Hackers ROC Mondriaan eisen miljoenen euro's: 'Absurd veel geld'

ROC Mondriaan in Den Haag
ROC Mondriaan in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - De hackers die het ROC Mondriaan in Den Haag in hun greep houden, hebben vier miljoen euro geëist van de MBO-scholengroep. Dat zegt Hans Schutte, voorzitter van de Raad van Bestuur, tegen de NOS. Hij noemt het 'absurd veel geld'. De school betaalt het bedrag uit principe niet.
Hackers drongen eind augustus de systemen van de school binnen. Medewerkers en studenten hadden plotseling geen toegang meer tot bestanden en applicaties. Afgelopen dinsdag hebben de hackers gegevens op internet geplaatst, nadat er eerder losgeld werd geëist. Op internet zijn onder meer gemelde klachten, personeelsdossiers van leraren en financiële stukken te zien.
'De aanvallers eisen vier miljoen euro', aldus Schutte. 'Dat is natuurlijk absurd veel geld.' Ondanks de gelekte documenten heeft de school ervoor gekozen om niet te betalen. 'We hebben dat nooit overwogen. Principieel hebben we gezegd: wij betalen niet.'

Herstellen kost tijd

De school is nog bezig met het herstellen van de hack. Verschillende programma's werken weer en iedereen kan weer inloggen. Het ROC liet eerder deze week weten dat het herstellen veel tijd kost: 'Veel programma's zijn met elkaar verbonden.'
Hoogleraar cybersecurity van de TU Delft, Michel van Eeten, noemde het niet betalen van het losgeld eerder al 'een dappere keuze'. 'Het is beter als we criminelen niet belonen', stelt hij. De overheid zit volgens de NOS in zijn maag met bedrijven die wél losgeld betalen aan ransomware-criminelen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid doet onder meer onderzoek naar een verbod voor verzekeraars om losgeld te vergoeden.
ROC Mondriaan is een grote opleider voor middelbaar beroepsonderwijs in de regio Haaglanden. Mondriaan biedt circa 240 mbo-opleidingen aan op 27 scholen in Den Haag, Delft, Leiden en Naaldwijk. Bij de opleidingen studeren zo'n 20.000 mbo-studenten, zo'n 5000 cursisten en werken zo'n 2100 medewerkers.