Dunea wil praten over zoektocht naar oorlogsslachtoffers op Waalsdorpervlakte

Op 4 mei 1946 vond de eerste herdenking plaats op de Waalsdorpervlakte
Op 4 mei 1946 vond de eerste herdenking plaats op de Waalsdorpervlakte © Omroep West
DEN HAAG - Duinwaterbedrijf Dunea gaat in gesprek met de partijen die op de Waalsdorpervlakte op zoek willen gaan naar stoffelijke resten van verzetsstrijders die hier in de Tweede Wereldoorlog zijn geëxecuteerd. Zowel initiatiefnemer Jurriaan Wouters als een vertegenwoordiging van het bedrijf Euroradar is uitgenodigd om langs te komen om over hun plannen te vertellen.
Dit blijkt uit een officiële reactie van Dunea op de ontwikkelingen van de afgelopen twee weken. Deze raakten in een stroomversnelling nadat Wouters de firma Euroradar bereid had gevonden om met geavanceerde apparatuur bodemscans te maken.
Aan de hand daarvan kan worden nagegaan of er sporen zijn die op de aanwezigheid van stoffelijke resten duiden. Dat zal te zien zijn aan de afmetingen en de vorm van de betreffende verstoringen van de grond. Wouters hoopt de slachtoffers een waardige laatste rustplaats te kunnen geven.

Geen toestemming

Dunea, verantwoordelijk voor het beheer van de Waalsdorpervlakte, besloot begin deze maand voor het onderzoek geen toestemming te geven. Het duinwaterbedrijf wijst erop dat de vegetatie niet mag worden verstoord, omdat dit een Natura-2000-gebied is; daar gelden zeer strenge beschermende maatregelen voor.
Ook stelt Dunea dat een vergunning van de Omgevingsdienst van de provincie Zuid-Holland is vereist. 'Wij hebben een eerste inschatting gemaakt van de haalbaarheid van een dergelijke aanvraag en achten die op basis van de aangeleverde informatie niet groot', schrijft het duinwaterbedrijf in een vrijdag verstuurde verklaring.

Verwijt

De toon ervan is verre van vriendelijk, aangezien de tekst begint met een verwijt aan het adres van de initiatiefnemer: Dunea zegt het te betreuren dat 'de heer Wouters de media heeft opgezocht naar aanleiding van onze afwijzing van zijn verzoek'.
Wouters zelf kreeg vrijdag ook bericht. De inhoud dáárvan is beduidend positiever, want het bedrijf geeft erin aan dat het ervoor openstaat om meer duidelijkheid over de plannen te krijgen.

'Zorgvuldig betreden'

Tegelijkertijd wil Dunea tijdens het beoogde gesprek vertellen waarop alle bezorgdheid ten aanzien van de flora en de fauna is gebaseerd. Het is bovendien nieuwsgierig naar een toelichting die Euroradar over de aanpak wil geven. Volgens Dunea heeft het bedrijf al laten weten het gebied 'zodanig zorgvuldig te kunnen betreden' dat de gevreesde schade achterwege blijft.
Wouters, een luitenant-kolonel van de Koninklijke Landmacht, beschouwt het als een ereplicht om de achtergebleven slachtoffers te vinden. Hij is ervan overtuigd dat in het gebied nog stoffelijke resten aanwezig zijn.

Anonieme kuilen

De reden is dat de Duitse bezetter de Waalsdorpervlakte in de Tweede Wereldoorlog heeft gebruikt voor het doodschieten van verzetsstrijders en andere mannen en vrouwen die zich tegen de nazi’s hadden gekeerd. Meer dan 250 personen zijn op de vlakte vermoord, waarna ze werden achtergelaten in niet-gemarkeerde, anonieme kuilen die daarna zijn dichtgegooid.
Na de bevrijding zijn de meesten geborgen en elders begraven. Omdat de zoektocht gebeurde op basis van de verklaringen van ooggetuigen, is de kans aanwezig dat destijds niet alle slachtoffers zijn gevonden.
Het bergen van de slachtoffers op de Waalsdorpervlakte in 1945
Het bergen van de slachtoffers op de Waalsdorpervlakte in 1945 © Piet van der Ham, ANEFO / Nationaal Archief

Beweegredenen

Met de zoekactie kunnen mogelijk nog personen worden geïdentificeerd die sinds de oorlog als vermist te boek staan. 'Als we ze laten liggen en niet zoeken, geven we de Duitsers gelijk. Die wilden ze voor eeuwig laten verdwijnen', zegt Wouters over zijn beweegredenen om door te gaan.
De officier weet zich inmiddels gesteund door steeds meer familieleden en andere nabestaanden van vrouwen en mannen die indertijd zijn geëxecuteerd en/of al meer dan vijfenzeventig jaar vermist zijn.

Petitie

Daarnaast heeft Wouters met enkele medestanders de mogelijkheid gecreëerd om een petitie te ondertekenen. Deze staat sinds maandag op internet. Ook met deze actie hoopt hij Dunea ervan te overtuigen hoe belangrijk is dat het onderzoek wordt gedaan. Vrijdag aan het eind van de middag hadden al 575 personen op digitale wijze hun handtekening gezet. 'Laten we de helden die hun leven hebben gegeven voor een vrij Nederland niet vergeten!', luidt de tekst van deze oproep. 'Laten we hen die vielen een waardig graf geven en hun nabestaanden steunen!'
Het executieterrein vormt elk jaar op 4 mei het decor van de Dodenherdenking. Onder meer wordt dan de machtige bourdonklok geluid die sinds 1959 op een duin op de vlakte staat.