is ruim de helft voor de invoering van de coronapas. Dat blijkt volgens het Nederlands Dagblad en NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO) uit onderzoek van DirectResearch. Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve groep van ruim duizend christenen, die één keer per maand of vaker naar de kerk gaan.
De CoronaCheck-app zal op meerdere plaatsen worden ingezet
De CoronaCheck-app zal op meerdere plaatsen worden ingezet © ANP
Ook kerken versoepelen vanaf 25 september hun coronaregels. Geen enkel kerkgenootschap in Nederland is van plan bezoekers om een toegangsbewijs te vragen. Christenen blijken verdeeld over de coronapas, want het beleid van kerken krijgt eveneens steun van vier op de tien kerkgangers. De overige 20 procent staat neutraal tegenover een toegangsbewijs.

Kort geding van evenementenbranche over coronamaatregelen

Bij de rechtbank in Den Haag dient vrijdagochtend een kort geding over de nieuwste coronamaatregelen die vanaf zaterdag voor de organisatoren van evenementen gelden. Twintig partijen willen af van de nieuwe regel om bij evenementen binnen maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit toe te laten. Ook zijn ze het niet eens met de verplichte sluitingstijd om middernacht.
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Mark Angelo
Onder meer Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO dagen daarom de Nederlandse staat voor de rechter. Dit wordt ondersteund door de Alliantie van Evenementenbouwers en de Vereniging van Evenementenmakers.

Testlocatie en vaccinatielocatie in Leiden samengevoegd

De corona-testlocatie aan de Verbeekstraat in Leiden sluit begin oktober de deuren. De GGD Hollands Midden heeft besloten een aantal test- en vaccinatielocaties samen te voegen. Vanaf 7 oktober kunnen mensen zowel voor een coronatest als -vaccinatie terecht in het ECC aan de Haagse Schouwweg, waar nu al wordt gevaccineerd. Dit meldt mediapartner Sleutelstad.
Testlocatie Verbeekstraat
Testlocatie Verbeekstraat © Chris de Waard
Voor het samenvoegen van test- en vaccinatielocaties zijn twee redenen, zegt de GGD. 'De eerste reden is dat door het samenbrengen van de locaties onder één dak, er een versterking ontstaat. Iemand die negatief test maar nog niet gevaccineerd is, kan bijvoorbeeld gelijk doorlopen voor een vaccin als hij of zij dat wil.' De tweede reden is dat de GGD door de samenvoeging slimmer en goedkoper kan werken. Beide locaties hebben wel een eigen ingang.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.