Den Haag bulkt van koninklijke paleizen: 'Veel mensen kennen ze niet allemaal'

Paleis Kneuterdijk
Paleis Kneuterdijk
DEN HAAG - Zou er nog een stad op de wereld bestaan waar zoveel koninklijke gebouwen op een steenworp afstand van elkaar staan als in Den Haag? Paleizen, gebouwen en plekken die verbonden zijn met het vorstenhuis: de Hagenaars vinden het de gewoonste zaak van de wereld. Misschien fiets jij al jarenlang elke dag langs een pand, zonder te weten dat dit gebouw een Oranjegeschiedenis heeft. Prinsjesdag is een mooie aanleiding om al die koninklijke locaties eens onder de aandacht te brengen, vonden de bedenkers van de volledig vernieuwde Royal Tour.
De Royal Tour bestond al langer, maar is ter gelegenheid van Prinsjesdag 2021 uitgebreid met audio en video. Het is dus aan te raden om de wandeling te doen gewapend met smartphone of tablet. 'Daardoor kun je dus ook echt een kijkje binnen nemen bij plekken die normaal altijd gesloten zijn', zegt Marco Esser van het The Hague Marketing Bureau.
De wandeling voert je langs zeventien koninklijke 'hotspots'. Dat zijn ze lang niet allemaal. 'Ze zijn ontelbaar', zegt Esser. De zeventien uitgekozen locaties vormen een wandeling van iets meer dan 3,5 kilometer door het centrum. 'Bij ieder stoppunt kun je een audiofragment beluisteren. Topacteur Stefan de Walle van het Nationale Theater geeft je de geheimen van die plek mee, met zijn karakteristieke Haagse stem', vertelt de directeur. Wij pikken er drie uit.
Paleis Kneuterdijk
Paleis Kneuterdijk © Raad van State

Het gebouw van de Raad van State

Al jarenlang is het een kantoorpand, maar de oudere Hagenaars weten waarschijnlijk nog wel dat dit gebouw aan de Kneuterdijk eigenlijk een paleis is. Je wandelt er zo langs. Het stadspaleis is ontworpen in 1717 door de Franse architect Daniël Marot. Het krijgt bij de bouw een bijzondere Gotische zaal, die er nog steeds is. De band met de Oranjes begint in 1816, als Willem II erin trekt met zijn vrouw Anna Paulowna. Later is het ook een tijdje woonplek van Willem III, de vader van Wilhelmina. En van Wilhelmina's halfbroer Prins Alexander. Juliana gebruikt het als kantoor. En dat is ook de functie die het nu al jaren heeft. Een keer per maand kun je het paleis bezoeken, met de rondleidingen die het Haags Historisch Museum organiseert.
Huis Huguetan I
Huis Huguetan I © Google Street View

Huis Huguetan

Ook dit statige gebouw aan het Lange Voorhout is van oorsprong een stadspaleis. De steenrijke familie Huguetan geeft in 1634 de opdracht om het te bouwen. De eerste koninklijke bewoner komt in 1813: het wordt de tijdelijke residentie van Willem I. Later zit de Koninklijke Bibliotheek in het gebouw. Het Huis Huguetan is niet toegankelijk voor het publiek. Momenteel wordt het verbouwd om tijdelijk onderdak te bieden aan de Eerste Kamer, vanwege de grote renovatie van het Binnenhof.
Eschermuseum Escher in Het Paleis
Eschermuseum Escher in Het Paleis

Escher in het Paleis

Er staat ook nog een ander paleis aan het Lange Voorhout. Dat ken je tegenwoordig misschien als Museum Escher in het Paleis, een museum dat is gewijd aan graficus M.C. Escher. De geschiedenis van het gebouw begint al in 1760. Opdracht voor de bouw komt van Anthony Patras, die onder meer gedeputeerde is bij de Staten-Generaal. Het kent meerdere eigenaren, tot koningin-moeder Emma het in 1896 erft en het gebruikt als winterpaleis. Ook doet het dienst als werkpaleis van Beatrix en Claus. In 1990 wordt het verkocht aan de gemeente Den Haag en krijgt het een museumfunctie. Het Eschermuseum opent in 2002.
Wil je meer weten over de koninklijke hot spots in het Haagse centrum? De gratis Royal Tour vind je hier!