Politie roept op: 'Kom niet naar Prinsjesdag'

DEN HAAG - Prinsjesdag 2021 wordt opnieuw een sobere aangelegenheid. Er is geen rijtoer van de koning en koningin door de stad en ook geen balkonscène op Paleis Noordeinde. Geen reden dus om met vlaggetje, hoedje en toeter naar Den Haag te komen: er valt niks te zien. Ook niet bij de Grote Kerk, waar de koning de troonrede zal voorlezen, want om de kerk staan grote witte hekken.
'Er is hier niks te zien', zo zegt politiewoordvoerder Marije Kuiper. 'Wie het wil zien, kan het beste thuis televisie kijken.' Niet alleen worden er witte schermen rond de kerk gezet, in een wijdere cirkel komen er zogeheten 'Engelse hekken', grote zwarte barrières waar net een fietser of voetganger door kan. 'Dat zijn de inrijbeperkende maatregelen, zoals wij dat noemen', zegt Kuiper, 'daarmee maken we het centrum rondom de Grote Kerk autovrij.' Hoeveel mensen er worden ingezet, zegt de politie niet.
Voor de politie betekent de tweede sobere Prinsjesdag op rij niet dat er minder werk is. Het is alleen anders. Toch mag het voor de politie wel weer terug naar normaal, zo zegt Kuiper: 'Normaal gesproken is het een mooi en feestelijk evenement, ook voor de politie is het een dag om naar uit te kijken, dus we hopen zeker dat het volgend jaar weer net zo feestelijk is als vanouds.'